Csalt a cápaketrec nélkül úszó Diana Nyad?

Tagadja a Floridai-szorost a világon elsőként cápaketrec nélkül átúszó Diana Nyad, hogy tisztességtelen eszközökkel, a 177 kilométeres táv bármely szakaszán az őt kísérő hajók vagy személyek valamelyikébe belekapaszkodva sikerült volna neki az, amibe előtte mindenki más, négy korábbi alkalommal pedig ő maga is belebukott.

BuL
2013. 09. 11. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétkedők szerint Nyad talán belekapaszkodott az őt kísérő egyik csónakba, mert különben nem lett volna képes a Kuba és Florida közötti távolságot ilyen gyorsan, 53 óra alatt teljesíteni. Akadnak, akik azt is kifogásolják, hogy Nyad a szokásokkal szakítva különleges maszkot és úszódresszt viselt a medúzák csípései ellen.

A 64 éves hosszútávúszó kedden telekonferencián válaszolt a teljesítményét kétségbe vonó hosszútávúszó-társai kételyeire, részletesen ismertetve az úszás részleteit a szkeptikusokkal. „Tökéletesen tiszta, etikus módon úsztam. Tiszteletben tartottam a szabályokat” – jelentette ki Nyad.

A konferencián felmerült a kérdés: hogyan duplázhatta meg sebességét az úszónő félúton Florida felé, és vajon nem vontatta-e valamelyik kísérőhajója egy darabon.

Evan Morrison maratoni úszó azt kifogásolta, hogy Nyad stábjának az úszással egyidejűleg írott élőblogos beszámolójában valójában nagyon kevés információ szerepelt. „Ezek a részletek számítanak, mert Nyad bejelentette – és a média a tények ellenőrzése nélkül le is közölte –, hogy új világrekord született a leghosszabb távú, megállás és segítség nélkül teljesített óceánúszásban” – hangsúlyozta Morrison.

Nyad sebessége jelentősen megnőtt a táv felénél: az átlagos óránkénti 2,4 kilométerről óránként 6,4 kilométerre váltott.

John Bartlett, Nyad navigátora kifejtette, hogy az úszónő legnagyobb átlagsebessége egy 5,5 órás periódusban, több mint 30 kilométeren keresztül 6,39 kilométer volt óránként. A gyorsulást azzal magyarázta, hogy a Golf-áramlat erősen az úszónő kezére játszott.

Független szakértők, akik a térség áramlatait figyelik, megerősítették, hogy valóban gyorsíthatta az úszónő haladását a Golf-áramlat.

Mitchell Roffer, egy floridai központú halászati előrejelző szolgáltatás vezetője elmondta: Nyad egy észak felé tartó gyors áramlatot kapott el, majd éppen a megfelelő ponton hagyta el kelet felé fordulva. „Ez olyan volt, mintha megütötte volna az óceáni lottófőnyereményt” – tette hozzá, leszögezve, hogy ez magyarázatul szolgálhat a tempójára.

Nyad a konferencia alatt türelmesen, jó hangulatban válaszolt a kérdésekre, és kijelentette, hogy a rekordkísérlet során egyszer sem érintette meg a kísérő csónakot, még véletlenül sem ért hozzá.

Felvetődött, hogy miért nem készültek fel jobban arra, hogy több videokamerával, alaposabban dokumentálják a rekordot. Az úszónő ezt azzal magyarázta, hogy négy sikertelen kísérlete után kevesen számítottak arra, hogy ezúttal tényleg sikerülni fog a csúcsdöntés. „A saját családom is úgy állt hozzá: Diana, kérlek, add fel! Senki sem akart elkísérni minket” – mondta.

A faggatózás végére kiderült, mennyire bántja, hogy a maratoni úszók kis közössége kételkedik benne, és elmondta: soha nem gondolta volna, hogy megkérdőjelezik a teljesítményét.

Nyad a szeptember 2-án befejezett sikeres átúszás előtt négyszer próbálkozott a távval, de mindannyiszor fel kellett adnia, elsősorban a medúzák okozta súlyos sérülései miatt.

A korábbi rekordot az ausztrál Penny Palfrey tartotta, aki 2012-ben szintén cápaketrec nélkül úszott Kubából Floridába, de a kedvezőtlen áramlatok miatt a 41 óra alatt teljesített 129 kilométer után fel kellett adnia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.