Eb-érmekért futnak a Skanzenben

Az év utolsó hónapjában jellemzően vékony a nemzetközi sportnaptár, de idén Magyarország még rendez egy rangos világversenyt.

2012. 11. 30. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország 1994-ben már adott otthont mezeifutó-világbajnokságnak, akkor is különleges helyszínen: a Kincsem Parkban, a főváros lóversenypályáján. Azt a viadalt Szerhij Lebid személyével rögtön köthetjük is az előttünk álló első hazai rendezésű Eb-hez. Tudniillik a vb volt az első világverseny, amelyen az akkor még teljesen ismeretlen ukrán atléta rajthoz állt, és a 33. helyen ért célba. Azóta Lebid kontinensünkön kimagaslóan a szakág legjelesebb képviselőjévé nőtte ki magát, és idén már kilencszeres Európa-bajnokként tér vissza. Fogadkozik, hogy 37 évesen megszerzi a tizedik aranyát, és kiköszörüli a tavalyi csorbát, nevezetesen azt, hogy a szlovéniai Velenjében a táv háromnegyednél, 7,5 kilométernél feladta a versenyt.

„Úgy éreztem, nem tudok javulni, a 15-16. helyen álltam, túl messze a dobogótól. Tavaly amúgy a hó és a hideg miatt nem tudtam minden edzésmunkát elvégezni, idén azonban minden a terv szerint halad. Remekül érzem magam, a sérülések is elkerültek. Én nem érkezhetek Budapestre csak úgy, mint a versenyzők egyike. A lehető legjobb formámban kell lennem, mire Magyarországra utazom, hiszen a tizedik aranyérmemért akarok harcolni. Ha minden jól megy, esélyem is lesz rá” – nyilatkozta.

Az Eb-históriában minden bajnokság különleges valamilyen szempontból, de a festői szépségű panoráma és a Skanzen mesés környezete miatt Szentendre kétségkívül túltesz az eddigieken. Hazánk egyik leglátogatottabb és leghíresebb szabadtéri múzeumának területén a különböző épületek hűen idézik fel a magyar építészeti jellemzőket és a korabeli életformát a XVIII. századig visszamenőleg, s minden bizonnyal nagy hatást tesznek a versenyzőkre.

November 30-án lezárult a nevezési határidő, s a szervezők tájékoztatása alapján egyértelművé vált, hogy soha még ennyi ország nem nevezett mezeifutó-Európa-bajnokságra, szám szerint harmincöt. A teljes létszám 562 fő, 332 férfi és 230 nő indul. A felnőtteknél 99 férfi és 60 női indulót regisztráltak, az U23-as mezőnyben 105 férfi és 70 nő, a juniorok közt 128 férfi és 100 nő neve szerepel a rajtlistán. A legnagyobb számú delegációt a hagyományosan erős mezei futó nemzetek adják: Nagy-Britannia, Spanyolország, Portugália, Franciaország és Olaszország. A felnőtt címvédők, a belga Atelaw Bekele és az ír Fionnuala Britton ismételten eséllyel indulnak az aranyéremért, de Bekele természetesen tisztában van azzal, hogy Lebiden rajta kell tartania a szemét.

A magyar színeket huszonhárman képviselik, a felnőttek között Bene Barnabás, Minczér Albert, Faldum Gábor, Józsa Gábor, Horváth György, Papp Krisztina és Erdélyi Zsófia. A magyar bajnokságot november 24-én az Eb-pályán rendezték meg, itt Minczér és Papp győzött. A rendezők jól vizsgáztak, s részükről immár minden és mindenki, 90 versenybíró és 150 önkéntes is rajtra kész az Eb előtt. További információk a verseny honlapján találhatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.