Élet-halál harc lehet a franciák ellen

Végső fázisához érkezett a vívók olimpiai kvalifikációs sorozata.

2012. 02. 14. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Női tőrcsapatunk (Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Kreiss Fanny) számára a tauberbischofsheimi Világkupán vasárnap elért ötödik hely roppant értékes, főleg azért, mert a kvótaszerzés szempontjából két legnagyobb riválist, a franciákat és németeket is sikerült legyűrni. További jó hír, hogy a kvalifikációs rangsorban az Egyesült Államok kiszorult az első négyből, így Európa újabb kvótához juthat, és ez most Mohamedék kezében van. A németekkel szembeni tízpontos előnyt Torinóban és Budapesten kell megőrizni. Mivel a Világkupákon az első nyolc helyezett sorrendben 64, 52, 40, 36, 32, 30, 28 és 26 pontot kap, a helyzet reményteli.

Női párbajtőrben sajnos ezt nem mondhatjuk el az után, hogy együttesünk (Szász Emese, Békefi Edina, Antal Edina, Takács Emese) a dohai Világkupán hétfőn csak tizenkettedik lett. A hátra lévő két versenyen Szászéknak mindenképpen a négybe kell jutniuk, emellett szorítani, hogy az oroszok a dél-koreaiak elé keveredjenek, a dél-afrikaiak pedig ne kerüljenek be a kvalifikációs rangsor első tizenhat helyezettje közé. Amennyiben utóbbi két feltétel teljesül, Európa további két kvótához jut, de ezek közül az egyik gyakorlatilag biztosra vehetően a franciáké lesz. A másikért pedig öt ország harcolhat. A különverseny jelenleg így áll: Észtország 172, Lengyelország 164, Magyarország, Németország, Ukrajna 162-162.

Egyéniben párbajtőrben a férfiaknál Imre Géza és Boczkó Gábor, a nőknél Szász, férfi kardban Szilágyi Áron, női kardban Benkó Réka, női tőrben Mohamed esélyes kvótaszerzésre. Imre, Boczkó, Szilágyi és Mohamed jelenleg is londoni szereplést érő helyen van, ám utóbbi kettő remélhetőleg a csapattal jut ki az ötkarikás játékokra.

Férfi kardcsapatunk éppen a hét végén méreti meg magát a padovai Világkupán, és nincs könnyű helyzetben. Mivel a legjobb afrikai együttes, Egyiptom csak tizenhetedik a kvalifikációs rangsorban, még Szilágyiék nyolcadik helye is kvótát ér, de az utóbbi két olimpián aranyérmes franciák mindössze két ponttal vannak lemaradva mögöttünk. Padova után már csak egy kvalifikációs verseny lesz, március 18-án Moszkvában.

– Milyen előjelekkel várják a padovai Világkupát? – kérdeztük Kovács Tamást, a kardvívók szövetségi kapitányát.
– Bizakodunk, hogy sikerül magunk mögött tartani a franciákat, az ukránokat és a kínaiakat is. Kína persze csak akkor lehetne veszélyes számunkra, ha Korea előrejönne a rangsorban az első négybe, mert ekkor Ázsiának járna még egy kvóta. De szerintem ennek nincs realitása. Úgy gondolom, hogy az ukránokat könnyebb lesz magunk mögött tartani, a francia együttes már keményebb dió.

– Kivel vívunk a legjobb nyolc közé jutásért?
– Éppen a franciákkal vagy a kínaiakkal. Ha a franciákat kapjuk, az sorsdöntő összecsapás lesz, de nagy reményekkel állunk elébe. Az elmúlt napokban Tatán készültünk, és nincs semmi gond a csapat körül. Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Iliász Nikolász, Nemcsik Zsolt összeállításban vívunk. Lontay Balázs is utazik, ő azonban most csak egyéniben indul.

– Számunkra az is fontos, hogy Padovában minél nagyobb létszámú mezőny jöjjön össze, mert így nagyobb az esélye annak, hogy Egyiptom nem kerül be a legjobb tizenhatba. Milyen információk érkeztek az indulókról?
– Az afrikaiak előtt álló nemzetek közül Lengyelország és Hongkong is indul, és ha Egyiptom el is jön, nem hinném, hogy bejut a tizenhatba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.