Biztonsági játék – a kézdivásárhelyi Vadrózsák étterem

Kézdivásárhely a legszebb, leghangulatosabb, legszerethetőbb székely városok egyike, Kézdiszék dobogó szíve.

2024. 03. 13. 9:39
null
Forrás: A szerző felvétele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kézdivásárhely a legszebb, leghangulatosabb, legszerethetőbb székely városok egyike, Kézdiszék dobogó szíve. Központját a kommunista pusztítás érintetlenül hagyta, akár történelmi filmeket is forgathatnának e helyszínen. Orbán Balázs örökbecsű művében, „A Székelyföld leírásá”-ban méltó módon emlékezik meg a városnak az 1848/49-es szabadságharcban játszott szerepéről. Hadd idézzem: „oly dicső, oly nagyszerü az ő közel multja, mely előtt a szabadság minden barátja, minden tiszta keblü honfi tisztelettel és bámulattal hajlik meg, mintha annak a föld alá temetett római városnak rettenthetlen hősei támadtak volna fel, mintha azoknak dicső szelleme átköltözött volna a későbbi ivadékokba: oly dicsők, oly nagyok voltak a kézdi-vásárhelyiek, midőn a hazát és annak szabadságát vész fenyegette, mert ekkor az egyszerü polgárok, a békés iparosok mind hősökké lettek; mindenkit a nemes tettek felemelkedett szelleme, a hon javát munkálni törekvés szent heve fogott el, az egész város táborrá változott át, hol az izmosabb kezek fegyvert forgattak; az egész város egy gyárteleppé alakult át, hol a gyenge nők, aggok és gyermekek is a nemzet napszámosaivá lettek; ágyuöntőde, fegyver-, lőpor- és gyutacs-gyárak mint varázsütésre állottak elő.

Kézdi-Vásárhely a semmiből teremtett mindent, valamint innen mint gyúpontból terjedt szét a rettenthetlen bátorság, a páratlan hősiesség szelleme, szóval K.-Vásárhely Háromszék Párisa, Háromszék szive volt, honnan mint központból terjedt el a lelkesedés, a szabadságérzet és hallatlan hősiesség; mert polgárai elsők az anyagok előteremtésében és feldolgozásában, elsők a hősök között, kik, midőn minden meghódolt, midőn mindenki kétségbeesett, bátran felemelék fejeiket, mint az őskor Thrasybulusai, s kis erővel oly csudadolgokat létesitének, melyeknek párját alig találhatjuk fel a régi classicus kor eseményei között is.

Athén és Spárta dicsteljes korához kell visszatérnünk, hogy a K.-Vásárhely példája által vezetett Háromszék tetteinek egyenértékü párját feltalálhassuk. Csak Marathon, Plataea és Salamis neve párhuzamositható K.-Vásárhely nevével.” A továbbiakban plasztikus leírását kapjuk a város építészeti jellegzetességeinek s megismerhetjük a legkiemelkedőbb ’48-as hősök nevét és szerepét is. 

Kézdivásárhely a 2021-es népszámlálás tanúsága szerint 16 243 lelkes, ma is elsöprően magyar többségű város. Itt működik az egyik regionális szinten kiemelkedő székely étterem, a magyar és nemzetközi fogásokat kínáló Jazz bistro (saját élménybeszámoló itt olvasható), több pub és pizzéria, valamint négy fősodratú hely, a Bujdosó, a Székely vendéglő, a Kasza étterem valamint a Vadrózsák.

A Kárpát-medencében, de talán legfőképpen Székelyföldön van a vendéglőknek egy markáns vonulata, mely a biztonsági játék jegyében egyszerű, könnyen beszerezhető, közkedvelt alapanyagokból kínál népszerű ételeket igen kedvező áron A Vadrózsák étterem ennek ideáltipikus példája. Az étlapon a székely, a magyar és a román konyha slágerételei sorakoznak csirkéből, sertésből és pisztrángból elkészítve. Nincs sem bárány/birka, sem kacsa, sem liba, sem kakas, a marhahús is csak a levesek alapanyagai között tűnik fel.

