Bor, bor, bor. Még mindig kissé pikánsnak hat sokak számára a téma, holott valamikor itt Európában – szinte minden ember napi ritmusának, életének részét képezte a borfogyasztás. Még ma, a bor mellett eltöltött harminc év után is úgy érzem jó lenne, ha a bort mind többen tudnánk ott és olyan környezetben kínálni, kóstolni, értékelni, ahová és ahogyan valójában való.
Hogy a hol és a miként merre is keresendő, ahhoz segítségül álljon itt mindjárt egy nagyon rövid részlet Grimaud de La Reyniere egyik írásából, amivel tökéletes felütést ad mindahhoz, amit mi a borról gondolunk.
Egy ínyenc a borfogyasztás művészetéről beszélt a walesi hercegnek.
„A nagy bornál nézzük annak játékát a pohárban, beleheljük illatát és az után…
– Megisszuk! – vágott közbe a herceg.
– Nem, herceg – folytatta az ínyenc – előbb beszélünk róla”.
Nos, biztosan sokan ismerik a fenti idézetet, mégis kevesen gyakorolják észszerűen annak a lényegét. Mert sokak számára teljességgel felesleges időpocsékolásnak tűnik a borról való beszéd – vagy éppen írások, konkrét borleírások vagy jegyzetek készítése. Ízlik vagy nem ízlik? Ez az eldöntendő kérdés, azután a gravitáció mindent elintéz. Kár, hogy sokan így gondolkodnak, mert komoly örömforrástól fosztják meg magukat. Számunkra, magukat igényesnek gondoló és mondó borfogyasztóknak pont ez az utolsó rövid szó a legfontosabb. Mármint, hogy beszélünk róla. Beszélünk róla, azaz van róla mondanivalónk. Nem csupán szomjoltásra, esetleg ételkísérőként fordul meg poharainkban. Sokkal több az élelmiszereknél és sokszor még az élvezeti cikk kategóriát is meghaladja. Esztétikai élményt képes nyújtani, kapcsolatokat épít és jó esetben nem rombol le.
A XVIII-XIX. században Párizsban élt szerző maga amúgy talán elsőként fordult az étel és bor pozitív kritikai megítéléséhez, gasztronómiai tárgyú írásainak jó része ma is idézhető, sőt követésre méltó.
De térjünk vissza magához a borhoz. Vajon mi különbözteti meg az élelmiszerszintű borokat azoktól, melyek tudatos kortyolgatása hosszan tartó esztétikai élményt tud nyújtani? Vannak olyan alapvető kritériumok, melyeket a legegyszerűbb, legolcsóbb kategóriába tartozó boroknak is teljesíteniük kell. Ez az alapanyag és a bor tökéletes technológiai tisztasága, hogy innen elindulva érzékszerveink segítségével a lehető legtöbb élményt szerezhessük meg egy-egy nagy bor kóstolásakor.