Cseh és Kozma nagy úszásai + Képek

A nagy sikerű hétfő után a kedd csendes napunk volt a debreceni úszó Európa-bajnokságon.

2012. 05. 22. 17:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úszóink számára a hivatalos célkitűzés tíz érem megszerzése a debreceni Eb-n, és ha a nyitónapi, hétfői termést, Hosszú Katinka aranyát, Jakabos Zsuzsanna és Kis Gergő ezüstjét vesszük alapul, akkor vasárnap estére húsz fölött lenne medáljaink száma (Bővebben>>>). Ami persze irreális, hétfőn eleve úgy kalkulálhattunk, hogy az erős napunk lesz. Amit a keddről nem mondhattunk el. Az Eb második napján csak egy fináléban voltunk érdekeltek – férfi 100 mellen Gyurta Dániel eleve nem nevezett, fő számára, a 200-ra összpontosít –, a 100 háton Bohus Richárd és Bernek Péter révén. A 200-on ifjúsági olimpiai bajnok Bernek ötvennél másodikként fordult, végül negyedik lett, igazából azonban az bosszantotta, hogy nem sikerült megúsznia az 54.40-es olimpiai A szintet, 54.77-ig jutott.


„Az már biztos, hogy 200 háton indulok az olimpián, de szeretnék 100 háton is, és remélem, a Budapest-bajnokságon ebben is teljesítem az A szintet. A mai úszás egyáltalán nem esett jól, erősen kezdtem, de nem tehettem mást” – nyilatkozta a 200 hát ifjúsági olimpiai bajnoka a vegyes zónában.

A döntőben Bohus Richárd 55.00-val nyolcadik lett, ám neki még most is fülig ért a szája, hiszen a hétfői, 54.35-ös idejével biztos induló ebben a számban az olimpián. Azt, hogy milyen eltökélt, és milyen remek jós is, jól példázza, hogy a mobiltelefonján a kódja eddig 5435 volt. Megkérdeztük, hogy a történtek után mire állítja át, ám ezt egyelőre nem akarja elárulni...

Férfi 200 gyorson Kozma Dominik teljesítette az A szintet, s ha meglepő is, ezzel londoni úszócsapatunk létszáma egy fővel csökkent. A magyarázat annyi, hogy Kozma 100 gyorson már eddig is utazónak számított, és most kipöckölte Zámbó Balázst, akinek 200-on eddig erősebb B szintje volt nála. Mert ha az adott számban van A szintes, akkor B-vel már nem lehet indulni. Kozma délelőtti egyéni csúcsa, az 1:47.52 amúgy a második legjobb volt az egész mezőnyben, csak a világrekorder német Paul Biedermann repesztett gyorsabbat nála tizenhárom századdal. Versenyzőnk a délutáni első középdöntőre sem pilledt el, 1:47.59-cel, futamgyőztesként lett döntős, és a csattanó, hogy a legjobb idő az övé, Biedermann csak utána jön, és nem is a második, hanem a harmadik helyen. Arra azért ne vegyünk mérget, hogy ez a szerdai fináléban is így lesz.


A férfi 200 vegyes délelőtti előfutamaiban Cseh László az első helyen (1:59.15), Verrasztó Dávid (2:00.35 ) a nyomában, a másodikon lépett tovább a tizenhatba. A címvédő és Európa-csúcstartó Cseh a középdöntőben erre aztán nem is egy, hanem két lapáttal tett rá, az 1:57.80-as időeredménye az idei világranglistán a negyedik helyre sorolja, mondani sem kell, abszolút favoritja a szerdai döntőnek.


„Nem számítottam ilyen jó időre, beugrottam, és csak sodródtam az árral” – viccelődött klasszisunk, de azt már nagyon is komolyon mondta, hogy még maradt benne tartalék. Verrasztó a hatodik helyen, 2:00.75-tel lett döntős, s talán még ő sem úszta ki magát.


S a férfi 1500 gyors ugyancsak szerdai fináléjában is lesz éremesélyünk, hiszen Gyurta Gergely a harmadik (15:15.01), Kis Gergő pedig az ötödik (15:20.66) legjobb időt tempózta. Előbbi azonban nem volt elégedett, már hétfőn szerette volna megúszni a 15:11.83-as olimpiai A szintet, ami Kisnek megvan. A döntőben lehet pótolni a mulasztást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.