Vacogó játékosok, félbeszakadt meccsek

Szombaton ráadásul áramszünet miatt két negyeddöntőt nem tudtak befejezni.

2012. 02. 05. 11:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Roland Garroson megszokott dolog, hogy sötétedés miatt félbeszakadnak mérkőzések, amelyeket így másnap fejeznek be, ám asztaliteniszben, teremben ilyen helyzet komoly versenyen még nem állt elő. Egészen szombat estig, éppen Franciaországban, a Lyon melletti Villeurbanne-ban rendezett Európa TOP 12 bajnokságig. A fehérorosz Viktorija Pavlovics és a lengyel színekben játszó Li Qian, valamint a román Elizabeta Samara és a német Wu Jiaduo találkozóján ugyanis többször áramszünet volt a teremben, és a rendezők végül feladták a reménytelen küzdelmet a fizikával: bármilyen kínos volt, kénytelenek voltak szombat reggelre halasztani a befejezést.

Ám amíg ez csak az érintett négy versenyzőnek és a nézőknek okozott bosszúságot, a fűtetlen bemelegítőterem a többi húsz játékosnak is. A 15 fokos hőmérsékletben igyekeztek minden ruhájukat magukra venni, a verseny egyetlen magyar indulója, Póta Georgina a kötött sapkáját is felhúzta a fejére. A még fázósabb szövetségi kapitány, Téglás Péter pedig kabátban és kesztyűben volt.

„Az áramszünetről igazából senki sem tehet, a nagy hideg miatt ugyanis a városban hirtelen nagyon megnőtt az áramfogyasztás, ezért ment el a világítás a csarnokban. Az viszont, hogy a beütőteremben – ami nem is a csarnokban volt, autóval kellett odamenni – nem oldották meg a fűtést, a rendezők, így a lebonyolításért felelős európai szövetség, az ETTU hibája. A verseny legnagyobb sikere az lesz, ha nem fázik meg senki… Az ETTU megint bebizonyította, hogy minden évben van lejjebb és lejjebb, kíváncsi lennék arra, akad-e még egy sportág, amelyben Európa legjobbjainak ilyen méltatlan körülményeket biztosítanak…” – füstölgött a helyszínről Téglás Péter.

A versenyben Póta Georgina az 5-8. helyen végzett. A csoportjában úgy kapott ki 4:3-ra Pavlovicstól, hogy a döntő szettben ellenfele 9-9-nél csuszát ütött, de kétszeres Európa-bajnoknőnk a roppant peches vereség után a kínai születésű, francia Li Xue ellen 4:1-re nyert, így bejutott a negyeddöntőbe. A két védő stílusú játékos elleni mérkőzések, szinte pihenő nélkül, valamint a külső körülmények azonban felemésztették az erejét, és a négy közé jutásért 2:0-s vezetésről 4:2-re alulmaradt (a hatodik játszmában 14-12-re) az ugyancsak Kínában született, luxemburgi Ni Xia Liannal szemben. Aki a sportág csodája: még kínai színekben 1983-ban(!) világbajnok volt csapatban és vegyes párosban, de 48 évesen ma is a legjobbak közé tartozik.

A sok pech mellett Póta nagy szerencséje, hogy Franciaországba nem Malév-járattal utazott el, így vasárnap este bonyodalmak nélkül haza is érkezhet. Ami azért is megnyugtató, mert hétfőn a válogatottal együtt máris utaznia kell a katari World Tour-versenyre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.