Mérgező halak: így minimalizálhatjuk a fogyasztásukból eredő kockázatot

A rendszeres halfogyasztás az egyik legegészségesebb szokás, amit az étrendünkbe építhetünk. A legtöbb fajta igen értékes táplálék: gazdag ómega-3 zsírsavakban, fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban. Ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal is, hogy bizonyos halfajok gyakori fogyasztása kockázatot is jelenthet – elsősorban a magas higanytartalom miatt.

2025. 06. 04. 16:46
Veszélyes lehet a halfogyasztás
Veszélyes lehet a halfogyasztás Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészséges táplálkozási irányelvek évek óta hangsúlyozzák a hal rendszeres fogyasztásának előnyeit. A halak kiváló forrásai az ómega-3 zsírsavaknak (különösen a DHA-nak és az EPA-nak), valamint olyan tápanyagoknak, mint a szelén, kalcium, A- és D-vitamin. Ezek különösen fontosak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, az agy fejlődésében és az immunrendszer támogatásában. Azonban egyre több szakértő hívja fel a figyelmet arra, hogy a halak – különösen a nagyobb testű tengeri ragadozók – metil-higanyt tartalmazhatnak, ami idegméregként hathat a szervezetre.

Higany a halakban: veszélyes lehet, ha nem figyelünk
Higany a halakban: veszélyes lehet, ha nem figyelünk Fotó: Pexels

Már a kevés higany is ártalmas lehet

Mit keres higany a halban? A metil-higany egy szerves higanyforma, amely a tengeri táplálékláncon keresztül halmozódik fel a halakban, főként a hosszú életű, ragadozó fajokban, mint a kardhal és a gyakran fogyasztott tonhal. Ez az anyag erősen neurotoxikus, vagyis az idegrendszer károsodását okozhatja. Különösen veszélyes a magzatokra, csecsemőkre és kisgyermekekre. Már alacsony koncentrációban is káros hatással lehetnek az agy fejlődésére, a kognitív képességekre, sőt, befolyásolhatja a viselkedést is, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növelésével is együtt járhat.

Ezért az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) és a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Tanács (CNSA) is arra figyelmeztet, hogy a túlzott mértékű halfogyasztás – különösen gyermekeknél és várandós nőknél – súlyos egészségügyi kockázatokat hordozhat.

A halak fogyasztásának előnyei általában meghaladják a higany káros hatásait, ezért nem szükséges teljesen elhagyni a halételeket, de érdemes odafigyelni a halfajták kiválasztására, illetve bizonyos fajták bevitelének csökkentésére.  A CNSA ajánlása szerint a kerülendő vagy korlátozandó fajok, amelyekből hetente legfeljebb 1 adagot fogyasszunk:

  • kardhal, 
  • tonhal (friss és konzerv egyaránt – utóbbiból max. 2 adag hetente), 
  • csuka, 
  • heringcápa, 
  • macskacápa, 
  • kék cápa. 

Milyen halat válasszunk? 

Ezzel szemben előnyben részesítendők a következő fajták, amelyek zsíros, kisebb méretű, alacsony higanytartalmúak: 

  • hering, 
  • makréla,
  • lazac, 
  • pisztráng.

Szintén ajánlottak azok a tenyésztett halak, amelyek növényi alapú takarmánnyal neveltek, így alacsonyabb szennyezőanyag-tartalmuk.

Az alacsonyabb higanytartalmú fajták választása mellett sokat számít, ha változatosan fogyasztjuk a különböző halakat – ez is segít elkerülni a túlzott higanybevitelt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.