Gratulált Kína Japánnak a 2020-as olimpiához

Kényszeredetten ugyan, de gratulált Kína a 2020-as olimpia megrendezésének jogát elnyerő Tokiónak.

NT
2013. 09. 10. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatalos üdvözlés felemásra sikeredett Peking részéről. „Tudomásul vettük a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntését” – fogalmazott hétfőn Hung Lej, a kínai külügyminisztérium szóvivője szokásos napi sajtótájékoztatóján. Arra a kérdésre, hogy Kína gratulált-e a sikerhez, Hung úgy válaszolt, ezt a kérdést a kínai olimpiai bizottság (KOB) tudja megválaszolni.

A sajtótájékoztatót követően a külügyminisztérium közleményben tudatta honlapján, hogy a KOB gratulált Japánnak.

Hung a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy Kína nagyra értékeli Japánhoz fűződő kapcsolatát, de a szigetországnak őszintén szembe kell néznie a történelmi és földrajzi tényekkel. „Kína hajlandó olimpiarendezési tapasztalataival segíteni Japánt” – tette hozzá, békülékenyebb hangot ütve meg.

A Global Times című, angol nyelven megjelenő napilap hétfőn azt fejtegette, hogy a tokiói siker nemcsak a szigetország, hanem egész északkelet-Ázsia javát szolgálja majd. Az újság fogalmazása szerint Japán agresszorként viselkedik a térségben, amikor területi és történelmi vitába keveredik szomszédaival, de a világszintű sportesemény némi nyomást gyakorolhat rá, hogy tudatosítsa az önmérséklet fontosságát.

A lap egyebek között felemlítette Kína Japánnal szembeni második világháborús sérelmeit, valamint a hovatartozását illetően máig vita tárgyát képező Szenkaku- (Tiaojü-) szigetcsoport körüli ellentéteket. Utóbbi kapcsán a Global Times azt írta, Japánnak vissza kell majd fognia magát az olimpia előtt, hogy elkerüljön bármilyen fegyveres konfliktust.

Az újság azt is megjegyezte, hogy a japán kormány gratulált ugyan Pekingnek a 2008-as olimpiai játékok megrendezésének elnyeréséhez 2001-ben, de a kínai olimpia előtti fáklyavitelt japán szélsőjobboldali csoportok megzavarták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.