Ismét szárnyal

Az Európa-bajnok Sebestyén Júlia tavaly szögre akasztotta a korcsolyáját, a világversenyeken ugyancsak megfordult Vardanjan Tigran, Hadford Katherine és Pádár Bianka idén tette meg ugyanezt, így Pavuk Viktória hirtelen egyedül marad hírmondónak a jégen egyéni műkorcsolyázóink közül a felnőtt mezőnyben.

2011. 10. 26. 17:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A napokban dőlt el, hogy 2014-ben Magyarország rendezheti a műkorcsolya- és jégtánc Eb-t, ugyanabban a Papp László Budapest Sportarénában, ahol 2004-ben, tizennyolc esztendősen negyedik lett. Mekkora pluszmotivációt jelent, hogy három év múlva újra hazai közönség előtt korcsolyázhat? – kérdeztük Pavuk Viktóriát.
– Természetesen örülök neki, hogy ismét Budapesten lesz az Eb, de most ettől teljesen függetlenül ezer fokon égek. Nekem egyébként is a korcsolyázás az életem, és a rosszabbul sikerült szezonok után most teljesen megújultam. Sajnos korábban túlterheltem magam, mert amikor lemaradtam az egyik Eb-ről, utána rettenetesen hajtottam, hogy bizonyítsak. Ennek az lett a következménye, hogy begyulladt a combom, lágyékproblémáim adódtak, így vissza kellett venni az edzésekből, és a formám is visszaesett. Most viszont szállok, repülök az edzéseken, triplákat ugrom és tripla-tripla kombinációkat is gyakorlok. Kapom a visszajelzéseket, hogy milyen ügyes vagyok. S nagyon bízom benne, hogy ami az edzéseken sikerült, az a versenyeken is menni fog.

– A megújulása nyilván összefügg azzal, hogy edzőt váltott, és már nem a nővére, hanem Kulcsár Zsófia és Tóth Zoltán irányításával készül.
– A koreográfusommal, az orosz Igor Csinajevvel nyolc éve dolgozom együtt, azonban úgy éreztem, hogy az edzéseken új impulzusokra van szükségem. Zsozsóék hajtanak, de közben nagyon oda is figyelnek rám. Mondhatom, hogy lelkileg és technikailag is jót tett a váltás. Elsősorban az ugrásokat stabilizáljuk, és dolgozunk a koreográfián, hogy minél jobban átadjam a zene mondanivalóját.

– Milyen zenékre korcsolyázik?
– A rövid programom a Zorro álarcában, egy lassú rész, a kűröm pedig a Fekete hattyú filmzenéje. Eltökéltem, hogy én is szárnyat bontok!

– Hol kezdi a versenyszezont?
– November második hétvégéjén Brassóban, így sajnos éppen nem lehetek itthon a felújított városligeti műjégpálya megnyitóján, de ez a romániai verseny nagyon fontos számomra. Az edzéseken már akkor is felmegy az adrenalinszintem, ha erre gondolok. Mindenképpen dobogóra szeretnék kerülni; ha összejön, akkor azt mondom, hogy jól sikerült a bemutatkozásom. Idén még megyek Zágrábba, jövőre az év elején pedig Sheffieldben rendezik az Európa-bajnokságot.

– Ott mi lesz a cél?
– A 2004-es budapesti Eb előtt is azt mondtam, hogy a legjobb tizenötbe szeretnék kerülni, és tavaly is így vágtam neki a szezonnak. Ebből aztán itthon kisült egy negyedik hely, az elmúlt évben pedig egy tizenkilencedik is. Persze tudom, hogy kiestem a vérkeringésből, és idő kell, hogy visszakerüljek oda, de mindent megteszek érte. Az Eb-n azért is fontos lenne a minél jobb eredmény elérése, mert igazából így számíthatok arra, hogy meghívjanak bemutatókra. A nyáron egyébként volt két olaszországi fellépésem, és nem tagadom, az ilyen meghívások azért is kellenek, hogy valamiből meg is tudjak élni. Elköltöztem otthonról, igyekszem önállósodni. Vannak terveim, tavasszal szívesen vállalnék koreográfiakészítést, akár elkezdeném az edzősködést is, huszonöt évesen lassan szeretnék megállni a saját lábamon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.