Három vívónőnk a budapesti GP főtábláján

Az olimpiai kvalifikációs sorozatba tartozó budapesti női párbajtőr Grand Prix szombati selejtezőjéből két hazai vívónő, Szele Réka és Antal Edina jutott fel a 64-es főtáblára, csatlakozva a tizenhat kiemelt között levő Szász Emeséhez.

2012. 02. 25. 19:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A női párbajtőrözők egyéni olimpiai kvalifikációs sorozatában a Sákovics József emlékére kiírt Westend Grand Prix az átlagos Világkupákhoz képest több pontot adó, másfélszeres szorzójú viadal, ennek megfelelően nagy mezőny jött össze Budapesten. A Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban és a szomszédos Tornacsarnokban zajló versenyt 41 nemzet 167 vívónője részvételével rendezik. Itt van a világranglista első kilenc helyezettje, a legjobb tizenhatból hárman hiányoznak, így a rangsor tizenhetedik helyezettjeként Szász Emese is bekerült a szombati selejtező alól mentesült tizenhat versenyző közé.

Az első napon pástra képett 151 vívónó között tizenkét magyar volt, és a csoportküzdelmek zárása után a következő eredményeket rögzíthettük: Szele Réka 5 győzelem/6 asszó; Budai Dorina 4/6; Bukócki Bianka, Kolczonay Anna és Takács Emese 3/6; Gonda Borbála és Sziklaváry Franciska 2/5; Antal Edina, Békefi Edina, Tóth Annamária és Várnai Vivien 2/6; Mihály Kata 1/5. A remekül vívó Szele Réka az öt győzelmével rögtön felkerült a főtáblára tizenöt másik versenyzővel együtt, ugyanakkor Békefi, Várnai és Mihály számára ellenkező előjellel fejeződött be a selejtező, ők kiestek. A stabil válogatott Békefi búcsúja roppant kellemetlen meglepetés volt.

Az egyenes kieséses rendszerű folytatásban a főtáblától Budait egy, Bukóckit, Kolczonayt, Takácsot, Gondát, Sziklaváryt, Antalt és Tóthot két mérkőzés választotta el. Tóth éppen Kolczonay ellen nyert 15-8-ra, Takács 15-7-re verte az ukrán Kostirkót, Antal 15-13-ra a tajvani Su Jo-tinget, Bukócki 15-8-ra a spanyol Damast. Ugyanakkor Sziklaváry 15-8-ra alulmaradt a kétszeres vb-ezüstérmes észt Embrichhel, Gonda pedig 15-12-re a svéd Barvestaddal szemben.

A főtáblára jutásért vívott asszókban Bukócki 15-10-re kikapott a hongkongi Jung Csuj-lingtől, Budai 15-12-re a német Christmanntól, Tóth 15-12-re az amerikai Scanlantól, majd Takács 13-10-re a koreai Jung Jo Jungtól, négy vereség után azonban legalább az utolsó magyar érdekeltségű mérkőzésen lett okunk örömre. Bár Antal Edina is 9-7-es vesztésre állt az izraeli Mills ellen, nagy hajrával 15-11-re fordított, így Szász Emese és Szele Réka mellé harmadik hazai versenyzőként beverekedte magát a 64 közé.

A főtáblán vasárnap reggel 8 órakor kezdődik a küzdelem. Szász 9.00-kor a tajvani Csen Szin-ping, Szele 10.00-kor a lengyel Bereza, Antal 10.20-kor a világranglista második helyén álló román Branza ellen lép pástra.

„Kár, hogy a többi magyar lánynak nem nagyon jött ki a lépés, összességében mindenképpen többre lehettünk volna képesek. Remélem, hogy mi hárman, akik ott vagyunk a főtáblán, ezek után minél tovább jutunk. Jómagam most majdnem két év után indulok újra nemzetközi versenyen, így a selejtezőben elért eredményemmel természetesen elégedett vagyok. Örülök, hogy a térdeim kitartottak, ezt várom tőlük vasárnap is! És az is jó hír, hogy csak tíz órakor kezdek, meg is kértem az univerzumot, nehogy reggel nyolckor már vívnom kelljen! – nyilatkozta vidáman Szele Réka.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.