Gyakorta javasolják, hogy ha egészségesen szeretnénk táplálkozni, minden étkezés alkalmával igyekezzünk enni valamilyen színes zöldséget. Ez, bár nyáron kétségtelenül könnyebb mutatvány, ilyenkor sem lehetetlen: vannak ízletes, könnyen beszerezhető téli zöldségek, amelyekkel vitaminokat és ásványi anyagokat juttatunk szervezetünkbe. Alább öt ilyet listáztunk.

Fotó: Pexels
Színes kedvencünk: a cékla
A cékla gátolja a rákos sejtek szaporodását, támogatja a sav-bázis egyensúlyt és a vérképzést, illetve a máj anyagcsere-folyamatait is szabályozza. Szinte valamennyi B-vitamin-típus megtalálható benne az ásványi anyagok mellett, tehát igazi téli egészségbomba. Különösen kedveltté teszi, hogy megfelelő tárolással sokáig eláll, és rendkívül sokoldalúan felhasználható: készíthetünk belőle levest, megsütve remek köret, de salátaként is nagyon finom. Érdemes nyersen, főve, sülve is kipróbálni, mindenhogy más arcát mutatja.
A téli zöldségek java: az édesburgonya
Az utóbbi években a hagyományos krumpli mellett egyre több helyen árulnak édesburgonyát is. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, ugyanakkor az édesburgonya keményítő- és cukortartalma magasabb, mint a hagyományosé, ezért óvatosabban kell vele dolgozni. A szakértők szerint a legjobb egészben, 220 fokos sütőben sütni kb. 40-50 percig. Ekkor biztosan nem ég meg. Ügyeljünk arra, hogy mielőtt betesszük a sütőbe, szurkáljuk meg a héját, különben szétrepedhet vagy alul kevésbé sül meg. Amikor puha, akkor mehet rá egy kevés vaj, só és bors. Ha sülve nem a kedvencünk, felszolgálhatjuk levesként, de sütemény is készülhet belőle, például a különleges baszk sajttorta.
Vitamindús klasszikus: a kelkáposzta
A kelkáposzta is jó barátunk lehet tél végén a konyhában, már nagymamáink is előszeretettel használták. Ahogyan írtunk róla, e zöldség táplálja a csontokat, így védelmet nyújt a csontritkulás ellen, hiszen 100 g-jában 212 mg kalcium található. A kelkáposzta egy remek hozzávaló, amit a főzeléken túl többféle leveshez, köretekhez, rakott ételekhez, húsokhoz is fel lehet használni. Tápértéke is nagyon jó, és kalóriatartalma sem magas, így diétázók nyugodtan fogyaszthatják. Sokan kedvelik például a frankfurti levesben, de bátrabbak tésztaételt is készíthetnek belőle, ebben a buggyantott tojásos változatban kifejezetten finom.