Londonban küzdenek a londoni kvótákért

A meglevő nyolcvanhárom londoni olimpiai kvótánkhoz 2012-ben először a tornászaink tehetnek hozzá, a jövő hét elején kettőt éppen az ötkarikás játékok helyszínén. Négy versenyzőnk szombaton utazott el a brit fővárosba.

2012. 01. 07. 9:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékezetes, hogy tavaly a tokiói tornász-világbajnokságon a lólengésben győztes Berki Krisztián már kvalifikálta magát az olimpiára, Hidvégi Vid pedig hajszállal maradt le a kvótáról. Ő is lólengésben remekelt, a döntőben várakozáson felül teljesítve negyedikként zárt, ám az ötkarikás részvételhez érem kellett volna. Plusz még két másik szeren a mezőny átlagpontszámának 85 százaléka, ami miatt Hidvéginek – Berkivel ellentétben – nem kellett volna, hogy fájjon a feje. (Az UTE lólengésben ötszörös Európa-bajnokának e kitétel miatt némileg rezgett a léc, hiszen gyűrűn hibázott.)

A jövő heti olimpiai tesztversenyen, a North Greenwich Arena Dome-ban csapatban és egyéni összetettben is osztanak kvótákat, de férfi és női együttesünk a vb-n nem jutott be a legjobb tizenhatba, így mi csak egyéniben próbálkozhatunk. A férfiaknál Hidvégi Vid és Rácz Attila, a nőknél Böczögő Dorina és Gombás Laura képviseli a színeinket.

Csapatban a tokiói vb-n a 9-16. helyen végzett együttesek szállnak harcba a még kiadó négy csapatkvótáért – a világbajnokság 1-8. helyezettjei már kijutottak az olimpiára –, míg egyéni összetettben negyven versenyző kapott meghívást. Egyéniben a vb csapatversenyében 17-24. helyen végzett nemzetekből két-két fő indulhat, ezért próbálhat szerencsét négy tornászunk. Lényeges, hogy egyéniben nemzetenként most már csak egy kvótát lehet szerezni a férfiaknál és a nőknél is. Vélhetően az első 25-30 helyezett ér célba. A kvótához szükséges konkrét helyezést azért nem lehet előre tudni, mert ez a csapatverseny eredményének is függvénye. Az olimpián tornában is maximálva van az indulói létszám, és azokkal a versenyzőkkel, akik csapatban kivívják az ötkarikás részvételt, az egyéni összetettben nem kell számolni riválisként. Őket kihúzzák a listáról, és a mögöttük végzettek előrébb rukkolnak.

„Nagyon számítunk arra, hogy a férfiaknál és a nőknél is meglesz az egy-egy megszerezhető kvótánk, és így Berki Krisztiánnal együtt három magyar szertornász lehetne ott Londonban. A nőknél Böczögő Dorina várhatóan nagyobb eséllyel indul, míg a férfiaknál nagy harc lehet a két magyar versenyző között. A tokiói vb-n Hidvégi Vid végzett előrébb, míg a legutóbbi portugál viadalon Rácz Attila érte el a jobb helyezést” – mondta el a szombati elutazás előtt Altorjai Sándor, a hazai tornaszövetség főtitkára.

A férfiak egyéni összetett versenyét kedden, a nőkét szerdán rendezik. A tornászok után pedig szombattól jönnek a ritmikus gimnasztikázók, közöttük Vass Dóra, aki ugyancsak jó eséllyel száll harcba az olimpiai kvótáért. A kvalifikációs tesztverseny január 18-án ér véget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.