Ne hűtőbe tegye: így marad friss a paradicsom

A paradicsom a magyar konyha egyik legkedveltebb alapanyaga – legyen szó lecsóról, friss salátáról vagy éppen egy szelet zsíros kenyér mellé kínált zamatos karikákról. Ám sokan – tévesen – a hűtőszekrényben tárolják a paradicsomot, ezzel akaratlanul is rontva az ízét és állagát.

2025. 06. 17. 16:41
Így tárold a paradicsomot
Így tárold a paradicsomot Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kinek a koktélparadicsom, kinek az ökörszív – mindenkinek van kedvence. De bármelyik is legyen számunkra a legkedvesebb, ha jót akarunk magunknak, ne tegyük hűtőbe! Meg fogunk lepődni, hogy ha elhagyjuk ezt a rossz szokást, az alapanyag finomabb lesz, mint amire számítottunk! Mutatjuk, hogyan lesz a legegyszerűbb a paradicsom tárolása!

Így lesz a legegyszerűbb a paradicsom tárolása
Így lesz a legegyszerűbb és a legpraktikusabb a paradicsom tárolása
Fotó:  Pexels

A hűtés árthat a paradicsomnak

A Kitchen Mason alapítója, Emma, aki a főzés és a konyhai praktikák szakértője, világosan fogalmazott: „A legjobb hely a paradicsom tárolására a konyhapult, szobahőmérsékleten – de ne tartsuk a tűzhely közelében vagy más hőforrás mellett” – írja a Mirror. A hűtés ugyanis lelassítja a paradicsom természetes érési folyamatát, és kedvezőtlenül befolyásolja annak ízvilágát. A hidegben a gyümölcs textúrája lisztes lehet, íze pedig vízízűvé válhat – amit senki sem szeretne egy friss nyári salátában.

Paradicsom tárolása: így csináld helyesen

A szakértő azt javasolja, hogy a paradicsomokat ne egy kupacba rakva, hanem lapos tálban, egymás mellé helyezve tároljuk, hogy a levegő jól átjárhassa, és ne nyomódjanak össze a darabok. A legjobb módszer, ha szárukkal lefelé tesszük őket a tálba – így csökkentjük a nedvességvesztést, és a szárhelyen keresztül sem jutnak be a baktériumok. Fontos még egy lépés: távolítsuk el a szárakat és a fürtöt, mert ezek elvonják a nedvességet a gyümölcsből, így az gyorsabban veszít frissességéből. Ha ezt megtesszük, jó helyen lesz a paradicsom a konyhapulton.

A szakértő hangsúlyozza: „A paradicsomot csak akkor szabad hűtőbe tenni, ha már felvágtuk.” Kivételt képez, ha a nyári meleg extrém magas, vagy ha a paradicsom már tökéletesen megérett, és nem szeretnénk, hogy túléretté váljon. Ilyenkor – és csak ilyenkor – megengedett, hogy hűtőbe kerüljön, de tálalás előtt mindenképp érdemes kitenni kis időre, hogy szoba-hőmérsékletűvé váljon, így az ízek újra kiteljesednek.

Paradicsom: több mint étel

A paradicsom több, mint a zöldséges polcok gyakori vendége – nyár, napfény, frissesség, otthonos ízek szimbóluma. Érdemes tehát ezt a néhány egyszerű tanácsot megfogadni, hogy ez a természet adta kincs valóban a legjobb formáját nyújtsa az asztalunkon. Mert egy jól tárolt paradicsom nemcsak hosszabb ideig friss, de ízében is sokkal gazdagabb és finomabb.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.