Magyar borok határok nélkül: a miskolci Kárpátia borház

A Kárpát-medence magyar egységét a borokon keresztül ismerteti meg a Kárpátia borház hálózata.

Borbély Zsolt Attila
2023. 01. 25. 14:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiba lenne azt állítani, hogy minden nagyívű nemzetépítő koncepció annyit ér, amennyi belőle aprópénzre váltható, amennyi konkrét hasznot hoz a közösségnek.  Mert létezik mérhetetlen, áttételes hatás is, olyan gondolkodásformáló elméleti konstrukció, amelynek pozitív következményei nem azonosíthatóak be egyértelműen. Tény ugyanakkor, hogy a konkrétumok visszaigazolnak, azok egy adott megközelítést egyértelmű legitimációval látnak el.

A határokon átívelő nemzetegyesítés elképzelésére megannyi program épült, hiszen van kulturális, oktatáspolitikai, gazdasági, jogi és külpolitikai dimenziója egyaránt. 

A megvalósítás nemcsak a politikum feladata. A fő felelősség a magyar államvezetés illetve a határon kívüli közösségek érdekképviseletének a vállán nyugszik, de a Kárpát-medencei magyarság tagjain, az egyes egyéneken is múlik, hogy milyen szellemiségben nevelik gyermekeiket. Hogy Ukrajnáról, Szerbiáról, Szlovákiáról és Romániáról beszélnek-e otthon vagy Kárpátaljáról, Délvidékről, Felvidékről, Erdélyről, Bánságról és Partiumról, hogy testvérként tekintünk-e más országba szakadt nemzettársainkra, hogy szellemi horizontunkat a Szent István-i Magyarország határozza-e meg vagy a trianoni rablóbéke.

Minden egyes civil, kulturális és/vagy gazdasági kezdeményezésnek, amely a bő száz évvel ezelőtt egymástól elszakított magyarokat összefűzi, hatalmas nemzetpolitikai jelentősége van. A kétezres évek első évtizedében indult a XXII. kerületben, a Camponával szemben egy Kárpát-medencei kitekintésű borfesztivál, személyesen lehetett itt találkozni Balla Gézával, Maurer Oszkárral (2013-ban ő volt a fesztivál arca is Herczku Ági mellett), a Felvidékről Sütő Zsolttal, Kasnyikékkal, az anyaországiak közül többek között Bárdos Saroltával és Simon Józseffel. Tartalmas, maradandó élményt nyújtó beszélgetések alakultak ki, a rendezvénynek a családiasság volt a legnagyobb erénye. 

Meg merném kockáztatni, hogy az itt folytatott eszmecserének meghatározó szerepe volt abban, hogy 12 kiváló borász megalapította a Külhoni Magyar Borászok Egyesületét. A jelenlegi elnök, Geönczeöl Attila is többször megfordult a rendezvényen meghívottként. 

Az egyesület rendezvénye a Pinceszer, mely az idegen uralom alá kényszerült Kárpát-medencei magyar borászok legnagyobb felsereglése. 

Eddig két ízben szervezték meg, 2020-ban és 2022-ben. A 2020-as fergeteges volt, a 2022-esről sajnos programütközés miatt lemaradtam, de a visszhangokból ítélve az is nagy sikerrel zárult.

A Kárpát-medence magyar egységének a borokon keresztüli megismertetését, hirdetését és népszerűsítését a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete mellett a Kárpátia borház hálózata vállalta fel, amely jelenleg hét egységet üzemeltet. A helyszínek: Sopron, Kisvárda, Miskolc, Debrecen, Szeged, Kolozsvár, valamint a Várpalota melletti Királyszálláson kialakított Nagy-Magyarország park.

A soproni, valamint a kolozsvári egységet nem sikerült még meglátogatnom, a többi ötöt viszont igen. 

Ne gondoljunk egy szokásos franchise-ra, itt minden kirendeltségnek saját egyénisége, saját hangulata van. A Partium házon belül működő debreceninek külön bája, hogy akárcsak a hajdani aradi Tulipán, könyveket és borokat is kínál, igaz, más-más teremben, a kettő közé még egy képzőművészeti kiállítóterem is beékelődik.  

A borválaszték három iránycsapását a webshop is követi: határon kívüli magyar borászatok, kéknyelű birodalom, valamint kézműves borászatok.

Nézzük a legutóbbi élményemet, a miskolci egységet, amelynek lokációja az átmenő forgalom szempontjából ideális, a parkolás szempontjából kevésbé. Ami viszont érvényes az Európa leghosszabb főutcájaként emlegetett Széchenyi utca mindegyik belvárosi vendéglátóegységére. A Kárpátia borház a Felvidék-ház mellett működik, a kapualjban, egy meghitt, aprócska üzlethelységben. 

