Gyurkovics rámegy a negyedik olimpiára is

Három sikertelen olimpia áll mögötte, de Gyurkovics Ferenc nem adja fel. Továbbra is edzésben van, s ha minden jól alakul, megpróbál kijutni Rióba.

2013. 09. 19. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurkovics Ferencet 2004-ben Athénban doppingvétség miatt, de máig tisztázatlan körülmények közepette fosztották meg ezüstérmétől a 105 kg-osok súlycsoportjában, 2008-ban eltiltás miatt eleve esélye sem volt kijutni Pekingbe, tavaly Londonról lemaradt, mert a magyar súlyemelők csak egy kvótát szereztek, amit Nagy Péter érdemelt ki, az immár 34 éves sportoló mégsem mondott le arról, hogy 2016-ban Rióban ismét olimpián indulhasson.

Aki ismeri, tudja, hogy nem beszél mellé. Noha a visszatérés óta nem tudja megközelíteni az athéni – egyébként figyelemre méltó – eredményeit (szakításban 195 kg, lökésben 225 kg), mindig bizakodik, s ami a legfontosabb, kitartóan készül.

„Az elmúlt években rendre az okozott gondot, hogy bár jó formába kerültem az aktuális világverseny előtt, de kicsit elszállt a súlyom, s a fogyasztás elvitte az erőmet. Be kellett látnom, hogy múlnak az évek, az eddigieknél is sokkal jobban oda kell figyelnem a táplálkozásra. Azt hiszem, most nem is lehet probléma, a felkészülési időszakban sem ment a testsúlyom 107 kg fölé, mégis erősnek érzem magam. Az országos bajnokság remek felmérő lesz az októberi világbajnokság előtt, ahol nem tartom reménytelennek, hogy az első hat közé kerüljek szakításban. Persze azzal is tisztában vagyok, hogy munka és tanulás mellett egyre nehezebb tartani a lépést a nemzetközi élmezőnnyel” – beszélt a személyes becsvágyáról.

A pécsi ob-nek Gyurkovics azonban nem csupán az egyik versenyzője, hanem egyenesen a főszervezője.

„2009-ben hazaigazoltam a Pécsi Súlyemelő Egyesülethez, s örömmel mondhatom, sikerült felvirágoztatni az egyesületet, amelynek a munkáját alelnökként és klubmenedzserként is segítem. Úgy gondoltuk, eljött az ideje, hogy nagyobb feladatot is vállaljunk. Meg szeretnénk mutatni, hogy egy súlyemelő versenyt is vonzóvá lehet tenni a közönség számára. Örömmel mondhatom, hogy sokan mellénk álltak. Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az esemény két fővédnöke, Csizi Péter alpolgármester és Dobos Imre, a súlyemelő-szövetség elnöke támogatását is élvezzük, a híres pécsi Zsolnay gyár pedig főszponzorként segíti a munkánkat” – beszélt az ob előkészületeiről Gyurkovics.

Amelyen rajthoz áll a teljes magyar élmezőny, így a férfiaknál rajta kívül Nagy Péter és Baranyai János, a hölgyeknél Magát Krisztina és Nagy Nikolett. Szó se róla, ráférne a magyar súlyemelésre a siker, mert a 2004-es csapást máig nem tudta kiheverni a sportág.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.