Mindenki annyi, amennyinek érzi magát. Közhelynek tűnhet, ám most bizonyítást nyert, hogy a leélt éveink száma közel sem ad pontos képet arról, milyen idősek is vagyunk. A szakemberek egyre többet foglalkoznak az életkor helyett az úgynevezett epigenetikus korral, ami pontosabb jelzője az emberi sejtek öregedésének. Ennek kiszámítása a DNS-metiláción alapul, egy olyan folyamaton, ami megjelöli és szabályozza, melyik gének kapcsoljanak ki és be.

A metiláció elengedhetetlen bizonyos vitaminok, fehérjék, hormonok és antioxidánsok termeléséhez, amelyek közvetlenül befolyásolják szervezetünk működését. Az évek során a DNS-metilációs mintázatok azonban megváltoznak, és ezek az eltolódások felgyorsíthatják vagy épp le is lassíthatják a sejtszintű öregedési folyamatokat. A metilációt azonban ki tudjuk trükközni, mégpedig az étrendünkkel!
Ezt edd öregedés ellen, akár vissza is fordíthatod a biológiai órádat
Az Aging folyóiratban megjelent tanulmányban az olvasható, hogy bizonyos növényi alapú élelmiszerek fogyasztása összefüggésben áll az epigenetikus kor csökkenésével. A kutatásban 50 és 72 év közötti, egészséges férfiak vettek részt, akik egy nyolchetes programot követtek. Ebben a szakemberek tápanyagban gazdag, többnyire növényi alapú étrendet állítottak fel, valamint javaslatokat tettek a testmozgással, az alvási szokásokkal, a stresszkezeléssel kapcsolatban.
Az epigenetika kutatói arra keresték a választ, hogy miért tapasztalják egyesek az epigenetikus kor nagyobb mértékű csökkenését, mint mások. A válasz pedig bizonyos élelmiszerekben rejlik.

A testsúlycsökkenés és az alap biológiai életkor figyelembevétele után azt találták, hogy azoknál az embereknél, akik több metil-adaptogén ételt fogyasztottak, nagyobb mértékben csökkentet az epigenetikus életkor. A statisztikai elemzés kimutatta, hogy a metil-adaptogén bevitele szignifikánsan összefüggött az alacsonyabb epigenetikus életkorral. Más szóval, minél több metil-adaptogént fogyasztott valaki, annál fiatalabbnak tűntek a sejtjei.