Ki kell tisztítani tőrözőnőink fejét

Reméltük, hogy női tőrcsapatunknak az olimpiai kvalifikációs sorozat utolsó versenyén, március 25-én Budapesten már nem kell izgulnia, mert zsebben a londoni kvóta. De még semmi sem dőlt el.

2012. 03. 12. 20:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Együttesünk Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella összeállításban a nyolc közé jutásért a kínaiakat könnyedén győzte le, utána viszont háromszor kikapott, és így a csak 26 pontot érő nyolcadik helyen zárt. A rivális franciák ugyanakkor a kvalifikációs sorozatban most szerepeltek a legjobban, a bronzérmükkel 40 pontot gyűjtöttek. S ha már most kivesszük mindkét csapat leggyengébb eredményét – amit hivatalosan csak a március 25-i, budapesti záróverseny után lehetne megtenni –, akkor jelenleg a magyar és a francia gárda is 190 ponttal rendelkezik. Így ugyanúgy, mint most vasárnap Moszkvában a férfi kardozóknál, a jövő hét végén Budapesten is magyar–francia párharc lesz az utolsó kvótáért.

– Mi történt Torinóban? – kérdeztük Mohamed Aidát, aki egyéniben a ranglista alapján gyakorlatilag már olimpiai résztvevőnek tekinthető.
– Küzdöttünk, de semmi nem akart összejönni, és főleg az bosszant, hogy kikaptunk a japánoktól is. Nagyon passzívan vívtak, és a szabály szerint ha egy perc alatt nem születik tus, akkor a két versenyzőt leszólítják a pástról, s jön a következő pár. Ami most kétszer is megesett, mert mi sem akartunk rohanni. Kikaptunk, és utána eléggé összetörtünk. Próbálkoztunk mi persze utána az amerikaiak ellen is, de a nagy akarásnak nyögés lett a vége. Igaz az egész versenyre: nem a vívótudásunkkal akadtak problémák, fejben nem voltunk rendben. Talán legbelül már mi is elhittük, hogy megvan a kvóta. Így most az a feladat, hogy kitisztítsuk a fejeket.

– Korábban férfi kardban éppen Olaszországban a házigazdák leadták a franciák elleni meccsüket. Most is született egy váratlan eredmény, mert az, hogy a franciák legyőzték az oroszokat, mindenkit meglephetett. Korrekt mérkőzés volt?
– Tény, hogy az oroszok nem a legerősebb összeállításukban vívtak, ami nekünk is szöget ütött a fejünkben. De azután, hogy mi kikaptunk a japánoktól, nincs miről beszélnünk… A fő probléma az, hogy olyan asszókat is kiadtunk a kezünkből, amelyeket simán hoznunk kellett volna.

– Így a kvalifikáció záróversenyén, Budapesten most jöhet egy nagy párharc a franciákkal. Vív náluk Ujlaky Virginie, aki a pekingi olimpián még a magyar együttes tagja volt?
– Torinóban csak egyéniben vívott, nem volt a csapatban. A rutinos Maitrejean és Guyart mellett új lányokat dobtak be, de azt a Gebet-t sem tették be az együttesbe, aki előző nap egyéniben a legjobb lett közülük, negyeddöntős volt. Nyilván úgy gondolkodtak, hogy aki egyéniben úgymond nagyon kivívja magát, az másnap általában már gyengébben teljesít. Mert ez így szokott lenni.

– Hogyan kezeli majd ezt a helyzetet a jövő hét végén? A csapatverseny előtt Budapesten is lesz egyéni Világkupa.
– Természetesen egyéniben is jól szeretnék vívni, kell az önbizalom másnapra, de a csapat szempontjából nem lenne szerencsés, ha elsülne a kezem, és megnyerném a versenyt. Most az a legfontosabb, hogy a csapat megszerezze a kvótát, és ennek érdekében vasárnap legyek igazán formában. A csapat Világkupán úgy kell vívnunk, mintha már az olimpián lennénk, életünk legnagyobb lehetősége előtt. Mindent bele kell adnunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.