időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Vajon le tudják-e dönteni a Dominót?

Amler Zoltán
2004.10.21. 17:26

V Í Z I L A B D A <br/>Kié lesz a kilencvenkilencedik aranyérem? Többek között ez a kérdése a szombaton kezdődő magyar férfi pólóbajnokságnak, amelynek kapcsán tegnap a Podmaniczky-palotában rendezett sajtótájékoztatón számoltak be a csapatok képviselői a változásokról, a célokról. Ahogy más sportágaknál, itt is nagyban különbözik a szakosztályok közötti életforma: amíg a tehetősebbek csak éremben gondolkoznak, addig napi gondokkal küzdő társaik az életben maradásért harcolnak.

Nincs még egy ilyen sorozat: tíz olimpiai bajnokot láthatunk hétről hétre, a világ legjobbjai szórakoztatják a nagyérdeműt, a látogatottságában a vidéki bázisai révén kétségkívül népszerűbb kosárlabda-bajnokságtól eltérően itt a honfitársainkról szól minden. A magyar póló érték, igazi kincsesbánya, amit – ne legyen kétségünk – a következő idényben is bizonyítani fog.
„Két éve támogatjuk a sportágat, és nyugodtan mondhatom, egyik legjobb döntésünket hoztuk meg ezzel. Nem véletlen, hogy hamarosan további két esztendeig meghosszabbítjuk ezt a szerződést” – magyarázta Bordás György, a bajnokság névadójának, az ING cégnek a vezérigazgatója, aki elárulta: a sorozat végén egy háromtagú alkalmi testülettel megszavaztatják a legjobb játékost, aki egy egymillió forintos befektetési jegygyel lesz gazdagabb.
A szakemberek egyetértettek abban, hogy az illető nevét a bőség zavara miatt lehetetlenség megtippelni, ám a legjobb csapat nevének megemlítésében nem sokat vacilláltak. „A Domino a toronymagas esélyes” – fogalmazódott meg a közös vélemény, amit hallva a bajnoki és Euroliga-címvédő szakosztály-igazgatója, Novák Ferenc azonnal reflektált: „Természetesen nem is lehet más a célunk, mint mindkét sorozatban a végső győzelem megszerzése, ám óva intek mindenkit attól, hogy előre lefutottnak vélje mondjuk a magyar bajnokságot. A Magyar Kupa is bizonyította, igen erős vetélytársakkal kell felvennünk a harcot, a Vasas és az Eger legyőzése például felettébb nehéz feladatnak ígérkezik.”
Mindezt a társaság újdonsült csapatkapitánya, a Reccóból hazatért Benedek Tibor is megerősítette, majd hozzátette: „Otthon érzem magam a Dominóban, jól és hamar sikerült a beilleszkedés ebbe az eredményes csapatba.” No igen, ahol körülötte csupa-csupa válogatottbeli társa tempózik, ott nem beszélhetünk holmi ismerkedési periódusról…
Annál inkább igaz ez a Vasas háza táján, ahol a távozókat fiatal tehetségekkel pótoltak – mindazonáltal az ifjú titánok eddigi produkcióját látva biztosak lehetünk abban, hamarosan a kívülállóban is rögzülnek az új nevek. Így például a nagy-nagy angyalföldi kedvenc, Madaras Norbert hármas sapkáját öröklő Kállay Márké is. „Hároméves szerződéseket kötöttünk a játékosokkal, azaz hosszú távban gondolkozunk. A Magyar Kupa-győzelem és az Euroliga-selejtezőbeli siker olyan lendületet adott, amely kitarthat a bajnokság végéig is” – mondta a Vasas vezetője, Méhes Jenő, aki a parton viszont már nagy nevet igazolt: a technikai vezető az edzői feladatokat ellátó Földi László helyett sydneyi hősünk, Kósz Zoltán lett.
A négyes rájátszásba az említett két együttes mellett a BVSC-különítménnyel, Gerendás Györggyel is erősítő Eger, a szakmai tudását a Ferencvárosnál már korábban igazoló Gyöngyösi András irányította Szeged, a fiatalokra építő, oroszlánkörmeit már a LEN-kupában megmutató Újpest, valamint a jelentősen átalakult FTC pályázhat reális esélyekkel. Utóbbi persze igazán csak akkor, ha megérkezik a centere – a kupában és a nemzetközi porondon is bebizonyosodott, kimondott középcsatár nélkül középcsapattá szürkülhet a társulat…
„Csoda, hogy létezünk, bevallom, volt olyan időszak a nyáron, amikor nem sok esélyt adtam ennek – formálta a szavakat Wiesner Tamás, a szebb napokat látott zöld-fehérek szakosztályvezetője. – Most ott tartunk, hogy igazán ütőképes csapatunk lehetne, feltéve, hogy megérkezik végre-valahára az Egyesült Államokból Gill Steve, a réges-régen igazolt centerünk.” Nevezett úriember viszont közel sem biztos, hogy a megállapodás ellenére feltűnik majd a Népligetben, hiszen a hírek szerint tűzoltónak állt…
Ha képletesen is, de a tűz oltása a fő cél a másik hat résztvevőnél – a Szolnok, Szentes, BVSC, OSC, Neptun, Ybl szextett költségvetése is jól jelzi, esetükben nem a nemzetközi kupában való indulás kivívása a fő feladat…KEMÉNY-LEGÉNYEK A VÍZBEN. A felejthetetlen athéni diadalt követően külföldön vagy éppen a magyar bajnokságban egymás ellen ugranak vízbe olimpiai bajnokaink (az Itáliába szerződött Kásás Tamás, Madaras Norbert, Varga Tamás trió mellett hazai vizeken tempózik a Dominót erősítő Benedek Tibor, Biros Péter, Fodor Rajmund, Gergely István, Kiss Gergely, Molnár Tamás és Vári Attila, a Vasasban kulcsszerepet játszó Steinmetz fivérek, Barnabás és Ádám, valamint az Eger kapuját őrző Szécsi Zoltán), akik ebben az évben még egyszer összejönnek. Ezt Martin György, a szövetség elnöke közölte: „December 22-én a Komjádi uszodában egy gálát szervezünk, amelynek a fő attrakciója olimpiai bajnok válogatottunk meccse lesz Szlovákia legjobbjai ellen. Athén óta először láthatja majd együtt a közönség hőseinket, így talán nem kell nagy merészség ahhoz, hogy kijelentsem, garantált a nagy siker.”PÓLÓLOTTÓ. Martin György elnök úr aggodalmának adott hangot a versenysportra, benne a vízilabdára is jutó állami pénzek kilátásba helyezett drasztikus csökkentése miatt. Az esetlegesen kieső bevételek pótlására találták ki és szánják bevezetni már novembertől a skandináv lottó mintájára működő pólólottót, mely játékban 28-ból kell majd öt számot eltalálni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.