A grófnő világbajnok pezsgője + videó

Ki mondta, hogy pezsgőt csak szilveszterkor lehet inni? Mindig lehet, például farsangkor vagy Valentin-napon, a szerelmesek napján is. Sőt, egy kiváló pezsgő sok estét romantikussá tud varázsolni.

2024. 02. 12. 15:30
null
Fotó: A szerző felvétele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rosé-divat lassan lecsengőben a világ borfogyasztói körében, a fogyasztói szokások a könnyű fehér borok felé fordulnak, sőt megnőtt az igény a habzóborok és a pezsgők iránt. Sokan úgy tartják/tartjuk, hogy a bor a legegészségesebb és legelegánsabb (alkoholos) ital a világon. Eleganciában talán csak a szép pohárban felszolgált pezsgő vetekedhet vele. Ezért is vártam kíváncsian a látogatást és kóstolót hazánk egyik legnagyobb pezsgőkészítőjénél a gróf Degenfeld-birtokon.

A régi nagy-magyarországi hagyományokkal rendelkező gróf Degenfeld család 1994-ben kapta és vásárolta vissza a Tokaj-Hegyalján található tarcali birtokát és megmaradt szőlőit, melyekhez újabb szőlőültetvényeket is vásárolt. A régi, tősgyökeres szász eredetű erdélyi, észak-magyarországi arisztokrata családot módszeresen elüldözték Magyarországról, birtokaitól megfosztották az első, majd a második világháború után, így a mostani tulajdonos, Degenfeld Mária grófnő már Németországban nevelkedett, de kiválóan beszél magyarul is.

Annyira kötődnek Tokajhoz, hogy a Tokaj-Hegyaljai Bormívelő Egyesület egyik alapítója Degenfeld-Schonburg Imre volt 1857-ben.

A grófnő büszkesége, hogy édesapja, Degenfeld Sándor a rendszerváltás után Tarcalon visszavásárolta és újjávarázsolta ősei régi kastélyát, épített egy olyan pincészetet is, amely elismerésre méltó tokaji aszúkat, sőt most már világszinten elismert pezsgőket termel.

Mára eljutottak odáig, hogy 36 hektáron, szinte teljesen organikus műveléssel állítják elő (legfőképpen) aszúikat és pezsgőiket. A már organikus jelzéssel ellátott borok pedig a 2017-es évjárattól váltak elérhetővé.
 

A kastélyszálló impozáns épülete. Fotó: A szerző felvétele


Húsz éve felújították és újranyitották a Tarcal szélén található – a Monarchia korát idéző – elegáns, huszonegy szobás, négycsillagos szállodájukat a történelmi kastély épületében – ezzel egy klasszikus chateau-t hozva létre, amely minden szinten kiszolgálja a vendégeket, ha kikapcsolódni szeretnének. Csúcsgasztronómia, csúcs borok, csúcs kilátás, hiszen a kastély mögötti dombon található kápolnától lenyűgöző kilátás nyílik Tokaj-Hegyaljára.

A világbajnok pezsgő. Forrás: Grofdegenfeld.com

A Gróf Degenfeld pincészet tavaly érte el legnagyobb nemzetközi sikerét, ugyanis a champagne és pezsgő világbajnokságra első alkalommal benevezett pezsgőjük, a 2019-es évjáratú Organic extra brut a hazai tételek között a legmagasabb minősítést kapva aranyéremben részesült.

Ennek alapanyaga a három kimagasló minőséget adó területükről, a Terézia, a Galambos és a Borkút dűlőkről származik, húsz éves tőkékről, és az acéltartályban lévő erjesztés és érlelődés után került a palackba. Érdekesség, hogy ezt a tételüket 0,75 literes üvegekbe töltik. Tudni kell, hogy a pezsgőkészítők, a borászokkal ellentétben sokkal jobban szeretik a magnum (1,5 literes) palackokat, mondván, ezekben selymesebb, lágyabb, kerekebb lesz a pezsgő íze. Megkóstolva a világbajnok italt, igazuk van, hiszen ez egy élénk, magas savtartalmú pezsgő. Ami nem meglepő, ez jellemző Tokaj-Hegyaljára, és mivel az itt készülő pezsgők a borvidék ikonikus fajtájából a furmintból készülnek, savaik is hangsúlyosabbak, de nem bántók. A pincészetben bevallották, hogy őket is váratlanul érte a siker, hiszen szinte az utolsó pillanatban nevezték a versenyre a tételt, ők maguk addig nem ezt a pezsgőt tartották legjobbjuknak. Ám a „világ” másként gondolta.

Ezek a kimagasló eredmények megerősítenek bennünket abban a hitünkben, hogy jó úton járunk különösen azért, mert az első BIO certifikált pezsgőnkkel értük el a kitüntetést. A Gróf Degenfeld borokkal pontosan ezt szeretnénk megmutatni, hogy a fenntartható, ökológiai technológia, bár több munkával és energiával jár, nem jelent megalkuvást minőségben. Hatalmas büszkeség ez az eredmény számunkra!

– mondta Tóth Máté, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok birtokigazgatója.

A kóstoló számomra másik kiemelkedő tétele a 2018-as furmint brut volt magnum palackban, amely tényleg krémesebb pezsgő, virágos, mézes, aszalt sárgabarackra emlékeztető jegyekkel.

Muzeális borok a gróf Degenfeld-birtok pincéjében. Fotó: A szerző felvétele

A pincészet a pezsgőkön kívül az édes borokra helyezi a hangsúlyt, legfőképpen természetesen az aszúkra. Így, a kastélyszálló elegáns éttermében az aktuális piacon lévő borkínálat mellett olyan muzeális édes borok is felbontásra kerültek, mint a 2008-as tokaji aszúeszencia vagy az 1999-es évjáratú tokaji Essencia, melyeket nem mindennap kóstolhat az ember, nem is mindennapi fogyasztásra valók. Hozzájuk pedig a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló éttermének séfje, Latorczai Csaba izgalmasabbnál izgalmasabb fogásokat párosított. Mint már említettem itt a csúcsborokhoz a legmagasabb szintű ételkínálat dukál.

Fotó: A szerző felvétele

Ezek közül hadd emeljem ki kétszeresen is kedvenc fogásomat. Először is, rajongok a kacsahúsért, combért, mellért egyaránt; másodszor, nagy kedvencem a rosé kacsamell, nagyon figyelni kell az elkészítésével. A helyi séf színes karfiollal és birsalmával rakta tányérra, az íz harmóniát pedig pár korty „Terézia” organikus hárslevelű tette mennyeivé 2022-ből.

Fotó: A szerző felvétele

Az étkezésre a koronát mind ízben, mind látványban a sütemények üvegasztallapra tálalása tette fel. Megmutatjuk videón is, hogyan készül ez az ételköltemény:

Gasztroturistáknak kifejezetten ajánlott egy-két napot eltölteni a gróf Degenfeld-birtokon és innen barangolni a vidéken. Nem fogják megbánni!

Elérhetőségek:

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és borászat

Cím: 3915 Tarcal, Terézia kert 9.

Telefon: +36 47 580-400

E-mail: [email protected]

Honlap: https://grofdegenfeld.com/

 Borítókép: A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és borászat szortimentje (Fotó: Zelnik Bálint)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.