Hamarosan az öttusa olimpiai szereplése miatt aggódhatunk

Bár a birkózással szemben alulmaradt, továbbra is szeretne felkerülni az ötkarikás játékok műsorára a baseball/softball és a fallabda.

BL
2013. 09. 09. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A birkózás 49, a közösen szereplő baseball és softball 24, a fallabda pedig 22 voksot kapott. A most lemaradók legközelebb a 2024-es bekerülésért küzdhetnek. A NOB-tagok szerint a következő ilyen versengésben az öttusa és a taekwondo lehet veszélyeztetett.

Riccardo Fraccari, a Nemzetközi Baseball Szövetség elnöke gratulált a birkózásnak és a sportág nemzetközi szövetségének (FILA), majd jelezte: folytatják a további munkát, hogy visszakerüljenek az ötkarikás programba. A baseball és a softball 1992 és 2008 között már jelen volt a nyári játékokon. „Megyünk tovább az úton, keményen dolgozunk, miután tanultunk a mostani versenyből” – jegyezte meg Fraccari.

Nárájana Rámacsandran, a Nemzetközi Fallabda Szövetség elnöke kiemelte: közel egy évtizedes lobbitevékenységük és álmuk ért véget vasárnap, de továbbra is kitartanak amellett, hogy bekerüljenek az olimpiai programba. „Nagyon sokkal tudunk hozzájárulni az olimpiai mozgalomhoz, és hiszünk benne, hogy egyszer csatlakozhatunk a játékokhoz” – mondta.

A kedvező NOB-döntés utáni első birkózó-világbajnokságnak szeptember 16. és 22. között a Papp László Budapest Sportaréna ad otthont. Nenad Lalovic, a FILA elnöke őszinte háláját fejezte ki a NOB minden egyes tagjának, hogy megmentette a birkózást az olimpiai játékok számára. „Biztosíthatok mindenkit, hogy a modernizáció nem áll le. Továbbra is arra törekszünk, hogy a legjobb partnerek legyünk az olimpiai mozgalom számára. Ezzel a szavazással azt mutatták, hogy értékelték az eddigi lépéseinket, amelyeket a sportág javítása érdekében tettünk” – tette hozzá Lalovic.

Kötött- és szabadfogásban eddig egy híján húsz aranyérmet gyűjtöttek a magyar birkózók az olimpiákon, így túlzás nélkül kijelenthető: igazi csapást jelentett volna, ha kiveszik a birkózást a programból. Íme egy rövid megemlékezés bajnokainkról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.