Budapesten ütköztek a kínai nagy falba a magyar lányok + Képek

Póta Georgina egyéniben a legjobb tizenhatig, párosban Lovas Petrával a negyeddöntőig jutott.

2012. 01. 20. 17:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntekre négy magyar versenyző maradt állva a Hungarian Openen, közülük ketten, Madarász Dóra és Ambrus Krisztina a 21 éven aluliak versenyében, és a legjobb nyolc között délelőtt éppen egymás ellen meccseltek. Madarász a 100. a felnőtt világranglistán, ez alapján esélyesebbnek számított, ám a rangsor 159. helyén jegyzett Ambrus felborította a papírformát. Négy szett után magabiztos játékkal és rezzenéstelen arckifejezéssel vezetett 3:1-re, de Madarász, akin addig a világfájdalom tükröződött, összekapta magát, és 3:3-ra egyenlített. S szorosabb már nem is lehetett volna a végjáték, a mindent eldöntő hetedik játszmában 9-9-re álltak a felek. Ambrus azonban kihasználta, hogy ő adogathat, 11-9-re megnyerte a szettet, a mérkőzést pedig 4:3-ra.

Nagyon örülök, hogy dobogós lettem, mert Pro Tour-versenyen eddig még az U21-esek között is csak negyeddöntős voltam. Nem gondoltam volna, hogy ilyen messzire jutok, és igazából célt sem tűztem ki magam elé. Mindig csak a soron következő meccsemre koncentrálok. S így, hogy most nyertem Dóri ellen, és bekerültem a legjobb négy közé, délután már biztosan nem tudok elmenni vizsgázni, pedig jelenésem lenne a Corvinus Egyetemen... Igazából minden játszma szoros volt, még az is, amelyik csupán az eredményt nézve nem tűnik annak. Valójában ott is egyetlen pont döntött kiélezett helyzetben, hogy melyikünk javára fordul a szett. Egyébként már csütörtökön a nyolc közé jutásért is nagyon nehéz meccsem volt, ott 0:2-ről fordítottam egy francia lány ellen. De arról az oldalról is nézhetem a történteket, hogy karácsonykor túl sokat lakmároztam, és ezt most ezen a versenyen le kellett mozognom...” – fogalmazott vidáman Ambrus Krisztina.

A felnőttek között Póta Georgina egyéniben a legjobb 16 között, párosban Lovas Petrával már a negyeddöntőben volt érdekelve, s előbb a páros meccsre került sor. Az asztal túloldalán a kínaiak két klasszisa, a világranglista 12. és 15. helyezettje állt, Vu Jang és Fan Jing. S a két védő stílusú játékos alkotta „nagy fal”, ahogyan arra számítani lehetett, áttörhetetlennek bizonyult. A kínaiak 4:0-ra (10, 8, 9, 9) nyertek, de a játszmák eredményei mutatják, hogy Pótáék nem adták meg könnyen magukat.

El kell ismerni, hogy a kínaiak sokkal jobbak nálunk, így annak is örülök, hogy partiban tudtunk lenni velük. Nem arról volt szó, hogy kegyelemből engedtek volna nekünk pár pontot, akadtak élvezetes labdamenetek” – fogalmazott Póta. Társa jóval szomorúbban konstatálta a vereséget: „Bosszús vagyok, mert hiába volt valamennyi szett szoros, a végén mindig hiányzott egy kicsi, hogy mi nyerjük meg a játszmát. S nem könnyű sokadszor szembesülni azzal, hogy a kínaiak egészen más szintet képviselnek, és nagyon sokan vannak...” – nézett maga elé Lovas Petra.

Pótára egyéniben a nyolc közé jutásért egy újabb védő stílusú játékos, a dél-koreai Szeo Hjo Van várt, aki éppen közvetlenül előtte áll a világranglistán, 41., de a helyezésénél nagyobb játékerőt képvisel. S legutóbbi összecsapásukon 4:0-ra verte meg versenyzőnket. Pénteken az első szettet Póta nyerte meg, ráadásul simán, 11-4-re, ezután azonban a koreai lány magához tért, és végül 4:1-re (-4, 10, 4, 7, 6) nyert. Pótának azonban nem volt oka nagy búslakodásra. Még csütörtökön a 16 közé jutásért legyőzte a világranglistán 21. szingapúri Szun Pej-pejt, s minden bizonnyal előrébb kerül a rangsorban.

Nekem agresszív játékom van, és a védők ellen nem szeretek játszani, mert néha bizony elfogy a türelmem a pötyögés közben. Az utóbbi időben ugyan sokat javultam ezen a téren, köszönhetően annak is, hogy klubcsapatomban, a Berlin Eastside-ban két védő is játszik, de még van hova fejlődnöm. Mindenesetre, ha azt nézem, hogy ettől a lánytól legutóbb 4:0-ra kaptam ki, most pedig 4:1-re, akkor előreléptem. Komolyra fordítva, jó lett volna, ha az első szett után a szorosan elvesztett másodikat is sikerül megnyernem, mert 0-2-nél az ázsiai játékosok is megremegnek. Sajnos kikaptam, összességében azonban elégedett vagyok a szereplésemmel. A 32 között emeltek ki, de a tizenhatba jutottam, ami ilyen erős mezőnyben mindenképpen nagy dolog” – fogalmazott Póta Georgina.

Utolsó állva maradt magyarként az U21-es női egyéni elődöntőjében Ambrus Krisztina 4:2-re kikapott az esélyesebb tajvani Cseng Ji-csingtől, de a harmadik helyével is várakozáson felül szerepelt. S mivel a felnőtt mezőnyben a férfiak között Zwickl Dániel, Kosiba Dániel és Lindner Ádám egyaránt 32-be jutott, a selejtezőből pedig Pattantyús Ádám is felverekedte magát a főtáblára, az összkép is kedvező számunkra a szombaton záruló Hungarian Openen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.