Elhunyt Németh Ferenc

A hazai sportfotózás meghatározó alakja 1971-ben került az MTI-be. Később a Nemzeti Sport rovatvezetője lett. 61 évet élt.

BL
2013. 09. 04. 15:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai sportfotózás meghatározó alakja 1971-ben került az MTI-be, ahol eleinte belpolitikai fotós volt, fényképezett politikusokat, és ott volt Bajkonurban is, amikor az első magyar űrhajós útjára indult. A nagy szerelem azonban a sport volt a számára, amelyet gyakorolt is, raliversenyzőként is nevet szerzett magának. Sportfotósként a labdarúgás volt a fő profilja, számos díjat nyert képeivel Magyarországon és külföldön egyaránt. 1989-ben elnyerte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által kiírt, A sport legszebb pillanatai című fotópályázat fődíját (Arany Lencsen díj) a fekete-fehér kategóriában.

Az 1980-as moszkvai játékokon fotózott először olimpián, és utána is többször dolgozhatott ötkarikás játékokon.
1995-ben az akkor induló Sportissimo rovatvezetője lett, majd a magazin megszűnése után a Nemzeti Sport szerződtette, ahol néhány év múlva a fotórovat vezetőjének nevezték ki, s egy évtizeden keresztül felelt a sportnapilap fotósainak a munkájáért. Ezután főmunkatársként tevékenykedett, majd tavaly az MLSZ főállású fotósa lett, ám súlyos betegsége miatt ott nem sokáig dolgozhatott.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) idén életműdíjjal ismerte el munkáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.