Simoncelli halála sokkolta az olaszokat

„Fohászkodtam az égiekhez, hogy maradjon életben” – fogalmazott megrendülten a kilencszeres világbajnok Rossi.

2011. 10. 24. 12:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A motorsport egyik legnagyobb tehetségének tartott 24 éves Marco Simoncelli – aki három éve a 250 kcm-esek között világbajnok volt – a szepangi futam első körének vége előtt veszítette el uralmát motorja felett, elesett, a mögötte érkező amerikai Colin Edwards és a szintén olasz Valentino Rossi pedig már nem tudta elkerülni az ütközést. Edwards is hatalmasat bukott, de ő nem sérült meg súlyosan, míg Rossi megúszta a balesetet, a pálya melletti füvön kötött ki. Simoncellit, akinek a fejéről leesett a sisakja, ráadásul Edwards áthajtott a nyakán (!), kritikus állapotban szállították a szepangi pálya egészségügyi központjába. Itt a súlyos feji és mellkasi sérüléseket is szenvedett pilóta tüdejéből vért távolítottak el, majd az orvosok háromnegyed órán keresztül próbálták újjáéleszteni, de már nem tudták megmenteni a életét. A viadalt előbb félbeszakították, majd végleg befejezettnek nyilvánították a tragédia miatt.

„Fogalmam sincs, én hogyan tudtam a nyeregben maradni, s ahogy visszanéztem és láttam a földön Marcót, rettenetes érzés fogott el. Fohászkodtam az égiekhez, hogy maradjon életben… Sic olyan volt nekem, mintha az öcsém lett volna” – fogalmazott megrendülten a kilencszeres világbajnok Rossi.

„Felfoghatatlan, ami történt! Marco azon versenyzők közé tartozott, akivel barátok voltunk és gyakran beszélgettünk egymással. Legutóbb épp Brnóban, amikor kint voltam. Soha nem fogom elfelejteni, hogy mekkorákat meccseltünk még a 125 köbcentis kategóriában. Már többször visszanéztem a balesetet, ami gyakorlatilag azzal indult, hogy elment a motorjának az eleje…, és utána jött a tragédia! Egyszerűen még mindig nem akarom elhinni, ami történt! Őszinte részvétem a családjának! Isten veled Marco, nyugodj békében!” – írta ki a Facebook-oldalára a 125 kcm-ben 2007-ben világbajnok Talmácsi Gábor.

Olaszországban vasárnap minden futballmérkőzés előtt egyperces gyászszünettel emlékeztek a versenyzőre. Az Olasz Olimpiai Bizottság első embere, Gianni Petrucci elnöksége egyik legszomorúbb napjaként élte meg a tragédiát. „Ez a felfoghatatlan halál sokkolta Olaszországot” – nyilatkozta Petrucci. Marco Simoncelli holttestét hétfő este szállítják Olaszországba. A Gazzetta dello Sport beszámolója szerint a motoros boncolása befejeződött, de a halál pontos okát még nem hozták nyilvánosságra.

Egy héten belül ez a második haláleset az autó- és motorsportban: előző vasárnap Dan Wheldon, az IndyCar autós gyorsasági sorozat kétszeres bajnoka szenvedett végzetes balesetet Las Vegasban. A motorsportban a 2000-es években két japán versenyző vesztette életét, 2003-ban 27 esztendősen Kato Daidzsiro Szuzukában, tavaly pedig a mindössze 19 éves Tomizava Soja Misanóban. A sors fintora, hogy Marco Simoncelli tragédiája a vb-sorozat egyik legbiztonságosabb pályáján következett be; s éppen ott, ahol 2008-ban a harmadik helyével bebiztosította a világbajnoki címét…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.