„Székelyudvarhely legjobb étterme Farkaslakán működik” – írta ki a Facebook oldalára egyik ismerősöm valamikor. Ki is alakult egy parázs vita a bejegyzés alatt, de annyi tény, hogy Udvarhelyen és a város vonzáskörzetében az első három helyért mindössze három étterem indulhat eséllyel versenybe, a Páva (rovatbeli beszámoló itt), a Schwarz (saját élmények itt) és a Kotyogó. Utóbbi pedig tényleg Farkaslakán működik, a Vasszékely emlékműtől, vagy ha úgy tetszik a Márton Áron tértől 12 kilométerre.
Hasonló volt a helyzet, amikor Arad legjobb étterme iránt érdeklődött az említett közösségi platformon valaki, s a legtöbb szavazat a Roca Bruna étteremre esett (rovatbeli szövegem itt), mely a városközponttól közel 40 kilométerre délkeletre, Ópáloson működik. Itt is lenne valami egy olyan kijelentésben, hogy „Arad legjobb étterme Ópáloson található”, de azért vannak versenyzők a városon belül is, mint a Grenier, vagy Ema del Mar.
Mindez annak kapcsán merült fel bennem, hogy midőn feltérképezni igyekeztünk a nyitrai vendéglátás legjobbjait világhálós források alapján, arra a következtetésre jutottunk, hogy a város első számú étterme Bábon van.
S ezt nemcsak mi gondoljuk így. A „Sypka u Ludvika” étterem ezidőtájt első helyen áll a Tripadvisoron 171 „nyitrai” hely között, 4,5 ponttal és 189 értékeléssel.
A város központjától 16 kilométerre fekvő Báb Kis- és Nagybáb egyesülésével 1955-ben jött létre. Nagybáb Árpád-kori település, első írásos említése 1156-ból való. A két, eredendőleg magyar falu jóval a trianoni békediktátum előtt szlovákosodott el, a török uralmat követően a szlávok dominálták az etnikai összetételt. A legutóbbi népszámláláskor a község 1195 lakosából mindössze hárman vallották magukat magyarnak.
A beltér rusztikus és puritán, de összhatásában megnyerő. Belépve delikátbolt fogad, különböző kézműves termékekkel. Az étkezőrészben házi savanyúság, főként karfiol és uborka, házi szörpök és lekvárok sorakoznak a polcokon. Az asztalon só- és borsdaráló. Nyáron gyönyörűen kialakított, boroshordóval és préssel dekorált árnyas teraszt működtetnek, a gyermekeket játszótér várja.
Alapanyagcentrikus, igényes, technológiailag felkészült, kreatív, Kárpát medencei konyhát visznek magyar és szlovák hangsúllyal, nemzetközi beütéssel. Mint az étterem menedzserétől megtudtuk, saját farmjuk van csinos szárnyasállománnyal és mintegy ezer fát számláló gyümölcsössel.
Az étlap bizalomgerjesztően szűk, az általunk rendelt fogásokon kívül kínálnak még tatárbifszteket, rántott csirkecombot burgonyapürével, csirkét szarvasgombás vajjal, tarhonyával és kompóttal, mézes chilis sertésoldalast helyben készült sült burgonyával, valamint két vegetariánus fogást.
Mintegy harminchat, zömmel helyi minőségi bort tartanak, de akad a választékban néhány import, főleg olasz tétel is. A sörön nincs hangsúly, csak Pilsner Urquellt tartanak három alkoholmentes főzet mellett. A töményitalok között több prémium minőségű tételt találtunk, köztük a Balassagyarmat tőszomszédságában, Erdőszelestényen működő Chateau Selestany gyümölcspárlatait. A kávé a légvonalban 50 kilométerre fekvő Bazin helyi pörkölőjéből érkezik. Saját termesztésű alapanyagból főzik az általunk is kóstolt kiváló szörpjeiket.
A mai gasztro-trendek egyik legfontosabbikát, a lokalitást itt igencsak komolyan veszik.
A felszolgálók barátságtalanok, még udvariasnak sem mondhatók, viszont az étterem menedzsere, aki egyébként Komárom-környéki magyar és hét éve vezeti a helyet, kedves, szívélyes, kommunikatív.
A húsleves mély ízű, szép színű, a tészta házinak tűnik, minden bizonnyal az is. A tűzpiros halászlé ízletes, a halat nem főzték túl, a lé sűrűsége optimális, paprikakarikákkal tálalják. Mellé helyben sült, csúcsminőségű kovászos kenyeret adnak.
A remek mártással és klorofill-olajjal felszolgált, jó ízű, nem túlsózott marinált pisztrángot orvosi vízitorma-levelekkel fedték. Izgalmas, remekbe szabott előétel.
A pacalpörkölt ízletes, hagymavirággal és apróra vágott snidlinggel szórták meg, sült paprikával üdítették, kiváló házi galuskát adtak mellé.