„Székelyudvarhely legjobb étterme Farkaslakán működik” – írta ki a Facebook oldalára egyik ismerősöm valamikor. Ki is alakult egy parázs vita a bejegyzés alatt, de annyi tény, hogy Udvarhelyen és a város vonzáskörzetében az első három helyért mindössze három étterem indulhat eséllyel versenybe, a Páva, a Schwarz és a Kotyogó. Utóbbi pedig tényleg Farkaslakán működik, a Vasszékely emlékműtől, vagy ha úgy tetszik a Márton Áron tértől 12 kilométerre.
Hasonló volt a helyzet, amikor Arad legjobb étterme iránt érdeklődött az említett közösségi platformon valaki, s a legtöbb szavazat a Roca Bruna étteremre esett, mely a városközponttól közel 40 kilométerre délkeletre, Ópáloson működik. Itt is lenne valami egy olyan kijelentésben, hogy „Arad legjobb étterme Ópáloson található”, de azért vannak versenyzők a városon belül is, mint a Grenier.
Mindez annak kapcsán merült fel bennem, hogy midőn feltérképezni igyekeztünk a nyitrai vendéglátás legjobbjait világhálós források alapján, arra a következtetésre jutottunk, hogy a város első számú étterme Bábon van.
S ezt nemcsak mi gondoljuk így. A „Sypka u Ludvika” étterem ez időtájt első helyen áll a Tripadvisoron 171 „nyitrai” hely között, 4,5 ponttal és 189 értékeléssel.
A város központjától 16 kilométerre fekvő Báb Kis- és Nagybáb egyesülésével 1955-ben jött létre. Nagybáb Árpád-kori település, első írásos említése 1156-ból való. A két, eredendőleg magyar falu jóval a trianoni békediktátum előtt szlovákosodott el, a török uralmat követően a szlávok dominálták az etnikai összetételt. A legutóbbi népszámláláskor a község 1195 lakosából mindössze hárman vallották magukat magyarnak.
A beltér rusztikus és puritán, de összhatásában megnyerő. Belépve delikát bolt fogad, különböző kézműves termékekkel. Az étkezőrészben házi savanyúság, főként karfiol és uborka, házi szörpök és lekvárok sorakoznak a polcokon.
Az asztalon só- és borsdaráló. Nyáron gyönyörűen kialakított, boroshordóval és préssel dekorált árnyas teraszt működtetnek, a gyermekeket játszótér várja.