Sikeres vizsgázók asztaliteniszezőinknél + Képek

Egyesben a négy kiemelt magyar asztaliteniszező mellé hatan jutottak fel a főtáblára a 35 ezer dollár összdíjazású Hungarian Openen.

2012. 01. 18. 20:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség honlapján a Hungarian Openről szóló tudósításai között kedden este az volt a topsztori, hogy a világranglista 100. helyén jegyzett Madarász Dóra selejtezőcsoportjában 4:2-re kikapott egy jószerivel ismeretlen walesitől, bizonyos Naomi Owentől, aki csak 371. a rangsorban. Két éve jegyezték már a 275. helyen, Madarász ugyanakkor volt már 89. is A 18 éves magyar reménység szerdán javíthatta volna a hibáját, ha 4:1-re nyer a cseh Kucerova (308.) ellen, s bár a feladat egyáltalán nem volt megoldhatatlan, Madarász ezen a meccsén is alulmaradt 4:2-re. Úgy, hogy rögtön az első szettet elvesztette 11-8-ra.

Ambrus Krisztina (159.) és Pergel Szandra (179.) ugyanakkor hozta a papírformát, előbbi a kolumbiai Medinát (260.), utóbbi a brazil Silvát (219.) verte 4:0-ra. Amikor Ambrust megszólítottuk, éppen autogramot kértek tőle – stílszerűen egy faütőre –; a Syma-csarnokban népszerűek a magyar játékosok.

– Korábban még nem találkoztam ezzel a kolumbiai lánnyal, de másoktól hallottam, hogy jól játszik, és én is tudtam, hogy mindenre fel kell készülnöm. Amikor a csoport első helye a tét, már nincs könnyű ellenfél. Ez azzal együtt igaz, hogy kerülhettem volna sokkal nehezebb hármasba is. Jó sorsolásom volt, ám ez akkor ér valamit, ha ki is használom. Próbáltam maximálisan odafigyelni, és örülök, hogy sikerült – mondta el a Bundesliga II-ben az éllovas Kolbermoor csapatát erősítő Ambrus Krisztina, akinek igencsak sűrű lehet a programja az elkövetkezendő napokban.

– A Corvinus egyetemen elkezdtem az élelmiszer-mérnöki szakot, az első félévem végén a hat vizsgámból öt már megvan, és az a baj, hogy a hatodik, kémiából pénteken lenne. Nem is tudom, hogy mit tegyek, ha még akkor is versenyben leszek… No nem a felnőtteknél, erre csak az U21-es mezőnyben van némi esélyem, de ott sem egyszerű eljutni a legjobb nyolcig – morfondírozott a 19 éves soltvadkerti lány, de mi azt kívántuk neki, hogy pénteken is a Syma-csarnokban lássuk viszont.

Nagyváradi Mercédesz (258.) közel állt a bravúrhoz, hogy kiejtse a világranglistán bő száz hellyel előtte álló cseh Hadacovát (154.), a számszerű végeredmény nem is adja vissza, milyen nagy csata dúlt az asztalon. A magyar lány az első szettet megnyerte, kettőt 10-9-es, egyet 10-6-os előnyről bukott el, és a legvégén egy pont hátrányban egy csusza lett a végzete… Ezután azonban Kertai Rita (234.) borított a papírformán, 4:2-re verte az osztrák Polcanovát (169.), s ezzel révbe ért. Mivel a ranglistás pozíció nélküli Li Bin már kedden átverekedte magát a selejtezőn, Póta Georgina (42.) és Lovas Petra (57.) pedig kiemelt, a nőknél a 64-es főtáblán hat magyar versenyző érdekelt.

– A válogatott kerettagok közül Ambrus Kriszti, Pergel Szandi és Li Bin feljutott a főtáblára, utóbbi kettő koreai játékost is legyőzött, ami komoly tett. Madarász Dóri sajnos két gyengébb játékostól kapott ki, nincs mit szépíteni, ő rosszul játszott. Bár a 100. hely környékén áll a világranglistán, neki az ifjúsági versenyeken szerzett pontjait is beszámítják. Az ifi korosztály legjobbjai 30-40 hellyel előrébb állnak a rangsorban, mint a tudásuk alapján lenniük kellene, így a világranglista nem teljesen korrekt, ami a nemzetközi szövetség felelőssége is. De visszatérve Dórira, sajnos nemcsak a játékával, hanem a mentalitásával, a hozzáállásával is akadtak gondok. Ideges volt, szövegelt, az ütőjét is eldobta, és ezeken változtatnia kell – szögezte le Téglás Péter, a női válogatott szövetségi kapitánya.

A férfiaknál a házigazda jogán kiemelt két versenyzőnkhöz, Kosiba Dánielhez (209.) és Zwickl Dánielhez (220.) nehezebb volt csatlakozni, mert hatalmas mezőny jött össze. A 63 selejtezőcsoport (!) győzteséből csupán egyetlen játékos jutott fel automatikusan a főtáblára, a többiekre még egy forduló várt, így az öt eddig eljutott magyarra is: Fazekas Péterre (166.), Pattantyús Ádámra (222.), Lakatos Tamásra (394.), a vietnami születésű Do Phuong Namra (611.) és a ranglistán már nem jegyzett, 36 éves Lindner Ádámra. Közülük Pattantyús és Lindner is bravúrral vette az akadályt, előbbi a francia Robint (120.), utóbbi az „öregfiúk” meccsén a két évvel nála is korosabb, a világranglistán egykor top 30-as német Wosik ellen nyert. A mindössze 16 éves Lakatos csoportjában nem kis meglepetést okozva 4:2-re legyőzte a világranglistán 110., kínai–török Vang Borát, de a K.O.-körben már nem jött össze neki egy ennél kisebb szenzáció, 4:0-ra kikapott a francia Lorentztől (254.).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.