Olimpiai kvótát hozott a rózsaszínű kabaladressz + Képek

Hidvégi Vid után Böczögő Dorina is ötkarikás kvótát szerzett a torna sportág londoni tesztversenyén.

2012. 01. 12. 13:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpiai tesztversenyen a női egyéni összetettben a teljes mezőnyt, kilencvenhat indulót figyelembe véve Böczögő Dorina a 29., Gombás Laura a 66. helyen végzett, de a kvalifikációs szabályrendszer alapján Magyarország csak egy kvótához juthatott. Mivel az olaszok, a kanadaiak, a franciák és a brazilok csapatban is kijutottak az ötkarikás játékokra, Böczögő elől tizenkét versenyzőt – négy olaszt, három-három kanadait és brazilt, két franciát – azonnal kihúzhattunk a sorból, és azon nemzetek tornászait is, aki a vb-n már csapatkvótát, vagy a csapatverseny eredménye alapján egyéni helyeket szereztek. Így Böczögő Dorina valójában a nyolcadik helyen zárt, ami bőven elég volt a londoni szereplés kivívásához.

– Amikor beléptem csarnokba, még eléggé izgultam, de már közel sem annyira, mint előző éjjel. Bevallom, akkor alig tudtam elaludni… Szerencsére talajon kezdtem, ami a legkevésbé rizikós szer, és mivel nagyon jól sikerült a gyakorlatom, rögtön meg is nyugodtam. Ezután ugrásban biztosra mentem, már csak azért is, mert még itthon volt némi gondom a bokámmal. Ezért a nehezebb ugrásomat most nem vállaltam be, inkább a könnyebbet választottam. A korláttól picit féltem, mert előtte a leugrás nem igazán ment, de most ez is szépen sikerült, és így a gerendára már abszolút felszabadultan mehettem fel. És ezt is kipipálhattam. Abban a rózsaszínű dresszemben versenyeztem, ami Európa-bajnokságon már hozott szerencsét, ezért is vettem fel, és jó választásnak bizonyult! Nagyon boldog vagyok, hogy Peking után kijutottam a londoni olimpiára is, és most már merek is vásárolni valamilyen itteni ötkarikás relikviát. A csarnokban már árulják az olimpiai emblémás pólókat és az ajándéktárgyakat, amíg itt vagyok, valamit biztosan kinézek! – mondta el érdeklődésünkre Böczögő Dorina.

A békéscsabai tornásznő egyébként a könnyebb ugrására 13,733-as pontszámot kapott, amivel a tesztversenyen a szer nyolcas döntőjébe is bekerült volna, vagyis ez sem volt egyszerű produkció. Ám aki a finálét is megcélozta, annak két ugrást kellett bemutatnia, és a két pontszám átlaga számított. A férfiaknál Hidvégi Vid lólengésben bejutott a csütörtök esti döntőbe.

Altorjai Sándor, a hazai tornaszövetség főtitkára a tesztverseny legfontosabb történései után a következőképpen értékelt:

– Előzetesen tisztában voltunk azzal, arra nagyon kevés esélyünk van, hogy csapatban kvótát szerezzünk az olimpiára. Így igazából azt irányozhattuk elő, hogy Berki Krisztián már a vb-ről jusson ki a játékokra, s utána még a fiúknál és a lányoknál is szerezzünk egy helyet. S mivel ez összejött, százszázalékos a mérlegünk. Egyúttal kijelenthetjük, hogy a három versenyzőnk közül az olimpián kettő egyértelműen esélyes a döntőbe jutásra, s egyikük az aranyéremre is. Ha a sportág keresztmetszetét nézzük a világban, akkor azt látjuk, hogy rendkívüli módon megnövekedett a jó tornászok és az erős nemzetek száma. Ki gondolta volna pár éve, hogy a nőknél guatemalai versenyzővel is számolnunk kell, a belgák pedig a csapatkvótáért is harcolnak?! Úgy gondolom, hogy a lehetőségeinkhez képest kihoztuk magunkból a maximumot, és bízunk benne, hogy a tesztversenyen a ritmikus gimnasztikázók között Vass Dóra is megszerzi a kvótát. Ha a Magyar Torna Szövetség részéről négy versenyző indulhatna az olimpián, akkor aztán igazán elégedettek lehetnénk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.