Bukarest: elcsattantak az első pofonok

Az 1200 magyar drukkert jelentős rendőri készültség fogadta Bukarestben, a buszba átszállás közben sajnos el is csattant az első pofon. És ez még csak a baljós kezdet volt.

MNO
2013. 09. 06. 14:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már Brassóba késve futott be a magyar szurkolókat szállító vonat, a bukaresti északi pályaudvarra pedig kétórás késéssel, helyi idő szerint délután négy órakor érkezett meg. Miközben lassított a szerelvény, az ablakokból petárdákat dobáltak, görögtüzet gyújtottak. Ehhez képest negyedórás, nyugodt várakozás következett, mire az első, durván negyvenfős csoportot a buszhoz kísérték a rendőrök. A második egységet aztán útközben érthetetlenül, látható ok nélkül feltartóztatták, mintha arra vártak volna, kitörjön a botrány. Ki is tört.

A mérkőzésről itt olvashatja el a legfontosabb tudnivalókat.

 

Háttércikkben foglalkozik a csütörtöki román-magyar világbajnoki selejtezővel a The New York Times is, természetesen a magyar szélsőségesekkel a főszerepben.

A vasútállomásra kilátogató román drukkerek pfujolására hasonlóan reagáltak a magyarok, ugráltak, keresték a konfliktust a rendőrökkel, s amikor egy sörösdobozt közéjük hajítottak, nem késett a válasz. Gumibotozás, könnygáz, négy-öt ember a flaszteron. Második nekifutásra már ezt a csoportot is sikerült a buszba tuszkolni. Bár nehéz élesen meghúzni a határt, úgy tűnt, ez az első kétszer negyven fős csoport érkezett a bajkeverés szándékával, a többiek a feszült helyzethez képest higgadtan vártak a sorukra, elszállításukra.

A pályaudvarról egyenesen a stadionhoz viszik a szurkolókat, ahol a számukra kijelölt zónában tartózkodhatnak a mérkőzés kezdetéig. Többen azonban magánakcióba kezdtek, a belvárosban már összecsapott egymással két horda. A román hírtelevíziók haditudósítóként közvetítették, amint Magyarország feliratú, egyforma fekete pólóba öltözött férfiak dulakodnak az őket gumibotozó román csendőrökkel, székek repkednek, s a hatóságiak könnygázt vetnek be.

Az eddig történtek alapján csupán vágyálom, hogy atrocitások nélkül fejeződjön be a mérkőzés.

Három magyar szurkolót fejsérülések miatt, egy negyediket pedig rosszullét miatt szállítottak kórházba pénteken Bukarestben – közölte pénteken a Mediafax román hírügynökség. Az agyrázkódással diagnosztizált három szurkolót a Nemzeti Arénától vitték kórházba, a negyedik férfi viszont már a bukaresti Északi pályaudvaron rosszul lett. A román rendőrség több magyar szurkolót előállított, de egyelőre nem lehet tudni, hány személyről van szó. Georgian Enache, a román csendőrség szóvivője csak a péntek esti román-magyar meccs után közli a pontos számot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.