Merész őrségváltás a sorsdöntő Világkupa előtt

Jövő héten dől el, hogy a magyar vagy az előző két olimpián aranyérmes francia kardvívó válogatott jut-e ki a londoni ötkarikás játékokra.

2012. 03. 05. 18:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt éve a szentpétervári vb-n a Szilágyi Áron, Lontay Balázs, Nemcsik Zsolt, Decsi Tamás összetételű gárda ült a trónra, amitől jelenleg igencsak messze került; azért küzd, hogy az olimpiai kvalifikációs ranglistán még éppen kvótát érő hatodik helyét megvédje a franciákkal szemben. Akikkel március 18-án Moszkvában már a nyolc közé jutásért összekerülhetünk – erre ötven százalék az esély –, és azt a mérkőzést nem veszíthetjük el.

– Milyen visszajelzéseket kapott, miután bejelentette, kik utaznak Moszkvába? – kérdeztük Kovács Tamás szövetségi kapitányt.
– Lehet, hogy sokaknak meglepetést okoztam a csapatkijelöléssel, de nem kaptam efféle visszajelzést. A mostani kimaradók is fegyelmezetten tudomásul vették a döntésemet, bár az is igaz, hogy utána négyszemközt erről már nem beszéltem velük. Az előző, padovai Világkupán, valamint a hét végi versenyen mutatott teljesítmények alapján Szilágyi Áron és Lontay Balázs helyét nem lehet megkérdőjelezni. Ami a többieket illeti, négy olyan versenyző között kellett döntenem, akik mögött az elmúlt egy esztendőt nézve nincs számottevő egyéni eredmény. Nemcsik Zsolt és Decsi Tomi sajnos egyre lejjebb csúszik, főleg utóbbi, aki teljesen elveszítette az önbizalmát. Ezért úgy döntettem, Moszkvában inkább a fiatalos lendületben bízom, hogy Iliász Nikolásszal és Gáll Csabával meg tudjuk oldani ezt a nehéz feladatot.

– Mikor állt össze a fejében moszkvai négyesfogat? Amikor vasárnap Nemcsik a 64 között 13-11-es vezetésről 15-13-ra kikapott a pekingi egyéni olimpiai bajnok kínai Csung Mantól?
– Az én értékítéletem szerint a főtábla első körében Szilágyinak és Lontaynak kötelező volt nyernie. Meg is tették. De Nemcsiktől is ugyanúgy győzelmet vártam. Csung Man kétségkívül aranyérmes volt az előző olimpián, de azóta csak árnyéka önmagának. Sajnos Zsolt rosszul vívott ellene, és rossz idegállapotban is volt ebben az asszóban. Decsi Tomi kiesése még szombaton a selejtezőben önmagáért beszél, és személy szerint nagyon sajnálom, mert nálam először kerül ki a csapatból. Ám tudomásul kell venni, hogy a pillanatnyi forma rengeteget számít, és amikor egy évvel ezelőtt ugyanezzel a hat versenyzővel elkezdtük a közös munkát, értelemszerűen mindig volt kimaradó. S ha megszerezzük a kvótát, akkor is hatan hajtanak tovább az olimpiai csapatba való kerülésért.

– Említette, hogy a pillanatnyi forma nagyon sokat számít. Ha megnézzük a Gerevich–Kovács–Kárpáti Grand Prix végeredményét, akkor azt látjuk, hogy a moszkvai csapatunkból Szilágyi ezüstérmet szerzett, Lontay a 29., Iliász az 54., Gáll az 55. helyen végzett. A franciáknál ugyanakkor Pillet 9., Lopez 13., Apithy 18., Rousset 28. lett. Ez alapján a sorsdöntő magyar–francia mérkőzésen nem nekünk állna a zászló.
– Egy csapatverseny és egy egyéni viadal mindig más, így ebből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. A franciák összességében most jobban vívtak nálunk, ám ez nem jelenti azt, hogy ha összekerülünk velük, akkor nem tudjuk megverni őket.

– Esélylatolgatásnál mennyire mérvadó a világranglista? Ezen Apithy 7., Pillet 14., Lopez 16., Medard 37, Rousset 46. Tőlünk Szilágyi 6., Lontay 44., Iliász 87., Gáll 107.
– Nyilvánvaló, hogy a kétszeres olimpiai bajnok franciák ellen bravúrra lesz szükségünk, de tavaly éppen Moszkvában Szilágyi nélkül is legyőztük őket, akkor Decsi, Lontay, Gáll összeállításban.

– A magyar vívásban könnyen egymás torkának ugranak a szereplők. Nem tart attól, hogy ha elúszik a kvóta, ami a magyar kardcsapat esetében sporttörténelmi kudarc lenne, egyből megkapja: ön baltázta el azzal, hogy a rutinos versenyzőket kihagyta a csapatból?
– Ha viszont Nemcsikkel és Decsivel vérzünk el, akkor azt hallgathatnám, hogy az öregeket vittem ki, holott egy éve nincsenek eredményeik. Ám ilyenekbe nem is gondolok bele. Egy biztos, ki kell jutni az olimpiára, és bízunk benne, hogy ki is jutunk.

– Hogy néz ki a válogatott programja a moszkvai Világkupáig?
– Pénteken megyünk le a tatai edzőtáborba, jövő kedden jövünk vissza, szerdán és csütörtökön Budapesten edzünk, és a következő napon utazunk Oroszországba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.