A program hétfőn este az FTC kézilabdacsarnokában, az Elek Gyula Arénában 250 sportoló gyermek és szülő részvételével vette kezdetét. Az összegyűlt érdeklődők előtt Szabó Bence, a MOB új főtitkára e gondolatokkal nyitott: „Mára az élsportolóknak is fel kellett ismerniük, hogy eredményeiket nagyban befolyásolja a táplálkozásuk. A jövő olimpiai, világ-, és Európa-bajnokai abból a kétszázezer ifjú sportolóból kerülnek ki, akik most az utánpótlást alkotják. Ezek a rendezvények nekik szólnak, hogy felismertessük velük, már most sem mindegy, hogyan táplálkoznak. Ahhoz, hogy a következő évtizedekben továbbra is lépést tudjunk tartani a világ élvonalával, a sporttáplálkozás terén is fel kell zárkóznunk. A MOB felelősséget érez ennek megvalósításában, ezért kezdeményezte az oktató előadások megrendezését” – hangoztatta a kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, sportvezető.
Az eseményen számos klasszis, élsportoló is megjelent, közülük Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakos így fogalmazta meg személyes tapasztalatait: „Én a táplálkozással tudatosan négy-öt éve kezdtem foglalkozni, mert egy élsportolónak a kor előre haladtával mindig kell keresni olyan dolgokat, amelyek előrébb viszik a teljesítményét. A tudatos táplálkozás hatását nagyon hamar megéreztem nemcsak az eredményeimben, hanem a szervezetem reakcióiban is. Ha egy sportoló már gyermekkorban elsajátítja ennek alapjait, akkor felnőtt korára ez is az élete részévé válik, ezért fontos, hogy a sportoló gyerekek ezzel a tudatossággal nőjenek föl és válhassanak élsportolóvá.”
A szakmai előadást a londoni olimpiai magyar csapat sporttáplálkozási felkészítője, a SportVitalitás dietetikusa tartotta. Kovács Ildikóhoz, akit 2010-ben Az év dietetikusának is megválasztottak, közel ezer felnőtt és utánpótláskorú élsportoló fordult már táplálkozási tanácsért: „Magyarországon még csak mostanában kezdik felismerni az élsportolók, edzők, sportvezetők a tudatos táplálkozás jelentőségét, ami a fejlett országokban körülbelül egy évtizede a sportolók felkészülésének alapját jelenti. A SportVitalitásnál megforduló olimpikonok, bajnokok egyre növekvő száma viszont azt mutatja, az igény egyre nő a tudatosság iránt. Általános táplálkozási szabály nagyon kevés van, hiszen a legmagasabb szinten már testre szabott étrendet készítünk, amelyet a sportág, a felkészülési és versenyidőszak adott periódusa, a kitűzött cél és persze a sportoló adottságai egyaránt befolyásolnak. Fontos viszont, hogy az alapokat már gyermekkorban elsajátítsák a sportolók, például megtanulják, hogy verseny előtti napon nem szabad nehéz ételeket enni” – ismertette az egyik legfőbb szabályt Kovács Ildikó.