Dél-Koreát asztal alá küldték pingpongosaink + Képek

Az 51 ország versenyzőit felvonultató torna a valaha volt legerősebb mezőnyű hazai viadal.

2012. 01. 17. 18:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világranglista elejét kibérelő kínai versenyzőket a keddi selejtezőben természetesen még nem láthattuk, mint ahogy a négy kiemelt hazai asztaliteniszezőt sem. A nőknél Póta Georgina és Lovas Petra a világranglistás pozíciójának, a 42., illetve az 57. helyezésének köszönhetően alanyi jogon került fel a főtáblára, a férfiaknál Kosiba Dániel (184.) és Zwickl Dániel (224.) pedig a rendező jogán. A hétszeres Európa-bajnok Tóth Krisztinát (48.) nem engedte haza német klubja, a Kroppach, a férfiak között legelőrébb rangsorolt játékosunk, Jakab János (105.) pedig vállsérülése miatt nem indulhat.

„Jakab Jani kiesése nagy veszteség, sajnos úgy néz ki, hogy hosszú időre dőlt ki a sorból. Ha Kosiba Dani és Zwickl Dani tudna meccset nyerni a főtáblán, az már bravúr lenne, miként az is, ha az indulóink közül valaki még csatlakozna tudni hozzájuk a legjobb hatvannégy közé. Úgy gondolom, Fazekas Péternek és Pázsy Ferencnek erre reális esélye van, és a fiatalokban is benne van, hogy meglepetést okozhatnak” – vélekedett Harczi Zsolt, férfi válogatottunk szövetségi kapitánya a lelátón.

Nem sokkal azután, hogy sajnos a női verseny selejtezőjében egy roppant kellemetlen meglepetés szemtanúi lehettünk. A 18 éves Madarász Dóra a magyar asztalitenisz nagy ígérete, vegyes párosban Kosibával junior vb-ezüstérmes, és a felnőtt világranglista alapján jelenleg a negyedik legjobb versenyzőnk a 100. helyével. Kevésen múlt, hogy nem került a kiemeltek közé, a holland színekben induló, 95. Elena Timina megúszta a selejtezőt.

Madarász a 2-es csoportba került, és itt első meccsén 4:2-re kikapott attól a walesi Naomi Owentől, aki csupán 371. a világranglistán. A cseh Aneta Kucerova (308.) 4:2-re verte a walesti, így ha Madarász szerdán 4:1-re legyőzné Kucerovát, akkor a körbeverésből ő jönne ki a legjobban, és felkerülne a főtáblára. Ehhez a 27-es csoportban Pergel Szandra (179.) már nagyon közel van, miután 4:1-re nyert a dél-koreai Hvang Ji Na (387.) ellen. A Budaörs játékosa még hétfőn csapata Bajnokok Ligája-elődöntő meccsén a világranglistán 43. német Irene Ivancant is legyőzte. (A találkozót azonban a TTC Berlin Eastside, Póta és Lovas együttese nyerte meg 3-1-re.)

„A második szettben a koreai lány 10-7-re vezetett, de tudtam fordítani, ami nekem plusz erőt adott, az ellenfelemet pedig elbizonytalanította. Igaz, hogy mögöttem van a világranglistán, de még nagyon fiatal, szerintem kevés nemzetközi versenyen szerepelt. S aki bekerül a koreai válogatottba, az semmiképpen sem lehet rossz játékos, így nem is mehettem biztosra ellene” – mondta el Pergel Szandra. A csoport másik mérkőzésén amúgy a koreai lány 4:0-ra verte a brazil Ligia Silvát (219.), így versenyzőnknek szerdán a dél-amerikai játékos ellen, még ha a ranglistás helyezése alapján veszélyesebb ellenfél is, bizonyosan könnyebb dolga lesz.

A 31-es csoportban a Magyarországon született, s magyar színekben szereplő Li Bin nincs besorolva a világranglistán – korábban 150-ben volt –, mert Pro Tour-versenyeken már régen indult. Most viszont kitett magáért: a román Julia Neculiát (185.) 4:0-ra, a dél-koreai Ju Jun Csongot (208.) 4:1-re verte, így ő már feljutott a főtáblára. A koreaiak nem lehettek boldogok kedden...

Férfi versenyzőink közül többen, így a kapitány által említett Pázsy és Fazekas is megnyerte az első mérkőzését, de a csoportrangadókra szerdán kerül sor. S a férfiaknál a mezőny nagy létszáma miatt még egy győztes meccs kell a főtáblára kerüléshez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.