Detre Diána a 80. londoni olimpiai kvótásunk + Képek

A szörfös Detre Diána hihetetlenül izgalmas végjáték után szerezte meg az olimpiai kvótát szombaton a vitorlázók világbajnokságán.

2011. 12. 10. 15:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A női RS:X osztályban a londoni ötkarikás játékokon 28 versenyző indulhat, nemzetenként egy-egy, és húsz helyet az ausztráliai világbajnokságon töltöttek be. A britek olimpiai rendezőként automatikusan kapnak egy kvótát, s mivel a vb-n legjobb versenyzőjük hatodik lett, Perthben nemzetenként egy-egy fő eredményét figyelembe véve a 21. hely is londoni részvételt ért. A legjobbakat felvonultató Arany csoportból tizennyolcan, az Ezüst csoportból ketten szerezhettek kvótát.

Az gyakorlatilag már nyolc futam után eldőlt, hogy az Ezüst csoportban a görög Angeliki Skarlatou, a holland Lilian de Geus és Detre Diána közül kerül ki a két londoni induló. A szombatra maradt 9. és 10. futam előtt a görög lány volt a legelőnyösebb pozícióban, ám Detre hat helyezési számmal vezetett holland vetélytársa előtt, így ő is jó helyzetben várhatta a végjátékot. A 9. futamban azonban csak a kilencedik helyet szerezte meg, és a negyedikként célba érkezett De Geus egy pontra megközelítette. Skarlatou a harmadik helyével bebiztosította az olimpiai részvételét, a vb-n kiosztandó utolsó, huszadik kvótáért pedig versenyzőnk külön meccset vívott a holland lánnyal. A felállás egyszerű volt: Perthből az jut ki Londonba, amelyikük az utolsó futamban előbb ér be a célba. A pontazonosság – ami értelemszerűen akkor állt volna elő, ha a holland éppen a magyar előtt fut be – De Geusnak kedvezett volna. Mivel a kieső futamaik megegyeztek, mindketten a 26. helyüket húzhatták ki, s az döntött volna, hogy kinek volt a versenysorozatban jobb futameredménye. S a holland harmadik helyet tudott felmutatni, szemben Detre hetedik helyével.

Fotók: Utassy Lóránd

De Geus ráadásul jóval nagyobb önbizalommal várhatta a sorsdöntő futamot, mert amióta egy mezőnyben vitorlázott a két lány, az Ezüst csoportban négy alkalomból háromszor ő volt a jobb. Az utolsó futamban azonban Detre Diána a rajt után ellenfele elé került, és határozottan maga mögött is tartotta. Bár csupán a 12. helyen ért célba, ez esetben csakis az számított, hogy öt hellyel megelőzte De Geust, és így – valamennyi sportágat tekintve – megszerezte a nyolcvanadik magyar kvótát a londoni olimpiára. A Magyar Olimpiai Bizottság szombati közgyűlésén Budapesten már ennek a távolról érkezett jó hírnek is örülhettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.