Közel ötven évig, egészen 2018-ig gyártottak hazánkban a Traubisodát. Néhány év kihagyás után az ital újra elérhető lesz, ugyanis a napokban kiderült: a Márka Üdítőgyártó Kft. hosszú távú megállapodást kötött a Traubisoda gyártási és forgalmazási jogaira.

Fotó: Fortepan / Tóth József Füles
A Traubisoda története
Mint a Világgazdaság összefoglalta, az első szocialista Traubisoda 1971. június 19-én került forgalomba, nyugati közreműködéssel. A licencet egykor az osztrák Lenz Moser adta el, a palackozósort pedig Olaszországból vették, így indulhatott el a gyártás a Badacsonyi Állami Gazdaságban. Már az indulás évében 1,6 millió palacknyi üdítő készült, a biznisz hamar olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy rövid idő után már a csányi, a kunbajai és a debreceni állami gazdaság is bekapcsolódott a gyártásba. Tíz év alatt a kezdetben előállított mennyiség majdnem a százszorosára tudott növekedni.
1989-ben a nyugati üdítők hazánkban való terjedésével párhuzamosan a Traubi iránti kereslet csökkent. A kilencvenes években két cég gyártott Traubit, a Badacsonyi Állami Gazdaságot privatizáló cég, illetve egy debreceni vállalat, ami a Lenz Mosertől vette meg a jogokat. A két üzlet között jogi csatározás vette kezdetét, de végül 2018-ban mindkét cég megszűnt, így leállt a Traubisoda gyártása.
Most visszatérő kedvenc üdítőnk
A történet 2018-ban nem ért véget, ugyanis a múlt héten kiderült, hogy a Traubisoda visszatér. A Márka Üdítőgyártó Kft. hosszú távú megállapodást kötött a Traubisoda gyártási és forgalmazási jogaira. A cég március 18-án közzétett bejegyzésében így fogalmaz: „vannak olyan gyerekkori ízek, amelyek egy számunkra kedves dallamot, illatot vagy szituációt hoznak vissza. A Traubisoda is ilyen. Az 1971-ben debütált szénsavas üdítőital generációk kedvenc itala lett, egy korty belőle pedig egyenesen visszarepített a gondtalan gyermekkorunk világába. A nosztalgia most valósággá válik, hiszen a Márka Üdítőgyártó Kft. szárnyai alá vette ezt az ikonikus brandet, hogy új életet leheljen belé. A Traubisoda visszatérése nem csupán egy egyszerű újra gyártás, hanem egy kalapemelés a múlt előtt. A régi idők ízvilága és a modern kor elvárásai találkoznak ebben az új fejezetben, amely három változatban kerül a boltok polcaira: Traubi Kékszőlő, Traubi Zéró és a klasszikus Traubi Szőlő. Minden palackban ott rejlik a tiszta szőlő frissessége, a tradíciók emléke és az az érzés, amit már jól ismerünk: az otthon íze”.
Kíváncsian várjuk, milyen lesz újra Traubisodát inni – talán éppen kedvenc retró süteményünk mellé.
Nyitókép: Fortepan / Tóth József Füles