időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo

Cseh szakított klubjával

Munkatársunktól
2005.01.08. 00:00

Ú s z á s

A sportágak várható nehézségeit bemutató sorozatunkra rímel tegnapi értesülésünk, amely szerint Cseh László, a 2004-es esztendő legeredményesebb magyar úszója anyagi nehézségei miatt elhagyná klubját, a Bp. Spartacust. Az ügy az athéni olimpia előttről datálódik, de utána robbant ki: az egyesület hónapokon át nem teljesítette szerződésben vállalt kötelezettségeit vele és sporttársaival szemben. Az őszi rövid pályás országos bajnokságra például csak Cseh László és Risztov Éva utazott el a klubtól Hódmezővásárhelyre, magánköltségen.
Döntésének hátterét közleményben indokolta meg az olimpiai bronz- és világbajnoki ezüstérmes, négyszeres Európa-bajnok úszó, aki zavartalan, nyugodt további pályafutása érdekében inkább lemond az egyesület beígért támogatásáról, mint hogy ez az áldatlan állapot folytatódjék. Hajlandó bármely egyesület színeiben, minden ellenszolgáltatás nélkül szerepelni, de az ígérgetéseket megelégelte, s természetesen, ha erre igény van, a magyar válogatottat erősíteni kívánja, mert célja változatlanul a világelsőség kivívása. Cseh László továbbra is Turi György irányítása mellett szeretne készülni, amennyiben nem tiltják ki a Kőér utcai uszodából. Úgy érzi, erre a méltatlan helyzetre nem szolgált rá, a legjobb tudása szerint és szerződésben vállalt kötelezettségeinek maximálisan eleget téve teljesített.
Az úszó döntéséről tájékoztatta Pazár Sándort, a Bp. Spartacus elnökét és Gyárfás Tamást, a Magyar Úszószövetség elnökét. Pazár Sándor érezhető meghökkenéssel kommentálta a történteket: „Meglepett Cseh László döntése, mert aláírás előtt áll az a szerződés, amely teljes egészében önállóvá és anyagilag működőképessé tenné a klub úszószakosztályát. A tervezetet az úszószövetséggel közösen, jogászok bevonásával dolgoztuk ki. Sőt, azt is elárulhatom, Cseh László a neki járó 1 400 000 forintból karácsony előtt 1 200 000-hez hozzájuthatott volna, de ezt az összeget végül edzője, Turi György vette fel, akinek szintén tartoztunk. Mindezek ellenére bízom még benne, hogy rendeződik az ügy.”
Ám nem feltétlenül úgy, ahogy az elnök képzeli: Cseh és Turi edző az egész szakosztályt „elvinné” új vagy más klubba.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.