Hogy a trianoni békediktátum szerzői által megrajzolt határok változnak-e valaha, az Deák Ferenc szavával élve „idő és kedvező szerencse”, meg persze elhivatott, felkészült országvezetés kérdése. Az viszont, hogy tudunk-e egymásról, hogy testvérként tekintünk-e elszakított véreinkre, hogy figyelemmel követjük-e sorsukat, hogy Kárpát medencei perspektívában gondolkodunk-e, csak rajtunk múlik. Érvényes ez nemcsak, sőt, nem is elsősorban a közéleti kérdésekre, hanem az irodalomra, művészetre, gasztronómiára s a vendéglátásra is.
A Magyar Konyha magazin szerkesztősége többévtizedes adósságot törlesztett, midőn 2019-ben megjelentette a „Kárpátaljai gasztro-kalauzt”. E kis kötettel a kezemben, meg persze a Tripadvisor-t és a Google Maps-et nézegetve vágtam neki jóbarátokkal 2020 februárjának legvégén, a Covid-vasfüggöny ideiglenes lezuhanását éppen megelőzve, hogy a Kárpát medencei étteremkalauzom számára néhány kárpátaljai helyet is „begyűjtsek”. Két kiruccanás alkalmával jártunk Tiszaújlakon, Tiszaszentpéteren, Beregszászon, Nagyszőlősön, Huszton és Munkácson. Teszteltünk az éttermek mellett lángosozót, cukrászdákat, kávézókat, étkezdét is.
Mindenütt a „munkára” összpontosítottunk, nem volt idő várost nézni, pedig Munkácson például jó lett volna felmenni a várba, megtekinteni ezt a Turul szobor nélkül is lenyűgöző, történelmi levegőjű magyar műemléket, ahol minden kő mesélni tudna, s amit minden nemzettársunknak látni kellene egyszer az életben.

De ugye, amint mondani szokás, ami késik, nem múlik. A minap Benyák Zoltán kiváló borásznak és borszakírónak köszönhetően alkalmam volt részt venni bírálóként a Munkácson megrendezett Kárpátaljai Regionális Borversenyen.