A versenyzők jólétét hozhatja az új NOB-elnök

Érzelmileg túlfűtött nap volt – jellemezte megválasztásának napját Thomas Bach. Sok dolga lesz.

BL
2013. 09. 11. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 59 éves, tőrvívóként 1976-ban ötkarikás bajnok német sportdiplomata keddi, bemutatkozó sajtótájékoztatóján azt mondta: nem akar sokáig ünnepelni, sok terve van, amelyek elsősorban a sportolók érdekeit szolgálják majd.

A tauberbischofsheimi jogász úgy fogalmazott, szeretné ismét első számú szemponttá tenni a versenyzők jólétét, és a NOB-ot erősebb gazdasági erővé fejleszteni. „Világossá kell tennünk, hogy mit tehet a bizottság, miért vagyunk mi itt, és mit nem tehetünk meg. A NOB nem lehet apolitikus – mondta Bach a Buenos Aires-i ülés zárása után. – El kell fogadnunk, hogy az olimpiai játékoknak vannak politikai hatásai, bár hogy a szerepünket betölthessük, politikailag semlegesnek kell maradnunk.”

Bach keddi megválasztását követően Vlagyimir Putyin orosz államfő az elsők között gratulált neki. „Gratulált, és a jövő évi, szocsi téli játékok sikere érdekében ígéretet tett a szoros együttműködésre” – árulta el az új elnök, aki a 12 év után távozó belga Jacques Rogge-ot követi a sportvilág legjelentősebb vezetői posztján.

A február 7. és 23. között sorra kerülő téli olimpia lesz az első kihívás Bach számára. A nyolc évre kinevezett sportdiplomata nem akar tétlenkedni, már jövő kedden munkába áll Lausanne-ban, a NOB székhelyén, első hivatalos útját pedig az ókori játékok helyszínére, a görögországi Olümpiába tervezi.

A keddi szavazás során az eddig alelnök Bach már a második körben megszerezte a győzelemhez szükséges  voksokat, ekkor a 93 szavazatból 47 kellett a sikerhez, s 49-en szavaztak bizalmat neki. Rajta kívül még a Puerto Ricó-i Richard Carrion, a NOB pénzügyi bizottságának vezetője, Ng Ser Miang, Szingapúr korábbi Magyarországra akkreditált utazó nagykövete, a NOB egy másik alelnöke, Vu Csing-kuo, a NOB végrehajtó bizottságának tagja, a Nemzetközi Amatőrökölvívó-szövetség (AIBA) tajvani elnöke, Denis Oswald, a Nemzetközi Evezősszövetség (FISA) svájci vezetője, valamint az olimpiai és világbajnok rúdugró, harmincötszörös világcsúcstartó ukrán Szerhij Bubka, hazája olimpiai bizottságának elnöke, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) alelnöke pályázott a posztra.

Neue Zürcher Zeitung: „Továbbra is a nyugati világ és Észak-Amerika a nemzetközi sportélet elsődleges területe. A tíz főszponzorból hat az USA-ból származik, a televíziós jogdíjakból származó bevételek fele pedig az amerikai piacról érkezik. Most Thomas Bachhal olyan elnök lépett színre, aki a gyanú szerint – a német-arab ipari és kereskedelmi kamara elnökeként – egy dúsgazdag és főként saját renoméjára ügyelő arab képviselője. Bach bebizonyíthatja, hogy több egyszerű strómannál.”

Tages-Anzeiger: „Mivel Bach bennfentesként kényes belső információkkal rendelkezik a NOB-ról, megválasztása logikusnak nevezhető. Egy szervezetet csak olyan vezető juttathat előre, aki ismeri az erős és gyenge oldalait, ez azonban még nem garancia a sikerre. Az elmúlt hónapok megmutatták, hogy Bach ugyanaz az ismeretlen ismerős, aki mindig is volt.”

L’Équipe: „Bach diszkrét, ügyes és jó megérzései vannak, sportdiplomataként is megőrizve a jó vívó tulajdonságait. Elnökként kiderül majd, hogy sikerül-e újításokat bevezetnie, impulzusokat adnia és egyidejűleg a mozgalom egységét is megtartania. Néhányan kételkednek ebben, de a NOB reménykedik.”

Le Figaro: „Bachnak nem sok ideje lesz iélvezni a sikert. A NOB gazdaságilag jól áll, de a szocsi és a riói játékok továbbra is problémát jelenthetnek.”

Kronen Zeitung: „A NOB történetében először egy német a »gyűrűk ura«.”

Kurier: „A NOB új erős embere rögtön számos kihívással szembesül. Az alig öt hónap múlva sorra kerülő szocsi téli olimpiára már most árnyékot vetnek a fenyegető terrortámadások, az emberi jogok megsértése és az orosz melegellenes törvény. A riói játékok kapcsán az elhúzódó építkezések jelentenek gondot.”

Salzburger Nachrichten: „A NOB sok döntése kérdéses vagy logikátlan, de Bach megválasztása nem volt meglepetés. Az 59 éves eddigi alelnök a hírek szerint csapatjátékos, és jól mozgatja a szálakat.”

El País: „A NOB-ot továbbra is az európaiak irányítják.”

El Mundo: „Jól vívó elnöke lett a NOB-nak, Bach ugyanis világbajnok, és az Adidas ügyvédje volt.”

Marca: „Bach az új ötkarikás pápa.”

Publico: „Rogge 2001-ben a Salt Lake City-i korrupciós botrány után vette át a NOB irányítását, most az ötkarikás szervezet nyugodt vizeken halad, és stabilizálódott gazdaságilag. Tavaly év végén 683 millió euró volt a kasszában.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.