Kezdésnek Kis-ezüst, Gyurta-bronz

Remekül indult számunkra a debreceni úszó-Eb harmadik napja: férfi 1500 gyorson Kis Gergő ezüst-, Gyurta Gergely bronzérmes lett, és utóbbi teljesítette az olimpiai A szintet.

2012. 05. 23. 16:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még hétfőn női 400 vegyesen Hosszú Katinka aranyat, Jakabos Zsuzsanna ezüstöt nyert, férfi 400 gyorson Kis Gergő szintén ezüstöt, kedden viszont nem állt versenyzőnk dobogón. Valójában ez papírforma volt, ami szerdára férfi 200 vegyesen – főképp Cseh Lászlóra, de Verrasztó Dávidra való tekintettel is – újabb szép magyart sikert ígért. Ez a döntő azonban a program végén kapott helyet. S addig a férfi 1500 gyors fináléjában Kis Gergőért és Gyurta Gergelyért, 200 gyorson pedig Kozma Dominikért szoríthattunk.

Korábban a férfi 1500 gyors középdöntőjében Gyurta Gergely a harmadik (15:15.01), Kis Gergő pedig az ötödik (15:20.66) legjobb időt tempózta. Előbbi azonban nem volt elégedett, már első nekifutásra szerette volna megúszni a 15:11.83-as olimpiai A-szintet, ami Kisnek megvan. (Ha az adott számban van A szintesünk, akkor a B nem jogosít olimpiai részvételre.) A döntőben a mindössze 17 éves olasz Paltrinieri hamar meglépett, de mögé Kis sorolt be a második helyre, háromszáz méterrel a vége előtt pedig szintén biztosan őrizve a pozícióját, Gyurta haladt a harmadik helyen, jócskán az áhított A szint alatt. Paltrinieri végül 14:48.92-vel győzött, Kis 14:58.15-tel szerezte meg második debreceni ezüstérmét, Gyurta pedig élete legjobbjával, 15:04.38-cal lett bronzérmes, és ő is kvalifikálta magát a londoni olimpiára. Mert eddig nem volt csapattag.

„Ilyen jó erőben még sosem voltam, éreztem, hogy meglesz a szint, ez volt a legfontosabb. Igazából az sem keserített el, hogy a középfutamban nem jött össze. A múlt hét végén még Izraelben indultam egy nyílt vízi, tíz kilométeres versenyen, és ez még kedden bennem volt. Az azóta eltelt másfél nap azonban éppen elég volt arra, hogy kipihenjem magam. A bronzérem meglepett, nagyon örülök neki, de a szint volt a fontosabb. Nem érdekelt volna, ha 15:11.82-vel nyolcadik vagyok, aláírtam volna előre” – nyilatkozta a vegyes zónába a magyar újságírókhoz előbb érkezett Gyurta Gergely.

Kis Gergőt a nemzetközi sajtó is feltartotta. „Nem gondoltam volna, hogy ez a fiatal olasz srác nyer, és az ő mostani, 14:48-as idejét nem tudtam volna megúszni. Két-három másodperc talán bennem maradt, de láttam, hogy győzni nem tudok, és nem akartam kockáztatni a második helyemet. Az ezüstnek is nagyon örülök, elvégre eddig két számban indultam, és van két ezüstöm. A 800 gyors még hátravan, majd meglátjuk, lesz-e harmadik érmem” – fogalmazott Kis Gergő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.