Élő közvetítés
Portugália
ÉLŐ
Szlovénia

Bunda nélkül is dán és svéd továbbjutás

L a b d a r u g á s <br/>Tegnap este a C csoport harmadik, utolsó fordulóját tartották Portóban és Guimaraesben. A tét ezúttal is nagy volt. Svédországnak, Olaszországnak és Dániának is esélye volt ugyanis a továbbjutásra. A találkozók után kiderült, a dánok és a svédek örülhettek. Az összecsapásuk 2-2-re végződött, az olasz&#8211;bolgár pedig 2-1-es eredményt hozott.

Munkatársunktól
2004. 06. 23. 20:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van olyan, hogy hiába teszel meg mindent a lehető legbecsületesebben, a fair play szellemében a sikerért, mégis gyanúba keveredsz… Így lehetett ezzel a dán és a svéd válogatott, amelyik, ha 2-2-es vagy annál több gólt hozó döntetlent játszik egymással, az akaratától függetlenül (értsd: bunda nélkül) kiejti az olasz együttest. Akkor is, ha az, mondjuk egy tízest rúg a bolgároknak. Magyarán: ha döntetlen a dán–svéd, egyértelműen manipulációval vádolják meg a déliek az északiakat. Mi tagadás, nem lehetett kellemes így pályára lépni.
Mint ahogy az sem tartozott a nyár esti ajándékok közé, hogy mindkét meccshelyszínen esett az eső, ami természetesen csúszóssá tette a füvet, nehezebbé a folyamatos játékot.
Portóban a dánok kezdtek jobban, az egyetlen svéd kapura-lövést (Ljungberg lövése ment fölé) leszámítva az ő kapujuk volt veszélyben. A 14. percben például a fürge Grönkjaer lőtt az oldalhálóba, de akár be is találhatott volna. A 28. percben aztán Tomasson megtette azt, amit a társa még nem. Sand csúsztatott elé egy labdát (ezen a pályán ez nem volt nehéz), s a megkapott labdát a 16-osról biztosan lőtte a léc alá. (1-0) Isaksson kissé kint állt a kapujából. A hátralévő időben a svédek is rájöttek, hogy jóval többet kell tenni, ha nem akarnak idő előtt hazarepülni. Próbálkoztak is, ám igazán nagy lehetőségig nem jutottak, így a félidőben két tényt szögezhettünk le: az egyik, hogy a dánok a boldogság küszöbére érkeztek, a másik, hogy a bundagyanú árnyéka – nem csupán a felhős idő miatt – kezdett eltűnni.
Különösen úgy, hogy Guimaraesben az olasz fölény és gólzápor helyett nyögvenyelős félidőt láthattak az egyre kevéssé mosolygós olaszok. A helyzetekig eljutottak ugyan, de Zdravkov kapuját bevenni nem tudták, pedig a Fiore–Del Piero duplázás megérdemelte volna a gólt. Az más kérdés, hogy megérdemelten jutott-e büntetőhöz a 45. percben a bolgár csapat. Materazzi „masszírozta le” a földre Berbatovot, aki elesett, Ivanov bíró meg fütyült, s tizenegyest adott. S ha már igen, M. Petrov nem hibázott, a jobb alsóba lőtt. (0-1).
A folytatásban az olaszok rögvest szépítettek, Perrotta révén (1-1), s a svédek sem hagyták annyiban. Larsson ügyesen esett el, nem ért a lábához a dán kapus, Merk bíró „megette,” a büntetőt pedig maga Larsson váltotta gólra. (1-1).
Néhány perccel később ismét Portóban örültek a dánok. Tomasson „talált” gólt egy lepattanó labda után, s ismét a dánok kerültek lépéselőnybe (2-1). Vezetésüket egészen a 89. percig meg tudták őrizni, ekkor azonban már nem tudtak mit kezdeni a svédek erősödő nyomásával. Egy kapusról kipattanó labdát Jonson lőtte öt méterről a dán kapuba (2-2). Olyan eredmény született tehát, amelyet az olaszok már a meccs előtt biztosra vettek, ám mégsem olyan körülmények között. Az északi rangadón valós küzdelemben, tisztességes körülmények között osztozott meg a pontokon a két válogatott, s jutott mindkettő az Európa-bajnokság legjobb nyolc csapata közé.
Az olaszok, bár Cassanónak a 90. percben lőtt góljával legyőzték ugyan a jó teljesítmény nyújtott bolgárokat, kiestek, köszönhetően az első két mérkőzésük döntetlenjének.



GYILKOSSÁG LISSZABONBAN. Egy angol labdarúgó-szurkolót halálra késeltek tegnap hajnalban Lisszabonban. A tett elkövetésével gyanúsított ukrán férfit letartóztatták. A portugál rendőrség először azt közölte, hogy egy horvát drukker a feltételezett tettes, de később kiderült, egy ukrán vádolható a bűncselekmény elkövetésével. A rendőrségi szóvivő közölte, a férfi először megpróbálta ellopni az angol pénztárcáját, de amikor a terve meghiúsult, nézeteltérés támadt kettejük között, és ennek gyilkosság lett a vége. Az esetnek, közölték sietve a portugál hírügynökségek, nincs köze az Európa-bajnoksághoz, az angol és a horvát válogatott mérkőzése után nem volt szurkolói rendbontás. A 27 éves angol szurkolót hajnali 4-kor a Rossio téren támadták meg, az AFP értesülése szerint szíven szúrták. A sebesültet a Sao Jose Kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni az életét. (MTI)



C csoport, 3. forduló: Dánia–Svédország 2-2 (1-0), Porto, v.: Merk (német). Gól: Tomasson (28. és 66.), ill. Larsson (47.), Jonson (89.). Olaszország–Bulgária 2-1 (0-1), Guimaraes, v.: Ivanov (orosz). Gól: Petrov (45.) ill. Perrotta (48.) és Cassano (90.). A csoport végeredménye: 1. Svédország 5 (8-3), 2. Dánia 5 (4-2), 3. Olaszország 5 (3-2), 4. Bulgária 0.

A MAI PROGRAM: D csoport, 3. forduló: Hollandia–Lettország, Braga, 20.35 (m2), v.: Nielsen (dán). Németország–Csehország, Lisszabon, 20.15 (MTV), v.: Hauge (norvég).
A csoport állása: 1. Csehország 6 (5-3), 2. Németország 2 (1-1), 3. Hollandia 1 (3-4), 4. Lettország 1 (1-2).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.