Kulcsár Győző: megaláztak

A Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) és egyúttal a hét végi budapesti női párbajtőr Grand Prix sajtótájékoztatóján váratlanul lemondott posztjáról Kulcsár Győző, a fegyvernem szövetségi kapitánya.

2012. 02. 22. 14:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét végi budapesti női párbajtőr Grand Prix sajtótájékoztatóján Kulcsár Győző szövetségi kapitány elemezte a párbajtőrözők helyzetét az olimpiai kvalifikációs sorozatban, válaszolt a kérdésekre, majd újra szót kért, hogy – miként azt az összejövetel elején már jelezte – felolvasson egy levelet. Ekkor kiderült, hogy a levelet ő írta, és az MVSZ jelen nem levő elnökének, Erős Jánosnak címezte. A szavait rögzítettük:

„A mai nappal lemondok a szövetségi kapitányi tisztségemről, mert így kívánok tiltakozni a személyemet ért méltánytalan, megalázó döntés ellen. A vívószövetség elnöksége legutóbbi ülésén kijelölte azt az öt főt, akiket az újjáalakuló Magyar Olimpiai Bizottságba fog delegálni MOB-tagnak. Ebbe az ötfős keretbe nem jutottam be, annak ellenére, hogy jelenleg is MOB-tag vagyok, megválasztott tagja az elnökségnek, és társadalmi munkában vezettem a sportolói bizottságot. Igyekeztem a vívás érdekeit a legjobb tudásom szerint képviselni. Mint a Nemzet Sportolója részt vettem minden olyan eseményen, ahol számítottak rám, és ahol módom volt az olimpiai eszméért is tenni. A mai napig, túl a hetvenen, mindennap edzést tartok, minden hétvégén versenyekre járok. Beindítottam – a fegyvernemek közül elsőnek – egy országos, a vívást népszerűsítő gyermek versenysorozatot. Az elmúlt fél évszázadban itthon és külföldön értékes versenyzői, sportvezetői és edzői tapasztalatokat szereztem. Így talán érthető, hogy a MOB-tagság megvonása váratlanul ért, hiszen társadalmi munkáról van szó, ami nem jár semmiféle előnnyel. Ezt a munkát egyfajta szolgálatnak tekintettem a vívás érdekében. A rám bízott versenyzőkkel természetesen továbbra is együtt dolgozom, készülünk az olimpiára, az olimpiai kvalifikációra, és ha azt megszerezzük, tisztességgel fogunk szerepelni. Az új MOB-tagoknak pedig felelősségteljes és szép munkájukhoz sok sikert kívánok” – fogalmazott Kulcsár Győző.

Az MVSZ ügyvezető igazgatóját, Füleky Andrást teljesen váratlanul érte a szakvezető bejelentése. Jelezte, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság alapszabályának, és ebből fakadóan a MOB személyi összetételének a változásával nem kíván foglalkozni, s csak az MVSZ döntését ismerteti: „A Magyar Vívó Szövetség elnöksége múlt pénteken ülésezett. Az előzményhez hozzátartozik, hogy a MOB-tól kaptunk egy levelet, amelyben értesítettek bennünket: az alapszabály várható változása értelmében azok a sportágak, amelyek olimpiai aranyérmet nyertek az elmúlt száz évben, az eddigi három delegálási hely helyett ötöt kapnak. Kérték, hogy az MVSZ nevezze meg az új MOB-tagokat. Az MVSZ elnöksége két döntést hozott: egyrészt a három eddigi MOB-tagot, név szerint Kovács Tamás, Kulcsár Krisztián és Füleky András urakat nem hívja vissza, továbbra is élvezik az elnökség bizalmát. A két új helyre pedig három jelöltből titkos szavazással Gémesi Györgyöt és Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok vívónőt jelölte. Hozzátenném, hogy Kulcsár Győző úr eddigi tevékenységét nem az MVSZ delegáltjaként végezte a MOB-ban, őt a Nemzet Sportolói delegálták.”

A MOB vasárnap tartja a közgyűlését, és az új alapszabály-tervezet szerint tisztségviselő immár csak az lehet, akit olimpiai sportági szövetség jelöl. Így Kulcsár Győzőt hiába jelölné más szervezet – ha csak nem egy másik olimpiai sportág szövetsége –, a Nemzet Sportolója az elnökségi tagságát nem tarthatná meg. „Úgy érzem, nekem ez a jelölés a vívósportban jár, de lehet, hogy rosszul gondolom” – reagált Füleky Andrásnak arra felvetésére, hogy más úton is lehet a MOB tagja. A négyszeres olimpiai bajnok leszögezte, hiába is gondolnának rá máshonnan, nem fogadja el a felkérést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.