A Körcsarnokban küzdenek az olimpiáért

Rekordlétszámú mezőny, ötvenhat ország több mint kétszáz cselgáncsozónője lép tatamira a hét végén a Körcsarnokban sorra kerülő Hungária-kupán.

2012. 02. 09. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapesten évente változik, hogy a Hungária-kupát a férfiak vagy a nők részére írják ki, s idén a gyengébb nem a soros. Egyidejűleg Ausztriában férfi Világkupát (Vk) rendeznek, jövőre pedig, miként tavaly is történt, a mezőny helyet cserél. A 49. Hungária-kupa bekerült a sportág olimpiai kvalifikációs sorozatába is, emelve a rangját, ugyanakkor az is igaz, hogy azon állomások közé tartozik, ahol a legkevesebb pontot lehet gyűjteni. A Világkupákon a győztes csak száz pontot kap, míg Grand Prix-n kétszáz, Grand Slam-versenyen háromszáz jár az aranyérem mellé, és értelemszerűen a Vk-versenyeken a további helyezettek is arányosan kevesebbet kapnak. Ám mivel a kvalifikációban az elmúlt tizenkét hónapban mindenkinek az öt legjobb eredményét veszik figyelembe (s hozzá a 13-24. hónapok között ugyancsak ötöt), tanácsos több versenyen is indulni, és a kevés pont is sokat érhet. Főleg azok számára, akik a határon billegnek, s majd csak néhány ponton múlik, hogy súlycsoportjukban a rangsor legjobb tizennégy versenyzője között lesznek-e – nemzetenként egy fővel számolva –, mert a nőknél ők jutnak ki Londonba.

Ami a magyar versenyzőket illeti, négy kvótával számolhatunk. Csernoviczki Éva a 48 kg-ban, Mészáros Anett a 70 kg-ban, Joó Abigél a 78 kg-ban egyaránt az 5. helyen áll, Karakas Hedvig az 57 kg-ban a 11. Őket már londoni résztvevőknek tekinthetjük, Karakas kiesésének is csak elméleti lehetősége van. A kétszeres vb-ezüstérmes és Európa-bajnok Mészáros térdsérülése után még nem léphet tatamira, a tavaly vb-3. és Eb-2. Csernoviczki pedig éppen ellenkezőleg, a sűrű versenyprogramja miatt hagyja ki a Hungária-kupát. Mészáros és Csernoviczki a rendezvény „háziasszonyai” lesznek, és utóbbi a Magyar Judo Szövetség formabontó csütörtöki sajtótájékoztatóján is szerepet vállalt. Ő ellenőrizte, hogy a dzsúdógiba öltözött felszólalók – köztük Tóth László, a szövetség elnöke, Nagy György főtitkár és Illyés Miklós szakmai alelnök – felszerelése szabályos-e.

Az Európa-bajnok Joó Abigél és a vb-3. Karakas Hedvig majd a hét végén öltözik be, és a rekordlétszámú mezőny, az ötvenhat ország több mint kétszáz cselgáncsozónője között is éremesélyes. Bár a legjobbjaik közül csak ketten jönnek, a japán csapat így is nagyon erős lesz, miként a kubai, a kínai, a mongol, az amerikai, az orosz és a spanyol válogatott is. Utóbbiban szerepel az az Isabel Fernandez is, aki február 1-én volt negyvenesztendős. S ő a mezőny legnevesebb versenyzője: a 2000-es olimpia bajnoka, aki 1996-ban bronzérmes volt az ötkarikás játékokon, emellett világ- és hatszoros Európa-bajnok. Ám ahhoz, hogy kijusson Londonba, hét versenyzőt kellene megelőznie az 57 kg-os kategória rangsorában.

A Hungária-kupán szombaton a 48, az 52 és az 57, míg vasárnap a 63, a 70, a 78 és a +78 kg küzdelmeit bonyolítják le. Az előcsatározások mindkét napon 10, az éremmérkőzések 16 órakor kezdődnek. A belépés ingyenes a Körcsarnokba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.