Téli vitaminbombák: 5 zöldség, amit érdemes fogyasztani

Színesek, egészségesek, finomak – ezt tudják az alábbi zöldségek, amelyeket most, tél végén is könnyedén beszerezhetünk.

2025. 02. 27. 7:48
Téli zöldség Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakorta javasolják, hogy ha egészségesen szeretnénk táplálkozni, minden étkezés alkalmával igyekezzünk enni valamilyen színes zöldséget. Ez, bár nyáron kétségtelenül könnyebb mutatvány, ilyenkor sem lehetetlen: vannak ízletes, könnyen beszerezhető téli zöldségek, amelyekkel vitaminokat és ásványi anyagokat juttatunk szervezetünkbe. Alább öt ilyet listáztunk. 

Téli zöldségek - sok vitamindús, színes finomságot választhatunk
A téli zöldségek finomak is!
Fotó:  Pexels

Színes kedvencünk: a cékla

A cékla gátolja a rákos sejtek szaporodását, támogatja a sav-bázis egyensúlyt és a vérképzést, illetve a máj anyagcsere folyamatait is szabályozza. Szinte valamennyi B-vitamin típus megtalálható benne az ásványi anyagok mellett, tehát igazi téli egészségbomba. Különösen kedveltté teszi, hogy megfelelő tárolás mellett sokáig eláll, és rendkívül sokoldalúan felhasználható: készíthetünk belőle levest, megsütve remek köret, de salátaként is nagyon finom. Érdemes nyersen, főve, sülve is kipróbálni, mindenhogy más arcát mutatja!

Téli zöldségek java: az édesburgonya

Az utóbbi években a hagyományos krumpli mellett egyre több helyen árulnak édesburgonyát is. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, ugyanakkor az édesburgonya keményítő- és cukortartalma magasabb, mint a hagyományosé, ezért óvatosabban kell vele dolgozni. A szakértők szerint a legjobb egészben, 220 fokos sütőben sütni kb. 40-50 percig. Ekkor biztosan nem ég meg. Ügyeljünk arra, hogy mielőtt betesszük a sütőbe, szurkáljuk meg a héját, különben szétrepedhet vagy alul kevésbé sül meg. Amikor puha, akkor mehet rá egy kevés vaj, só és bors. Ha sülve nem a kedvencünk, felszolgálhatjuk levesként, de sütemény is készülhet belőle, például a különleges baszk sajttorta.

Vitamindús klasszikus: a kelkáposzta

A kelkáposzta is jó barátunk lehet tél végén a konyhában, már nagymamáink is előszeretettel főztek vele. Ahogyan írtunk róla, e zöldség táplálja a csontokat, így védelmet nyújt a csontritkulás ellen, hiszen 100 g-jában 212 mg kalcium található. A kelkáposzta egy remek hozzávaló, amit a főzeléken túl többféle leveshez, köretekhez, rakott ételekhez, húsokhoz is fel lehet használni. Tápértéke is nagyon jó, és kalóriatartalma sem magas, így diétázók nyugodtan fogyaszthatják. Sokan kedvelik például a frankfurti levesben, de bátrabbak tésztaételt is készíthetnek belőle, ebben a buggyantott tojásos változatban kifejezetten finom!

Nagyanyáink nyomában: érvek a lila káposzta mellett

A téli konyha színes klasszikusa, aminek színét az antocián adja. Lilaságának mértékét a talaj pH-értéke szabja meg, savasabb talajon lilásabb, lúgosabb talajon zöldesebb-sárgásabb színűek a levelei. Az antociánok ugyanakkor erős antioxidáns hatással is rendelkeznek, emiatt is érdemes vörös káposztát fogyasztani. Szintén mellette szól, hogy sok benne a C- és A-vitamin, telis-tele van rostokkal, ráadásul sokoldalúan felhasználható alapanyag. Fogyasztható nyersen salátákban, elkészíthetjük párolt lilakáposztaként, de fermentálva is nagyon finom.

Retek, a megunhatatlan

Számos fajtája létezik, a hosszú és fehér sörretekről a kerekded vajretken át a minden szupermarketben elérhető piros kis gumókig, azaz a hónapos retekig. Bármelyiket választjuk is, sokat tehetünk vele az egészségünkért – írja a Mindmegette. A retek rostban gazdag, viszont alacsony kalóriatartalmú zöldség, segíti az emésztést és a fogyást is, ráadásul nagy mennyiségben tartalmaz A-, C- és K-vitaminokat, amelyek például a szem, a bőr, a haj és a körmök egészségéhez járulnak hozzá. Téli időszakban különösen érdemes fogyasztani, ugyanis kiváló ellenszere a náthának: a fekete retek a felső légúti betegségek leküzdésében hatékony segítséget nyújt például a köhögés csillapításával és a torokfájdalmak csökkentésével. Érdemes salátaként fogyasztani, vagy kipróbálni tzaziki formájában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.