A békéscsabai „Kolbászfesztivál” egyike a vendéglátással és gasztronómiával kapcsolatos legrégebbi rendezvényeknek, amit idén már 27-ik alkalommal szerveztek meg. Érdemes elolvasni a hivatalos honlapon Ambrus Zoltán ötletadó, alapító részletes leírását arról, hogy honnan indult s miként jött létre az ország egyik legnépszerűbb gasztro-fesztiválja, mely nemcsak a régió lakosait szólítja meg, hanem a Fővárostól a Partiumig és a Bánságig megannyi húsimádó magyart. Hadd idézzek párt sort a tervezés időszakának bemutatásából:
a kolbász köré kell formálni a fesztivált. Attraktívnak kell lenni, be kell vonni a közönséget a kolbászkészítésbe, kell disznóvágás, meg élelmiszeripari kiállítás, kirakodóvásár, és természetesen sok kulturális program, néptánc, cigányzene stb. és ennek része lehet a Bíróválasztás is, hiszen volt ilyen Csabán, és a hagyományok szerint a városi bíró adott engedélyt András nap tájékán a disznóvágások megkezdésére.
Idén is a program részét képezte a nagy érdeklődés mellett zajló disznóvágás, naponta két disznót dolgoztak fel. A mai megtébolyodott világunkban, amikor rovar- és növényevésre akarnak mindenkit rákényszeríteni obskurus háttérerők a bolygóra hivatkozva, amikor a gasztronómiában is el akarják vágni a nemzeti közösségeket a saját örökségüktől, a disznóvágás nemcsak hagyományápolás és közösségi kulináris élmény, hanem dacolás is a pusztító korszellemmel.

A kétezertízes évek táján jutottam először el a fesztiválra, melyről egyébként tudomást szereztünk már az első „kiadás” után, nem utolsósorban azért, mert Orbán Viktor is részt vett 1997-ben a kolbásztöltő versenyen, s később miniszterelnökként is beállt kolbászt tölteni.
A Covid-korlátozások óta valahogy mindig másként alakult a program, de idén ismét együtt élvezhettük családi körben a viharsarki forgatagot. A belépő időközben 8500 forintra emelkedett, az ember nyel egyet ilyenkor, főként, hogy nincs ebben semmi plusz, mint mondjuk a Gourmet-fesztiválon, ahol egy hasonló összegű belépő mellé adnak egy sor kupont, ami beváltható ételekre-italokra.