A beltérben a berámázott irredenta plakátok már belépéskor biztosítják a szívtájéki bizsergést. A dicső múlt keserédes felidézése fokozódik, nemcsak a borkínálat miatt, amely, mint említettük, felöleli a legjelentősebb elvesztett borvidékeinknek nedűit, Mátyás király kedvenc borvidékétől, a Szerémségtől egészen Ménesig, ahol már Gizella királyné idejében dokumentálhatóan termesztettek szőlőt. 

Ezer év néz vissza ránk a polcokról. 

A Trianon-kártya is megvásárolható itt, stílszerűen 1920 forintért. Lapjait a Trianon idején hivatalban levő történelmi figurák díszítik. Figyelemre méltó, hogy a tök alsó Kun Béla, a tök felső – népnyelven a tökfilkó – Károlyi Mihály, a tök király pedig Georges Clemenceau. A piros szívvel a szerkesztők Prónay Pált, Horthy Miklóst, David Lloyd George-ot jutalmazták. Megjelenik a kártyalapokon Apponyi Albert, Tisza István, Urmánczy Nándor volt parlamenti képviselő, az irredenta mozgalom központi alakja, valamint Kratochwil Károly, a Székely Hadosztály parancsnoka is.

Érdemes megemlíteni a történelmi nagyságaink előtt tisztelgő gyufákat, jómagam is vásároltam egy-egy csomaggal a Tisza István, Apponyi Albert és Prónay Pál arcképével díszített skatulyákból. Különösen Prónaynak örvendtem, akit még nem sikerült beemelni a nemzeti kánonba, de a jobboldali alternatív média – főként a Hajóágyú podcast – következetesen és nagyon helyesen pozitív referenciaként emlegeti minden adódó alkalommal. Várjuk az újabb, például Wass Albertre, Szabó Dezsőre és Tormay Cecile-re emlékező sorozatot. 

Megvásárolható itt a „Szeressük vissza Magyarországot” hűtőmágnes is, mely banális tárgy, de igen fontos üzenetet hordoz.

 Az a miénk, amiről tudunk, senki nem akadályozhat meg abban, hogy magunkénak érezzük az egész Kárpát medencét, a teljes magyar életteret Ruszttól Kézdivásárhelyig és Zsolnától Keveváráig.

Az alkohollal töltött csokoládék már gyermekkoromban is a kedvenceim közé tartoznak, a hetvenes években még aránylag tűrhető volt az élelmiszer-ellátás a ceausescu-i Romániában, sőt akadt néhány mai szemmel is színvonalas termék. A „Prune trase in ciocolata” feliratú, aszalt szilvás, szilvalikőrös keserű csoki volt az egyik ezek közül, de szerettem a gesztenyeformájú likőrös, valamint a palackalakú cseresznyepálinkás csokikat is. A miskolci Kárpátia borházban a Szicsek főzde birsből, bíborkajsziból, körtéből és málnából készült pálinkáival töltött csokikat kóstolhatunk.

Bár borházban vagyunk, de ihatunk sört is, Csíkit, ami mellé Csíki csipszet ropogtathatunk. Aki inkább alkoholmenteset fogyasztana, válogathat biogyümölcsteák, forró csoki, valamint a saját márkás Fiume kávéból készült kávékülönlegességek között.

Tucatnyi bort kapható decire, szerte a Kárpát-medencéből, a felvidéki Csernus pince kékfrankosától Borbély Tamás kéknyelűjén át Balla Géza Mustusáig vagy a Nachbil pince Trio cuvée-jéig.
Az árak már-már zavarba ejtően kedvezők, egy deci bor ára 360 és 650 forint között mozgott ottjártam idején, a múlt hónapban. Ha valaki a polcról emelne le egy palackot helyben fogyasztásra, felár nélkül, szaküzleti áron kapja meg.

Mindehhez tepertőkrémes kenyeret vagy olajbogyós, sajtos-felvágottas Kárpátia-tálat rendelhetünk. Jómagam egyik kedvenc boromat, Sagmeister Ernő 2017-es szerémi Kanjas furmintját ittam, amelyet a Magyar Borszakírók Köre tavaly beválogatott a 12 legjobb magyar fehérbor közé.
A miskolci Kárpátia borház ízig-vérig magyar hely, ahol jó lenni, ahol jó enni. 
Meg persze inni is.

Elérhetőségek:
Kárpátia borház
Miskolc, Rákóczi Ferenc u. 1.
Telefon: + 36-46/570-309
Honlap: https://www.facebook.com/KarpatiaBorhazMiskolc
E-mail-cím: [email protected]

Borítókép: A miskolci Kárpátia Borházban bár borházban vagyunk, de ihatunk sört is. (Fotók: A szerző felvételei)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.