Kínálnak tojásreggeliket, sokféle levest, főként csorbákat az erdélyitől a húsgombócoson át a román konyha talán legnépszerűbb leveséig, a parasztcsorbáig, amit sertéshúsból és marhahúsból is elkészítenek. A füstölt húsos bableves és a gulyás sem hiányzik a választékból. Van továbbá többféle sült és rántott hús, töltelékkel és anélkül, sertéspörkölt, csirkepaprikás, zöldborsófőzelék és gombás töltött káposzta. A desszertrovatban többféle palacsinta és túrófánk szerepel.

Közel harminc bort kínálnak elsősorban erdélyi és Kárpátokon túli nagypincészetektől, de szerepel a választékban hat minőségi belső-magyarországi bor is, többek között a somlói Kreinbacher, a tokaji Füleki pincészettől, valamint az egri Tóth Ferenc birtokáról. A nagyipari multisörökön kívül tartanak Tiltott csíki sört, az import nagyipari tömények mellett a Csípán pálinkákat is választékba vették.

Az árak mind az ételek, mind az italok esetében zavarba ejtően kedvezőek. 2023 decemberében jártunk náluk, húsból készült főételek 30 dekás adagja (köret nélkül) 2000 forintnak megfelelő lejbe, a sörök írd és mondd 400 forint körüli, a borok palackja 2000 és 3500 forint közötti összegbe került.

„Kézdivásárhely legelbűvölőbb esküvő- és rendezvényhelyszíne” – áll a hely Facebook-oldalán, ehhez képest az étterem beltere rideg, intimitásmentes, kissé szocreál. A komplexum rendezvényterme feldíszítve minden bizonnyal barátságosabb hangulatot áraszt.

Ettünk élvezhető, jó ízegyensúlyú, tárkonnyal ízesített füstölt húsos, gombás lencselevest, ami stabil pont az étlapon, bő tíz esztendeje már egyszer megrendeltük, akkor sem okozott csalódást.

Fotó: A szerző felvétele

A pacalleves jó ízű, a pacal kissé túlfőtt, de többet is elfogadtunk volna belőle. Nyers erős paprikát és friss pityókás kenyeret kaptunk mellé, aminek örvendtünk.

Fotó: A szerző felvétele
Fotó: A szerző felvétele

A bordázott vaslapon sült pisztráng friss, kissé túlsült, de ez csak a bőrén érződött, a húsa szaftos maradt.

Fotó: A szerző felvétele

A parasztos pityóka kötelességszerű. A vegyes savanyúság – uborka, paradicsom, káposzta – nem épp maga a tökély, de házias, élvezhető, a friss saláta - paradicsom, uborka, káposzta – dresszingeletlen. 

Fotó: A szerző felvétele

Az asztalon nincs olíva-, hanem csak ipari napraforgóolaj, s egyszerű minőségű ecet. A cékla ízletes. Az áfonyás palacsinta korrekt, élvezhető.

Mindent egybevetve jól éreztük magunkat a Vadrózsákban. Menzaáron ettünk a menzák szintjét meghaladó házias ételeket, kedves, udvarias kiszolgálás mellett. Ha a kínálathoz igazított reális várakozásokkal ülünk be, nem ér itt csalódás.

***

Elérhetőségek:

Vadrózsák étterem

Kézdivásárhely, Bem József utca 63/b

Telefonszám: +40 744 374 823

Honlap: https://www.facebook.com/vadrozsak/

Online kapcsolatfelvétel Messengeren lehetséges

Borítókép: Az étlapon a székely, a magyar és a román konyha slágerételei sorakoznak csirkéből, sertésből és pisztrángból elkészítve (Fotó: A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.