Narancsba öltözött a Városliget az Eb-n + Kép

A gyorskorcsolyázók budapesti összetett Európa-bajnokságán a nőknél a cseh Martina Sablikova áll az élen, a férfiaknál a holland Jan Blokhuijsen vezet.

2012. 01. 07. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eb pénteki első napján csak a nők mutatkoztak be a Városligeti Műjégpályán, szombaton délben azonban a férfiak nyitották a programot az 500 méteres számmal. A mezőnyben a legnagyobb névnek a holland Sven Kramer számít, aki a 2010-es vancouveri téli olimpián megnyerte az 5000 métert, utána pedig a 10 000 méter aranyát banális módon vesztette el. Ezen a távon is messze ő érte el a legjobb időeredményt, ám pályatévesztés miatt diszkvalifikálták. Az ominózus szituációnál edzője, Gerard Kemkers azt jelezte neki, hogy maradjon a belső sávban, ám ekkor a szabályok szerint a külsőben kellett volna továbbhaladnia. Amikor Kramer a kizárásával szembesült, nem tudta türtőztetni magát, és a kamerák előtt alaposan kiosztotta a trénerét…

Azóta viszont már szent a béke közöttük, és Kemkers is itt van Budapesten. Kramer elmondta, hogy már túllépett a történteken, előrenéz, viszont az utóbbi másfél évben combsérüléssel bajlódott, és egyelőre még csak próbál visszakapaszkodni a korábbi szintjére. Ezt mintegy igazolva 500 méteren – ami amúgy sem az ő száma – csak a 12. legjobb időeredményt érte el. A távon a lengyel Konrad Niedzwiedzki volt a leggyorsabb, megelőzve honfitársát, Zbigniew Brodkát és a holland Jan Blokhuijsent.

A lelátókat narancssárgába öltöztető hollandok hangerőben hatalmas fölényben vannak, még egy rezesbandát is hoztak magukkal fokozni a hangulatot; ám ahogyan pénteken, úgy szombaton a nők harmadik távja után sem vigadhattak tiszta szívből. Bár 1500 méteren mind a négy versenyzőjük az első nyolc között végzett – a 2., a 4., a 6. és a 8. helyen –, az összetettben a német Claudia Pechsteintől a cseh Martina Sablikova vette át a vezetést. Az ötszörös olimpiai bajnok, de már 39 éves Pechstein 1500-on csak tizedik lett, s visszacsúszott a negyedik helyre. Így éppen helyet cserélt a vancouveri olimpián 3000 és 5000 méteren egyaránt győztes Sablikovával, aki megnyerte az 1500-at, és a negyedik helyről ugrott az élre. A hollandok kétszeres olimpiai bajnoka, Ireen Wüst meglepetésre csak hatodikként zárt azon a távon, amelyen Vancouverben aranyérmes volt, és az összetettben maradt a második. A harmadik helyen jelenleg az orosz Julija Skokova található.

Az Eb egyetlen magyar indulója, Tóth Ágota egy versenyzőt megelőzve 22. lett, és összetettben is 22. maradt. S mivel vasárnap 5000 méteren már csak a legjobb tizenkettő indulhat, számára véget is ért az Európa-bajnokság. Esetében azonban már az is siker volt, hogy teljesítette a kvalifikációs szintet, és elindulhatott az Európa-bajnokságon.

„Az első nap még izgultam, hogy ilyen nagy közönség és sok hazai szurkoló előtt kell versenyeznem, de ma már tudtam, mi vár rám, sokkal nyugodtabban mentem ki a jégre. A legjobb időeredményemtől ugyan elmaradtam, de ezzel így vannak a többiek is, nem vagyok elégedetlen. Örülök, hogy megmutathattam magam itthon, ez mindenképpen erőt ad a folytatáshoz. Szeretném megfutni a szintet a sprint világbajnokságra is, a nagy cél pedig az, hogy kijussak a 2014-es téli olimpiára, Szocsiba” – nyilatkozta Tóth Ágota.

A szombati program végén férfiaknál is átrendeződött az élmezőny az 5000 méter után. Ezen a távon Kramer volt a leggyorsabb, 4,76 másodpercet vert a második Blokhuijsenre, 6,26-ot a harmadikra francia Alexis Continra, így meglehet, hogy az Eb előtt csak el akarta altatni a mezőnyt. Az összetettben két holland áll az élen, Blokhuijsen vezet Kramer előtt, a harmadik helyet pedig a norvég Havard Boekko foglalja el. A narancssárgába öltözötteknek szombat estére mégiscsak jó napjuk lett.

Az Eb-n vasárnap 12 órakor rendezik a férfi 1500 métert, 13-kor a női 5000-et, 14.35-kor a férfi 10 000-et. A záró eredményhirdetésre 16.55-kor kerül sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.