Csülkös pacal helyett

(T) EGYÉL MINDEN NAP AZÉRT, HOGY BAJNOK LEHESS! – ez a szlogenje a Magyar Olimpiai Bizottság most induló rendezvénysorozatának.

Ballai Attila
2012. 11. 06. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A program hétfőn este az FTC kézilabdacsarnokában, az Elek Gyula Arénában 250 sportoló gyermek és szülő részvételével vette kezdetét. Az összegyűlt érdeklődők előtt Szabó Bence, a MOB új főtitkára e gondolatokkal nyitott: „Mára az élsportolóknak is fel kellett ismerniük, hogy eredményeiket nagyban befolyásolja a táplálkozásuk. A jövő olimpiai, világ-, és Európa-bajnokai abból a kétszázezer ifjú sportolóból kerülnek ki, akik most az utánpótlást alkotják. Ezek a rendezvények nekik szólnak, hogy felismertessük velük, már most sem mindegy, hogyan táplálkoznak. Ahhoz, hogy a következő évtizedekben továbbra is lépést tudjunk tartani a világ élvonalával, a sporttáplálkozás terén is fel kell zárkóznunk. A MOB felelősséget érez ennek megvalósításában, ezért kezdeményezte az oktató előadások megrendezését” – hangoztatta a kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, sportvezető.

Az eseményen számos klasszis, élsportoló is megjelent, közülük Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakos így fogalmazta meg személyes tapasztalatait: „Én a táplálkozással tudatosan négy-öt éve kezdtem foglalkozni, mert egy élsportolónak a kor előre haladtával mindig kell keresni olyan dolgokat, amelyek előrébb viszik a teljesítményét. A tudatos táplálkozás hatását nagyon hamar megéreztem nemcsak az eredményeimben, hanem a szervezetem reakcióiban is. Ha egy sportoló már gyermekkorban elsajátítja ennek alapjait, akkor felnőtt korára ez is az élete részévé válik, ezért fontos, hogy a sportoló gyerekek ezzel a tudatossággal nőjenek föl és válhassanak élsportolóvá.”

A szakmai előadást a londoni olimpiai magyar csapat sporttáplálkozási felkészítője, a SportVitalitás dietetikusa tartotta. Kovács Ildikóhoz, akit 2010-ben Az év dietetikusának is megválasztottak, közel ezer felnőtt és utánpótláskorú élsportoló fordult már táplálkozási tanácsért: „Magyarországon még csak mostanában kezdik felismerni az élsportolók, edzők, sportvezetők a tudatos táplálkozás jelentőségét, ami a fejlett országokban körülbelül egy évtizede a sportolók felkészülésének alapját jelenti. A SportVitalitásnál megforduló olimpikonok, bajnokok egyre növekvő száma viszont azt mutatja, az igény egyre nő a tudatosság iránt. Általános táplálkozási szabály nagyon kevés van, hiszen a legmagasabb szinten már testre szabott étrendet készítünk, amelyet a sportág, a felkészülési és versenyidőszak adott periódusa, a kitűzött cél és persze a sportoló adottságai egyaránt befolyásolnak. Fontos viszont, hogy az alapokat már gyermekkorban elsajátítsák a sportolók, például megtanulják, hogy verseny előtti napon nem szabad nehéz ételeket enni” – ismertette az egyik legfőbb szabályt Kovács Ildikó.

A rendezvénysorozat összesen húsz helyszínt érint majd – így az ország nagyvárosainak mindegyikét –, ezért egyetlen érdeklődőnek sem kell órákat utaznia a hozzá legközelebb eső előadás megtekintéséhez, meghallgatásához. Mondhatni, a program kevesebb időt vesz igénybe, mint egy velős, csülkös pacal megfőzése és elfogyasztása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.