Gyakorta javasolják, hogy ha egészségesen szeretnénk táplálkozni, minden étkezés alkalmával igyekezzünk enni valamilyen színes zöldséget. Ez, bár nyáron kétségtelenül könnyebb mutatvány, ilyenkor sem lehetetlen: vannak ízletes, könnyen beszerezhető téli zöldségek, amelyekkel vitaminokat és ásványi anyagokat juttatunk szervezetünkbe. Alább öt ilyet listáztunk.

Fotó: Pexels
Színes kedvencünk: a cékla
A cékla gátolja a rákos sejtek szaporodását, támogatja a sav-bázis egyensúlyt és a vérképzést, illetve a máj anyagcsere folyamatait is szabályozza. Szinte valamennyi B-vitamin típus megtalálható benne az ásványi anyagok mellett, tehát igazi téli egészségbomba. Különösen kedveltté teszi, hogy megfelelő tárolás mellett sokáig eláll, és rendkívül sokoldalúan felhasználható: készíthetünk belőle levest, megsütve remek köret, de salátaként is nagyon finom. Érdemes nyersen, főve, sülve is kipróbálni, mindenhogy más arcát mutatja!
Téli zöldségek java: az édesburgonya
Az utóbbi években a hagyományos krumpli mellett egyre több helyen árulnak édesburgonyát is. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, ugyanakkor az édesburgonya keményítő- és cukortartalma magasabb, mint a hagyományosé, ezért óvatosabban kell vele dolgozni. A szakértők szerint a legjobb egészben, 220 fokos sütőben sütni kb. 40-50 percig. Ekkor biztosan nem ég meg. Ügyeljünk arra, hogy mielőtt betesszük a sütőbe, szurkáljuk meg a héját, különben szétrepedhet vagy alul kevésbé sül meg. Amikor puha, akkor mehet rá egy kevés vaj, só és bors. Ha sülve nem a kedvencünk, felszolgálhatjuk levesként, de sütemény is készülhet belőle, például a különleges baszk sajttorta.
Vitamindús klasszikus: a kelkáposzta
A kelkáposzta is jó barátunk lehet tél végén a konyhában, már nagymamáink is előszeretettel főztek vele. Ahogyan írtunk róla, e zöldség táplálja a csontokat, így védelmet nyújt a csontritkulás ellen, hiszen 100 g-jában 212 mg kalcium található. A kelkáposzta egy remek hozzávaló, amit a főzeléken túl többféle leveshez, köretekhez, rakott ételekhez, húsokhoz is fel lehet használni. Tápértéke is nagyon jó, és kalóriatartalma sem magas, így diétázók nyugodtan fogyaszthatják. Sokan kedvelik például a frankfurti levesben, de bátrabbak tésztaételt is készíthetnek belőle, ebben a buggyantott tojásos változatban kifejezetten finom!
Nagyanyáink nyomában: érvek a lila káposzta mellett
A téli konyha színes klasszikusa, aminek színét az antocián adja. Lilaságának mértékét a talaj pH-értéke szabja meg, savasabb talajon lilásabb, lúgosabb talajon zöldesebb-sárgásabb színűek a levelei. Az antociánok ugyanakkor erős antioxidáns hatással is rendelkeznek, emiatt is érdemes vörös káposztát fogyasztani. Szintén mellette szól, hogy sok benne a C- és A-vitamin, telis-tele van rostokkal, ráadásul sokoldalúan felhasználható alapanyag. Fogyasztható nyersen salátákban, elkészíthetjük párolt lilakáposztaként, de fermentálva is nagyon finom.
Retek, a megunhatatlan
Számos fajtája létezik, a hosszú és fehér sörretekről a kerekded vajretken át a minden szupermarketben elérhető piros kis gumókig, azaz a hónapos retekig. Bármelyiket választjuk is, sokat tehetünk vele az egészségünkért – írja a Mindmegette. A retek rostban gazdag, viszont alacsony kalóriatartalmú zöldség, segíti az emésztést és a fogyást is, ráadásul nagy mennyiségben tartalmaz A-, C- és K-vitaminokat, amelyek például a szem, a bőr, a haj és a körmök egészségéhez járulnak hozzá. Téli időszakban különösen érdemes fogyasztani, ugyanis kiváló ellenszere a náthának: a fekete retek a felső légúti betegségek leküzdésében hatékony segítséget nyújt például a köhögés csillapításával és a torokfájdalmak csökkentésével. Érdemes salátaként fogyasztani, vagy kipróbálni tzaziki formájában.