időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Az első felvonásban a Honvéd győzött

Amler Zoltán
2004.04.13. 22:00

-VÍZILABDA- <br/>Presztízs, óriási tét, feszültség. Az egyik oldalon öt olimpiai bajnok, a másikon három sydneyi győző, a Domino soraiban hat világbajnok, a Vasaséban öt barcelonai aranyérmes. Nem túlzás az állítás: a meccsek meccse. A felek a magyar bajnoki döntőben is farkasszemet néznek majd egymással, előtte azonban a sors(olás) úgy akarta, hogy a nemzetközi porondon is öszszecsapjanak. Az Euroliga negyeddöntőjének első találkozóját tegnap este a Komjádi uszoda telt házas közönsége előtt 7-6-ra a Honvéd nyerte.

Harminchárom százalék esélye volt, hogy a Final Fourba igyekvő két szupercsapat már most összecsapjon. A Domino azonban nem tudta megelőzni a csoportmérkőzések során a szerb-montenegrói Herceg Novit, a második helynek pedig végül a Vasas lett a jutalma. Szép kis jutalom…
Annyira szép, hogy ha ezt tudják az angyalföldiek, talán nem iparkodnak teljes gőzzel a Barceloneta felülmúlásán. A Kásás Zoltán irányította társaságot persze profi játékosok alkotják, ők tették a dolgukat: aki az útjukba került, félretolták. Most Dominót döntenének. Nem először, nem másodszor, harmadszor az idény során. „A bajnokságban eddig kétszer sikerült, miért ne jönne össze újra meg újra?” – nyilatkozták Varga Tamásék, akiket láthatóan felvillanyoz a népes Vasas-tábor éltető hangja.
Persze, a túloldalon se megszeppent nyuszikra tessenek gondolni, Molnár doktor és társai megéltek már jó néhány parázs csatát, az idegesség legkisebb nyomait sem lehet felfedezni rajtuk. Ők is a vérprofik táborát gyarapítják.
Szóval Vasas–Domino, Euroliga-negyeddöntő, első felvonás.
Szívós-parádé, az első negyed feltétlenül. Molnárról Vindischt, majd Varga Tamást is kiküldik, a fiatal szélső pedig mindkét emberelőnyt értékesíti. Miután Kásás a legjobb havertól, Steinmetz Barnától érkező passzt zúdítja be, úgy tűnik 1-2-vel zárul az első hét perc. Úgy, hiszen Kósz és Gergely is módfelett hatásosan őrzi kapuját. Hanem aztán a Szívós dinasztia még nem olimpiai bajnok növendéke két másodperccel a dudaszó előtt távolról igencsak meglepi Kószt:
1-3, jelentős idegenbeli előny. A Domino nem dől, a Domino építkezik: Biros lövi a negyediket, nem csoda, hogy a két mester lelkiállapota közti különbségre az ég és föld jelző tűnik a legmegfelelőbbnek. Madaras, a Vasas világbajnok szélsője is beszáll, betegség ide vagy oda, ő is a fedélzeten – más kérdés, hogy ő sem tud segíteni, Gergely ugyanis zseniális. A hazaiak persze nem adják fel, a következő két előnyt belövik (Kásás, Varga Tamás), de átellenben Kiss Gergő sem téveszt, igaz, a menetet Varga T. második találata zárja (4-5).
A térfélcsere egy kissé felforrósítja az amúgy is trópusi hangulatot, hiszen a Domino-kispad a Vasas B közép elé költözik, de játékosok, a vezetők csak a pólóval foglalkoznak. A klasszisok még jobban egymásnak feszülnek, szinte lehetetlen helyzetbe kerülni, a kapusok remekelnek, gyilkos a tempó. Egyenlíthetne a Vasas, de a sokat vállaló Varga T. előnyből leadott bombáját Gergely bravúrral hárítja, a túloldalt viszont Fodor pontosabb, így 5-5 helyett 4-6-tal vonulnak az utolsó pihenőre. Okosan, taktikusan, éretten pólózik a Domino, kapkodóbb a Vasas. Az újabb előnyt Vári húzza a kapuba, meglehetősen nehéz helyzetben az angyalföldiek. (4-7). Akik persze küzdenek szakadatlanul. Megéri nekik. Varga T. elszántsága töretlen, brusztol keményen, majd őrjöng. Őrjöng, mert góljaival mínusz 1-re jön fel a csapata. Az utolsó percben itt is, ott is esély van a gólra, de a
6-7 marad. Olyan eredmény, amely után egyértelműen kijelenthetjük: két hét múlva dől el minden. Persze ki számított másra…?
***
Újvárosban a döntőért.
Az olasz Orizzonte és a görög Vuliagmeni már résztvevője a női BEK négyes döntőjének, hiszen a szicíliai tornán kvalifikálta magát – a fennmaradó két helyért mától vasárnapig Dunaújvárosban öt együttes csatázik. A magyar bajnok és kupagyőztes, BEK-ezüstérmes Dunaújvárosi Főiskola mellett a címvédő görög Glyfada, az orosz Kirishi, a holland Het Ravijn és a cseh Plzen pályázik a továbbjutásra. „A görög és az orosz vetélytárs számtalan válogatott játékosával a végső győzelemre is esélyes, azaz rendkívül nehéz csoportba kaptunk besorolást” – magyarázta a Fabó Éva Sportuszodában megtartott sajtótájékoztatón Mihók Attila, az újvárosiak szakvezetője, akinek helyzetét nehezíti, hogy csapata balkezes játékosa, az imperiai olimpiai selejtezőn megsérült Benkő Tímea csak nemrégiben kezdte el az edzéseket. Ott lesz viszont a vízben a csapat gólfelelőse, az Európa-bajnok, vb-ezüstérmes Primász Ágnes, aki fontos bejelentést tett a sajtótájékoztatón: „Sikerült megállapodnunk, két évig még biztosan Dunaújvárosban maradok” – mondta a 24 esztendős hölgy, akit számtalan olasz és görög csapat próbált magához édesgetni. A Dunaújváros mérkőzései. Ma: –Plzen, 20.10. Holnap: –Het Ravijn, 19. Péntek: –Glyfada, 19. Vasárnap: –Kirishi, 12.30.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.