Majdnem csodát tettek párbajtőrözőnőink

Női párbajtőrcsapatunk az olimpiai kvalifikációs sorozat utolsó előtti versenyén, a barcelonai Világkupán vasárnap két nagy bravúrral az elődöntőbe verekedte magát.

2012. 03. 11. 19:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barcelonában a Szász Emese, Békefi Edina, Takács Emese, Szele Réka összeállítású női párbajtőrcsapatunk, amely a verseny előtt csak 12. volt a világranglistán, a nyolc közé jutásért 33-27-re verte a rangsorban ötödik dél-koreaiakat, majd hatalmas csatában egy tussal, 37-36-ra legyőzte a negyedik olaszokat is. A döntőbe jutásért papíron gyengébb ellenfél, a tizedik ukránok következtek, akik a negyeddöntőben a második kínaiak ellen nyertek. A magyar–ukrán párharc végén az ellenfélnél volt az előny, s bár az utolsó párban Szász 33-37-ről 43-44-re felkapaszkodott, már csak egyetlen tus született, amit az ukránok adtak. Együttesünk a bronzmeccset 40-25-re elbukta a szintén esélyesebb oroszokkal szemben, de a negyedik helyével is sokat javított a pozícióján az olimpiai kvalifikációs rangsorban. A kvótáért zajló vetélkedésben Barcelonában a közvetlen riválisok közül az észteket (6.), a németeket (8.), a lengyeleket (9.) és a franciákat (11.) is megelőzte.

Ugyanakkor a verseny előtt a csak egy ponttal előttünk álló, s végül ezüstérmes ukránok még nagyobbat léptek előre, a hatos fogatból ők kerültek karnyújtásnyira az olimpiai részvételhez. Jelen állás szerint – ha figyelembe vesszük, hogy a leggyengébb eredményét mindenki kiejtheti –, Ukrajna 191, Franciaország 183, Észtország 181, Magyarország 174, Németország 170, Lengyelország 164 ponttal rendelkezik, s közülük ketten juthatnak ki Londonba. Románia, Kína, Olaszország, Oroszország, Korea és az Egyesült Államok helye már biztos.

„Több mint egy éve nem jutottunk négy közé Világkupa-versenyen, így mindenképpen örülünk a negyedik helynek. Azzal nem számoltunk, hogy éppen az ukránok ütnek el bennünket egy még jobb helyezéstől, de a pozitív érzések az erősebbek bennünk. Úgy nézzük a dolgokat, hogy előreléptünk, hevenyészett számításaim szerint a világranglista tizenkettedik helyéről a kilencedikre, de még fontosabb, hogy az olimpiai kvalifikációban nem szálltunk el. Továbbra is megvan az esélyünk arra, hogy kijussunk Londonba” – mondta el megkeresésünkre a helyszínről Mincza-Nébald Ildikó szövetségi kapitány, aki külön kiemelte Szász Emese nagyszerű vívását.

A szakágban az utolsó kvalifikációs versenyt két hét múlva rendezik a franciaországi St. Maurban, ugyanakkor, amikor női tőrben Budapesten zárul a sorozat. S a hét végi torinói Világkupa után együttesünknek (Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Kreiss Fanny) élet-halál harcot kell vívnia a franciákkal. A torinói verseny előtt csapatunk lényegesen jobban állt, de az olasz városban csak a nyolcadik helyen zárt – a kínaiak legyőzése után a lengyelektől, a japánoktól és az amerikaiaktól is kikapott –, a franciák viszont bronzérmesek lettek, és így most Magyarországnak 216, Franciaországnak 214 pontja van. Meg kell még említeni, hogy Németországnak pedig 203, és a három gárda közül csak egy jut ki Londonba. (Olaszország, Oroszország, Korea, Lengyelország, az Egyesült Államok, továbbá gyakorlatilag Japán és Egyiptom már olimpiai résztvevőnek tekinthető.) A Világkupákon a helyezettek 64, 52, 40, 36, 32, 30, 28 és 26 pontot kapnak az első nyolc helyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.