Ezért mosd meg a kenyeret: jobb lesz, mint újkorában!

Olyan lesz a szikkadt kenyér, mint a friss, ha ezt a lépést megteszed!

2025. 04. 01. 12:46
Szikkadt pékáruk új élete
A szikkadt pékáruk ezzel a praktikával újra finomak, ropogósak lesznek Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kenyerek, zsemlék és bagettek tárolására sokan a bambuszból vagy más faanyagból készült kenyértartót használják, de a műanyag és papírzacskó, valamint a méhviaszkendő is népszerű választás. Ugyanakkor bármit is csinálunk, a kenyér vagy megpenészedik vagy pedig kővé szárad, ha sokáig nem nyúlunk hozzá. De a szikkadt kenyér sem kell a kukában végezze, ha az alábbi trükköt ismerjük!

Szikkadt kenyér: ezzel a praktikával újra finom lesz az állott pékáru is
Szikkadt kenyér: ezzel a praktikával újra finom, ropogós lesz az állott pékáru 
Fotó:  Pexels

Bár korábbi kutatások szerint tízből hat magyar naponta vásárol kenyeret, egy átlagos háztartás 1,6 kilogramm kenyeret fogyaszt hetente, elő-előfordul, hogy kicsit elszámoljuk magunkat, és több kenyér, pékáru van otthon, mint amennyire szükségünk lenne. Ilyenkor készíthetünk például maradékmentő kenyérpizzát, esetleg édes almás, vaníliás kenyérpudingot – de abban az esetben se dobjuk ki a kenyeret, ha nincs kedvünk sütni-főzni!

Hogyan fagyasszuk le a kenyeret?

Ha már kezd megszáradni a kenyér, vagy látjuk, hogy nem fog elfogyni a mennyiség, akkor tegyük egy zacskóba, majd be a fagyasztóba. A zsemléket és a bagetteket ugyanígy eltehetjük, azokat is elég csak betenni egy simítózáras tasakba és mehetnek a mélyhűtőbe. Ezzel a lépéssel sikeresen megakadályozzuk, hogy a pékáru elveszítse nedvességtartalmát.

A kenyeret le lehet egészben is fagyasztani, de ha házilag sült kenyérről van szó, akkor érdemes szeletelve zacskóba tenni és így elhelyezni a fagyasztóban. Ezzel a módszerrel elég előző este csak egy-két szeletet kiemelni a zacskóból, az a pulton másnapra felenged, és elég csak megpirítani, máris fantasztikus lesz az íze a fagyasztott kenyérnek.

Így lesz olyan az állott, szikkadt kenyér, mintha frissen sült volna

Legyen szó már szikkadt, állott kenyérről vagy lefagyasztott pékáruról, ha szeretnénk elfogyasztani, érdemes benedvesíteni a felületét és betenni a sütőbe. A pulton megszáradt kenyeret hideg vízzel spricceljük le vagy gyorsan tegyük a folyó víz alá, míg a fagyott pékárut két-három másodpercig tartsuk a csapból folyó forró víz alá. Ezután a benedvesített péksüteményeket helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre vagy sütőtepsire és tegyük be az előmelegített sütőbe. Süssük 10-15 percig 200 Celsius-fokon, amíg újra ropogós és meleg nem lesz a kenyér, a zsemle vagy a bagett. Ezzel a módszerrel felfrissítjük a péksüteményeket, amik így belül újra puhák, kívül pedig ropogósak lesznek.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.