Műjégpálya-avatás Eb-vel, olimpiai bajnokokkal + Videó + Képek

A 2012-es esztendő a sportban úgy indul, hogy az első világversenyre – ráadásul olimpiai sportágban – Budapesten kerül sor.

2012. 01. 03. 16:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Keresve sem lehetne jobb alkalmat találni a Városligeti Műjégpálya újraavatására, mint a hét végi gyorskorcsolya Európa-bajnokságot – fogalmazott az Eb keddi sajtótájékoztatóján a helyszínen Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ), egyben a szervezőbizottság elnöke. – Régóta húzódott a pálya felújítása, és a fővárosnak sok pénzébe is került. Összesen 4,8 milliárd forintot emésztett fel, amiből 3,1 milliárd volt az Európai Unió támogatása. Mondhatjuk, hogy végszóra készült el, mert a jégkészítéssel még az ünnepek alatt is intenzíven kellett foglalkozni. Ha minden igaz, akkor a hét végén elég jó időnk lesz ahhoz, a mostaninál kicsit hidegebb, hogy remek versenyeket lehessen lebonyolítani ezen a gyönyörű pályán. Annak idején ez volt a kontinens első műjégpályája, és most is az első, mert ebben a pillanatban ennél nemcsak régebbi, hanem újabb sincs.


Sallak György, a MOKSZ főtitkára elmondta, hogy Magyarország három egymást követő évben három korcsolyás világversenyt rendezhet: a hét végi Eb után jövőre minden bizonnyal Debrecenben lesz a rövid pályás gyorskorcsolyázók világbajnoksága, 2014-ben pedig, a téli olimpia évében a Szocsiban esedékes ötkarikás játékok előtt Budapesten a műkorcsolya és jégtánc Eb. Egyelőre persze a nagy pályás gyorskorcsolya Eb van a középpontban.

– Még 2009-ben pályáztuk meg ezt az eseményt, amit azzal együtt nekünk ítéltek, hogy nyitott pályán manapság nagyon nehéz eseményt rendezni. A 2001-es budapesti vb azonban kiválóra vizsgázott, a külföldiek visszajelzése is abszolút pozitív volt. Fontos számunkra, hogy ezúttal is minél több szurkoló látogasson el Budapestre, ezért építettünk mobil lelátókat. A hírek szerint több mint háromezren érkeznek az Eb-re a határainkon túlról, de természetesen várjuk a hazai érdeklődőket is. Számukra ötezer forintért áruljuk a belépőket, amelyekkel a későbbiekben négy alkalommal ingyen lehet majd korcsolyázni a műjégpályán. Ezzel is szeretnénk elérni, hogy minél többen kedvet kapjanak a sportághoz – mondta el Sallak György.

Az Eb-n tizennyolc ország versenyzői indulnak, köztük a két címvédő is. Legutóbb a férfiaknál az orosz Ivan Skobrev, a nőknél a cseh Martina Sablikova nyert. A mezőnyből a 39 éves német Claudia Pechstein ötszörös, Sablikova és a holland Ireen Wüst kétszeres olimpiai bajnok, de a férfiaknál a holland Sven Kramernek is van ötkarikás aranya. Neki csak egy, Vancouverben az 5000 métert nyerte. Ő volt a leggyorsabb 10 ezer méteren is, de a táv felénél edzője hibás utasítására pályát tévesztett, és ezért kizárták.

A kontinensbajnokságon egy magyar induló lesz, Tóth Ágota, aki alkalmas hazai pálya híján Németországban készült.

– Boldog vagyok, hogy képviselhetem a hazámat, s köszönettel tartozom a magyar szövetségnek azért, mert a segítségével ideális körülmények között készülhettem. Ennek is köszönhető, hogy sikerült megszereznem az indulási jogot az Eb-re. Igyekszem a lehető legtöbbet kihozni magamból, ugyanakkor konkrét esélylatolgatásba nem mennék bele. Már csak azért sem, mert még nem vagyok azonos felkészültségi szinten a kontinens legjobbjaival. De ez az Eb jó kezdet lehet azzal, hogy itt lehetek és megmutathatom magam – fogalmazott Tóth Ágota, akinek az edzője a négyszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes kanadai Jeremy Wotherspoon. Vele kapcsolatban meg kell említeni, hogy 500 méteren jelenleg is ő tartja a világrekordot.

Az osztrák színekben 1994-ben olimpiai bajnok Hunyady Emese az m1 csatorna szakkommentátora lesz, a díszvendégek között pedig üdvözölhetjük a Svédországból hazalátogató 88 éves Pajor Kornélt is, aki az 1948-as olimpián negyedik helyezést ért el, 1949-ben világbajnok lett, és az akkori időkből megőrzött korcsolyájával kedden fiatalosan tesztelte a Városligeti Műjégpálya jegét!


Az Eb-n (www.essc2012.hu) pénteken csak a nők versenyeznek, a megnyitó ünnepséget követően 16 órakor lesz az 500 méter rajtja, s aznap még a 3000 méterre kerül sor. Szombaton 12 órától a férfi 500, a női 1500 és a férfi 5000 méter lesz műsoron, vasárnap ugyancsak 12 órától pedig a férfi 1500, a női 5000 és a férfi 10 000 méter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.