A kenyerek, zsemlék és bagettek tárolására sokan a bambuszból vagy más faanyagból készült kenyértartót használják, de a műanyag és papírzacskó, valamint a méhviaszkendő is népszerű választás. Ugyanakkor bármit is csinálunk, a kenyér vagy megpenészedik vagy pedig kővé szárad, ha sokáig nem nyúlunk hozzá. De a szikkadt kenyér sem kell a kukában végezze, ha az alábbi trükköt ismerjük!

Fotó: Pexels
Bár korábbi kutatások szerint tízből hat magyar naponta vásárol kenyeret, egy átlagos háztartás 1,6 kilogramm kenyeret fogyaszt hetente, elő-előfordul, hogy kicsit elszámoljuk magunkat, és több kenyér, pékáru van otthon, mint amennyire szükségünk lenne. Ilyenkor készíthetünk például maradékmentő kenyérpizzát, esetleg édes almás, vaníliás kenyérpudingot – de abban az esetben se dobjuk ki a kenyeret, ha nincs kedvünk sütni-főzni!
Hogyan fagyasszuk le a kenyeret?
Ha már kezd megszáradni a kenyér, vagy látjuk, hogy nem fog elfogyni a mennyiség, akkor tegyük egy zacskóba, majd be a fagyasztóba. A zsemléket és a bagetteket ugyanígy eltehetjük, azokat is elég csak betenni egy simítózáras tasakba és mehetnek a mélyhűtőbe. Ezzel a lépéssel sikeresen megakadályozzuk, hogy a pékáru elveszítse nedvességtartalmát.
A kenyeret le lehet egészben is fagyasztani, de ha házilag sült kenyérről van szó, akkor érdemes szeletelve zacskóba tenni és így elhelyezni a fagyasztóban. Ezzel a módszerrel elég előző este csak egy-két szeletet kiemelni a zacskóból, az a pulton másnapra felenged, és elég csak megpirítani, máris fantasztikus lesz az íze a fagyasztott kenyérnek.
Így lesz olyan az állott, szikkadt kenyér, mintha frissen sült volna
Legyen szó már szikkadt, állott kenyérről vagy lefagyasztott pékáruról, ha szeretnénk elfogyasztani, érdemes benedvesíteni a felületét és betenni a sütőbe. A pulton megszáradt kenyeret hideg vízzel spricceljük le vagy gyorsan tegyük a folyó víz alá, míg a fagyott pékárut két-három másodpercig tartsuk a csapból folyó forró víz alá. Ezután a benedvesített péksüteményeket helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre vagy sütőtepsire és tegyük be az előmelegített sütőbe. Süssük 10-15 percig 200 Celsius-fokon, amíg újra ropogós és meleg nem lesz a kenyér, a zsemle vagy a bagett. Ezzel a módszerrel felfrissítjük a péksüteményeket, amik így belül újra puhák, kívül pedig ropogósak lesznek.