időjárás 13°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Hazakerült Puskásék titkos taktikai füzete

TK
2012.11.25. 09:44

Puskás Ferenc örökségének Magyarországra hozatalát követően újabb felbecsülhetetlen futballrelikviákra tett szert a leendő felcsúti Puskás Intézet.

Szöllősi György, a Puskás Akadémia kommunikációs igazgatója az MTI-hez eljuttatott közleményben elmondta, a több gyűjtőtől származó kollekció mintegy másfél ezer tárgya között a futball fejlődését megváltoztató legendás londoni 6-3, azaz az 59 esztendeje rendezett „évszázad mérkőzése” több különleges tárgyi emléke is megtalálható.

Hozzátette, most a november 25-én 59. évfordulójához érkező londoni összecsapással kapcsolatos relikviákat tárják a nyilvánosság elé, a legnagyobb kincs, Sebes Gusztáv, a legendás Aranycsapat szövetségi kapitányának jegyzetfüzete az M1 vasárnap 14.05 órakor kezdődő Sport7 című műsorában lesz először látható. A magyarok 6-3-as elsöprő győzelmét és lehengerlő taktikai fölényét hozó mérkőzést úgy tartja számon a szakirodalom mint azt a összecsapást, amely lezárt egy közel százéves korszakot a labdarúgás történetében, és elindított egy teljesen újat.

Sebes füzetében – amelynek A londoni mérkőzés taktikai terve címet adta a szakember – elképesztő részletességgel olvasható, ahogyan a tréner személyre szóló tanácsokkal látta el a játékosokat a brit fővárosban sorra kerülő mérkőzésre. Sebes például az angolokat egy-egy magyar futballistához hasonlította, hogy – videó híján – el tudják képzelni ellenfelüket. E mellett részletes taktikai utasítások is olvashatók a füzetben.

A közlemény beszámol arról is, hogy Csanádi Árpád futballal kapcsolatos anyagait is megkapta a leendő Puskás Intézet, így az MLSZ-szel együttműködve a magyar futball hivatalos archívuma és tudományos intézete épülhet ki a Puskás Akadémián.

A magyar csapat 1953. november 25-én 6-3 arányban győzte le a hazai pályán játszó angol válogatottat. A meccset a világ akkor talán két legjobb gárdája vívta, ezért a találkozó megkapta az évszázad mérkőzése kitüntető címet. Sok helyen a mai napig kering a legenda, hogy az Aranycsapat volt az első nemzeti tizenegy, mely 90 év után hazai pályán legyőzte az angolokat. Valójában azonban a szigetországiak 1949-ben vereséget szenvedtek a liverpooli Goodison Parkban az írektől, így a 90 éves széria csupán a Wembley Stadionban lejátszott mérkőzésekre vonatkozik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.