Temesvár vendéglátásának robbanásszerű fejlődése kapcsán szó volt már részletesen a hajdani Erzsébet utca éttermeiről, a Jenő herceg utca egységeiről, illetve a város legrégebbi s egyben legszebb terének, a Losonczy térnek a kínálatáról. A történelmi belváros másik ikonikus tere, ahol a hajdani, nem sokkal a török kiűzése után épült városháza épülete áll, a Jenő herceg tér és annak vonzáskörzete gasztro-központként még nem került szóba. A tér átépítésekor szinte minden zöldet letaroltak, ezzel együtt még ma is látványos része a belvárosnak. A neves helytörténész, Delesega Gyula „Temesvári útikalauz” című munkája már a világhálón is elérhető, a történelmi belváros leírása épp e térrel kezdődik.
A Jenő herceg téren hosszú ideig nem működött érdemleges vendéglátóegység a gasztronómiai csúcsokat nem ostromló Zöld kávézót (Cafeneaua verde) s a hajdani Macul Rosu cukrászda helyén nyílt kérészéletű próbálkozásokat leszámítva.
Közvetlenül a járvány előtt nyitott az egy csapásra népszerűvé vált s a Covid-korlátozásokat is túlélt Whisper illetve Posh, a tér sarkában pedig a Cinque Terre, továbbá néhány kisebb, nem annyira beülős, mint inkább büféjellegű egység, egy pizzázó és egy fagylaltozó.
A Cinque terrébe nem sokkal nyitás után, 2019 őszén ültünk be családilag, kóstoltunk is tucatnyi fogást, ritka, hogy egy vendéglőben akkora legyen két étel között a minőségi különbség, mint itt. Az általam rendelt fehérboros kagyló konkrétan fogyaszthatatlan volt, egyetlen egy darab nem akadt, amely ne pusztult volna el jóval a hőkezelés előtt. Még örültem is, hogy nekem jutott a brutális mellélövés, s nem másnak rontotta el az élményét. A többiek fogásai – hús, hal, pasta – rendben voltak.
A Temesvári magyar napok rendezvénysorozat később indult, mint a brassói vagy a kolozsvári, de 2016 óta minden évben megmozgatja a város magyarságát.
A koncertek, illetve különböző témájú ismeretterjesztő előadások mellett a borkóstolók népszerű, telt házas foglalkozásoknak számítanak. Ezeknek az utóbbi években a Cinque terre étterem adott otthont, meg is szerette a közönség a helyet, ahol olyan kiváló borászok mutatták be boraikat, mint Eszterbauer János vagy Bárdos Sarolta. A gasztronómiai kínálat is stabilizálódott, az említetthez hasonló gikszerbe nem futottunk már bele.