Az egészséges táplálkozási irányelvek évek óta hangsúlyozzák a hal rendszeres fogyasztásának előnyeit. A halak kiváló forrásai az ómega-3 zsírsavaknak (különösen a DHA-nak és az EPA-nak), valamint olyan tápanyagoknak, mint a szelén, kalcium, A- és D-vitamin. Ezek különösen fontosak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, az agy fejlődésében és az immunrendszer támogatásában. Azonban egyre több szakértő hívja fel a figyelmet arra, hogy a halak – különösen a nagyobb testű tengeri ragadozók – metil-higanyt tartalmazhatnak, ami idegméregként hathat a szervezetre.

Már a kevés higany is ártalmas lehet
Mit keres higany a halban? A metil-higany egy szerves higanyforma, amely a tengeri táplálékláncon keresztül halmozódik fel a halakban, főként a hosszú életű, ragadozó fajokban, mint a kardhal és a gyakran fogyasztott tonhal. Ez az anyag erősen neurotoxikus, vagyis az idegrendszer károsodását okozhatja. Különösen veszélyes a magzatokra, csecsemőkre és kisgyermekekre. Már alacsony koncentrációban is káros hatással lehetnek az agy fejlődésére, a kognitív képességekre, sőt, befolyásolhatja a viselkedést is, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növelésével is együtt járhat.
Ezért az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) és a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Tanács (CNSA) is arra figyelmeztet, hogy a túlzott mértékű halfogyasztás – különösen gyermekeknél és várandós nőknél – súlyos egészségügyi kockázatokat hordozhat.
A halak fogyasztásának előnyei általában meghaladják a higany káros hatásait, ezért nem szükséges teljesen elhagyni a halételeket, de érdemes odafigyelni a halfajták kiválasztására, illetve bizonyos fajták bevitelének csökkentésére. A CNSA ajánlása szerint a kerülendő vagy korlátozandó fajok, amelyekből hetente legfeljebb 1 adagot fogyasszunk:
- kardhal,
- tonhal (friss és konzerv egyaránt – utóbbiból max. 2 adag hetente),
- csuka,
- heringcápa,
- macskacápa,
- kék cápa.
Milyen halat válasszunk?
Ezzel szemben előnyben részesítendők a következő fajták, amelyek zsíros, kisebb méretű, alacsony higanytartalmúak:
- hering,
- makréla,
- lazac,
- pisztráng.
Szintén ajánlottak azok a tenyésztett halak, amelyek növényi alapú takarmánnyal neveltek, így alacsonyabb szennyezőanyag-tartalmuk.
Az alacsonyabb higanytartalmú fajták választása mellett sokat számít, ha változatosan fogyasztjuk a különböző halakat – ez is segít elkerülni a túlzott higanybevitelt.