Kardvívóink a bírók és a bunda ellen

Férfi kardvívóink a hazai rendezésű hét végi Gerevich–Kovács–Kárpáti Grand Prix előtt állnak, de már mindenki szeme előtt a március 18-i moszkvai csapat Világkupa lebeg.

2012. 03. 01. 16:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Remélhetőleg ezen az összejövetelen nem mond le senki…” – indította a Magyar Vívószövetség (MVSZ) csütörtöki sajtótájékoztatóját pikírten Füleky András ügyvezető igazgató, utalva arra, hogy múlt szerdán a budapesti női párbajtőr Grand Prix felvezetésén a média előtt Kulcsár Győző, a párbajtőrözők szövetségi kapitánya váratlanul leköszönt a posztjáról. (A Nemzet Sportolója döntését azzal indokolta, hogy az MVSZ nem jelölte őt MOB-tagnak, amit méltánytalannak tart. S ezt nem csak ő gondolja így a vívótársadalomban.) Kovács Tamás, a kardozók szakvezetője vette a lapot: „Még nem tudom” – bökte ki félkomoly ábrázattal, amikor minden szem óhatatlanul rászegeződött.

Férfi kard vonalon a helyzet ugyanakkor nagyon komoly. A kvalifikációs sorozat záró versenyén, a március 18-i moszkvai csapat Világkupán dől el, hogy a magyar és az előző két olimpián aranyérmes francia együttes közül melyik jut ki a londoni ötkarikás játékokra. Csapatunk hajszállal jobban áll, de ötven százalék az esély arra, hogy az orosz fővárosban a nyolc közé jutásért éppen a franciákkal kell meccselnie, és akkor azon az összecsapáson nem hibázhat. S bár a sajtótájékoztatót alapjában véve a hét végi Gerevich–Kovács–Kárpáti Grand Prix apropóján hívták össze, értelemszerűen Moszkva került a középpontba. „A legnagyobb ellenfelünk a sportdiplomáciánk gyengesége, a versenybírók és a bunda. Ha ezek a tényezők nem gátolnak bennünket, akkor optimisták lehetünk, hogy megszerezzük a kvótát. Legjobban annak örülnék, ha a tizenhat között összekerülnénk a franciákkal, és korrekt bíráskodás mellett eldöntenénk, hogy ki a jobb. Az mindenesetre sokatmondó, hogy az előző két olimpia győztesével kell vívnunk a kvalifikációs ranglistán még éppen kvótát érő hatodik helyért. Hihetetlenül kiszélesedett a nemzetközi mezőny, és jelenleg négy csapat, az olasz, az orosz, a német és a román jobb nálunk, függetlenül attól, hogy legutóbb Padovában a románokat és az olaszokat is legyőztük. A magyar, a fehérorosz, a francia és a koreai együttes tartozik a második négyesbe, de a harmadikba sorolható amerikai, ukrán, kínai, kanadai, spanyol és lengyel gárdát sem lehet gyengének nevezni. Ez tizennégy együttes. Amikor én versenyeztem, két-három komoly riválisunk volt, apáméknak pedig csak egy, az olasz csapat” – fogalmazott Kovács Tamás, a budapesti Grand Prix egyik névadója, a hatszoros olimpiai bajnok Kovács Pál fia.

A szövetségi kapitány elmondta, hogy a Gerevich–Kovács–Kárpáti Grand Prix egyfajta válogató, ezután dönti el, hogy Szilágyi Áron mellett ki lesz az a három vívó, aki elutazik a sorsdöntő utolsó kvalifikációs versenyre. „Moszkvában lesz egyéni verseny is, de azon nem indulunk el, nehogy valaki megsérüljön közülünk. Mert Padovában Nemcsik Zsolttal éppen ez történt. Így most megpróbálunk kizárni minden külső okot, ami befolyásolhatná a csapat jó szereplését. Ha megszerezzük a kvótát, az még nem jelenti automatikusan azt, hogy az olimpiára is ugyanez a négyes megy. De bárcsak már ott tartanánk, hogy a londoni utazókról kellene döntenem…” – sóhajtott nagyot a szakvezető. Kovács Tamás a hét végi GP kapcsán elmondta, azzal már elégedett lenne, ha egy magyar kardozó bekerülne a legjobb nyolc közé, és erre Szilágyi Áronnak van a legnagyobb esélye. Azzal együtt, hogy a világranglistán hatodik, s egyéniben már olimpiai indulónak tekinthető versenyzőnk influenzás, és a hét első felében egyáltalán nem tudott edzeni. Szilágyinak kiemeltként mindenesetre a selejtezőben nem kell vívnia. Nemcsik Zsolt 30., Decsi Tamás 39., Lontay Balázs 40., Iliász Nikolász 91., Gémesi Csanád 92. a világranglistán, és a 32 ország 131 vívója között bizony nem lesz egyszerű fentebb araszolniuk. A rangsorban még hátrébb levő indulóinkról nem is beszélve. A GP – a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban és a mellette lévő Tornacsarnokban – szombaton 9 órakor a selejtezővel kezdődik, majd vasárnap 9 órától a 64-es tábla asszóival folytatódik és az aznap 15 órától zajló négyes döntővel fejeződik be. A kardtalálkozónak azonban ezzel nem lesz vége, hétfőn Gödöllőn rendezik a Bajnokcsapatok Európa Kupáját a Gödöllő, Vasas, valamint egy-egy francia, lengyel, holland és osztrák együttes részvételével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.